Objavljeno u Nacionalu br. 342, 2002-06-05

 

Ekskluzivno

Snimljeno svjedočenje Veselina Marinova

Dunji Pavliček Patak ispričao sam kako je Damir Džeba tražio od mene alibi one noći kad je ubijen Šobot, ali ona to nije ni zapisala

Dunja Pavliček Patak i Radovan OrtynskiDunja Pavliček Patak i Radovan Ortynski Nacional: Kako si se zatekao kod ministra Ivaniševića?

– Ivanišević je od mene tražio da pomognem oko organiziranog kriminala… Nazvao me doma, javila se moja supruga i zamolio me da se nađemo.

Sliško mi je rekao da moram svjedočiti protiv zločinačke organizacije i da će on to znati cijenitiNacional: Što je ministar od tebe htio?

– Trebali smo razgovarati o nekim stvarima. Ne bih htio Ivaniševića “uvaljivati”… I njemu sam rekao da ništa ne znam o tzv. zločinačkoj organizaciji, ali da mnogo znam o kontra-zločinačkoj. Bio je oduševljen. Radili smo čak nekakve planove o budućoj suradnji.

Nacional: U istrazi o Sliškovu ubojstvu izjavio si da te kod ministra zatekao Sliškov poziv i da ste se sutradan našli u “Kaptolskoj klijeti”. O čemu je htio s tobom razgovarati?

– Pitao me je li istina da radim za obavještajne službe. Ja sam to, naravno, zanijekao. Sliško mi je pričao kako njega hoće ubiti, rekao mi je da moram svjedočiti protiv zločinačke organizacije i kako će on to cijeniti. Pitao me, također, imam li kakvih sukoba s Klicom. Ja sam mu odgovorio da, što se mene tiče, nemam nikakav sukob s Klicom, da je Klica u sukobu sam sa sobom. Sliško je rekao da, ako sukoba ima, on to može riješiti.

Nacional: Je li istina da ti je ponudio i novac za svjedočenje?

– Ne mogu reći da mi je nudio novac za svjedočenje. No na kraju razgovora izvadio je prilično debelu kuvertu… Rekao je: “Znam da imaš financijskih problema, tek si izišao iz pritvora”. No nisam siguran da je dobro da taj detalj kažem za novine, jer sam u istrazi o Sliškovu ubojstvu to prešutio. U istrazi sam rekao da se uopće ne sjećam što smo pričali.

Nacional: Je li ministar znao da si kontaktirao s Radovanom Ortynskim i Dunjom Pavliček-Patak?

– Ministar i ja razgovarali smo prije nego što sam upoznao Radovana Ortynskog i Dunju Pavliček-Patak. No Ortynski je već navaljivao na razgovara sa mnom, ali mu Ivanišević nije to dopustio. Rekao je Ortynskom da će razgovarati sa mnom kad on odredi trenutak.

Nacional: Zašto je Dunja Pavliček-Patak tebi pokazala TKTR-e? Kako ste uopće došli do priče o transkriptima tajno snimljenih razgovora?

– Dunja Pavliček-Patak nije napravila službenu zabilješku o tome što sam joj ispričao, ali mi je pokazala transkripte tajno snimljenih razgovora Damira Džebe. Pokušavala je tako dokazati kako mi je policija napakirala kažnjiva djela, a ne Državno odvjetništvo. Rekla mi je da je Džeba bio suradnik policije. Bio je to razgovor Džebe i Kovče, pa razgovor Pula i Džebe u kojemu se Pul obraća Džebi s “lipi moj”. Džeba na jednom mjestu kaže Pulu: “Evo, ja sam svoj dio posla odradio, sada si ti na redu.” Kaže mu kakav je prilaz mom stanu, gdje sam parkirao automobil.

Nacional: O čemu je, po tvom mišljenju, Dunja Pavliček-Patak trebala napraviti službenu bilješku?

– Ono što sam znao o smrti Željka Šobota: kako je Damir Džeba od mene tražio alibi one noći, odmah nakon Šobotove pogibije.


Mafija zadala novi udarac državi – Vinko Žuljević Klica, likvidirao je Veselina Marinova, agenta domaćih obavještajno-policijskih institucija

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika