24.02.2011. / 11:28

Autor: Nacional.hr

Nezaposlenost može dovesti do problema u vezi i braku

Studija je provedena u Kini gdje su promatrani parovi sa zaposlenim i nezaposlenim supružnikom i otkrivena je lančana reakcija u prenošenju stresa, kada zaposleni supružnik doživljava stres na poslu pa ga prenosi na nezaposlenog, koji zatim osjeća još veći stres koji prenosi na zaposlenog partnera

Nezaposlenost jednog od partnera može utjecati na vezu ili brakNezaposlenost jednog od partnera može utjecati na vezu ili brakStres nezaposlenog supružnika zbog potrage za poslom loše utječe na produktivnost zaposlenog supružnika i na zajednički život, otkrila je nova studija sa sveučilišta Colorado Boulder. U studiji objavljenoj u časopisu Journal of Psychology istražen je zajednički život supružnika i stres u vezi kad je jedan zaposlen, a drugi nije, prenosi sciencedaily.com.

Jedan od osnovnih zaključaka studije je da parovi međusobno dijele probleme i pomažu si, no to ne smanjuje stres u odnosu i zaposleni supružnik se zbog problema kod kuće loše osjeća i na poslu što utječe i na njegovu produktivnost. Jedna od poruka studije je da poslodavci trebaju imati više razumijevanja za svoje radnike čiji partner je bez posla jer će to pridonijeti produktivnosti. No, u ekonomski teškim vremenima, poslodavci odluče uskratiti neke usluge za svoje zaposlenika, poput bračnog savjetovanja.

Studija je provedena u Kini gdje su promatrani parovi sa zaposlenim i nezaposlenim supružnikom i otkrivena je lančana reakcija u prenošenju stresa, kada zaposleni supružnik doživljava stres na poslu pa ga prenosi na nezaposlenog, koji zatim osjeća još veći stres koji prenosi na zaposlenog partnera. Jedan od autora studije profesor Maw-Der Foo tvrdi da bi ona mogla pomoći psiholozima, obiteljskim savjetnicima i ostalim terapeutima koji se bave problemima u vezama.

Vezane vijesti

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Tko nema novaca, živi u "hotelu mama"

Ostati doma, s roditeljima, ili se odseliti u podstanare? Mnogi mladi ljudi u Europi si postavljaju to pitanje od trenutka kad navrše punoljetnost.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika