19.10.2002. / 00:00

Autor: Robert Bajruši

PHILADELPHIA

HIPPYJEVSKI VOĐA OSUĐEN ZA UBOJSTVO

HIPPYJEVSKI VOĐA OSUĐEN ZA UBOJSTVO

Ira Einhorn, jedan od najpoznatijih vođa hippyja šezdesetih godina, proglašen je pred sudom u američkom gradu Philadelphiji krivim za davno ubojstvo od prije 25 godina, te mu sada prijeti kazna doživotnog zatvora. Bio je optužen da je 1977. godine, kada je imao 37 godina, ubio svoju tadašnju ljubavnicu Holly Maddux zato jer je željela prekinuti vezu s njim, te njeno tijelo sakrio u jedan kovčeg. Nakon što je ona nestala on je tvrdio da ne zna što je s njom, ali je njeno mumificirano tijelo pronađeno 1979. godine u jednom kovčegu u njegovom stanu. Protiv njega je podignuta optužnica, a on je zahvaljujući jamčevini čekao suđenje sa slobode. Nekoliko dana prije početka suženja 1981. godine on je nestao.
Pobjegao je u Evropu, te živio pod lažnim imenima. Godine 1993. održano mu je suđenje u odsutnosti, te je proglašen krivim. Otkriven je 1997. godine u Francuskoj. Američke vlasti su zatražile njegovo izručenje, a francuske su vlasti pristale izručiti ga tek kada su dobile jamstva da tužitelji za njega neće tražiti smrtnu kaznu.
Na suđenju u Philadelphiji on je tvrdio da je nevin, da on nije ubio Holly Maddux, nego je to napravila američka tajna služba CIA, te mu podmetnula njeno mrtvo tijelo u stan, kako bi mu se osvetila zbog njegovih svojedobnih otkrića o ilegalno djelovanju CIA. Porota mu nije povjerovala, pa će sada – po svemu sudeći – 62-godišnji Einhorn do kraja života provesti u zatvoru.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika