22.02.2011. / 18:42

Autor: Deutsche Welle

Vječno uspješna industrija: Oružje se prodaje unatoč recesiji

Globalna recesija ne umanjuje potrebu za oružjem. Naprotiv - 2009. je prodano osam posto više oružja nego godinu dana prije. Najveći izvoznici su i dalje smješteni u SAD-u i Europi.

Oružje se kupuje i u ratu i u miru, i u recesiji i u blagostanjuOružje se kupuje i u ratu i u miru, i u recesiji i u blagostanjuStotinjak najvećih proizvođača oružja 2009. prodalo je oružja u vrijednosti od 401 milijarde dolara. Kako u svom redovitom godišnjem izvješću navodi Štokholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja (SIPRI) 2009. je, unatoč globalnoj recesiji, prodaja oružja porasla za čitavih osam posto. Time je samo nastavljen trend započet početkom prošlog desetljeća. Od 2002. pa do danas prodaja oružja diljem svijeta porasla je za čitavih 59 posto.

SAD - neprikosnovena kovnica oružja

Na pitanje koja država u svijetu proizvodi najviše oružja odgovor se dobiva pogledom na SIPRI-jevu ljestvicu najvećih proizvođača. Na njoj prvih deset mjesta, s izuzetkom triju, pripada tvrtkama iz SAD-a. Na prvom mjestu se nalazi američki koncern Lockheed Martin koji je prvo mjesto preuzeo od britanskog diva BAE Systems. Ova tvrtka je zajedno s paneuropskim EADS-om i talijanskim Finmeccanicom jedina tvrka sa sjedištem izvan SAD-a, koja se nalazi među prvih deset najvećih proizvođača oružja. Sve ove tvrtke su više-manje specijalizirane za proizvodnju zrakoplova. 33 od 100 najvećih proizvođača oružja dolazi sa Zapada, deset iz Azije, i to prije svega Japana i Indije ali i tri iz Izraela koji odavno nije samo uvoznik američkog oružja nego i izvoznik sofisticirane vojne elektronike.

Kina - nepoznanica

Lokomotiva svjetske proizvodnje oružja je i dalje neutaživa glad najvećeg proizvođača. SAD-a, za oružjem i eksplozija vojnog budžeta Washingtona od početka prošlog desetljeća i napada 11. rujna 2001. "Izdvajanja američke vlade za naoružanje su ključni faktor poslovanja tvrki za proizvodnju oružja, kako američkih tako i europskih", smatra Susan Jackson iz SIPRI-ja. U SIPRI-jevim statistikama, međutim, zjapi velika rupa. Naime na listi se ne nalazi niti jedna tvrtke iz Kine. U švedskom institutu doduše smatraju kako bi Kina zasigurno zauzela "značajno mjesto" na ljestvici ali podaci o količini proizvedenog i prodanog oružja u Kini jednostavno nisu dostupni.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Negativni izgledi Hrvatske

Negativni izgledi Hrvatske

Agencija za dodjelu kreditnog rejtinga Moody's snizila je izglede (outlook) zaduživanja Hrvatske s ocjene stabilno na negativno, procijenivši kako će… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 02.03.11. 04:34

Mrzhnja
CVJETA
Kad se nema za
KRUH !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika