Objavljeno u Nacionalu br. 344, 2002-06-19

Autor: Mladen Pleše

Political report

Pašalić osniva novu stranku

Nakon što ga je shvatio da će ga Sanader izbaciti iz stranke, Pašalić se odlučio za osnivanje vlastite stranke

Politički slom Ivića Pašalića imat će dalekosežne posljedice na budućnost HDZ-a, ali i na političke prilike u HrvatskojPolitički slom Ivića Pašalića imat će dalekosežne posljedice na budućnost HDZ-a, ali i na političke prilike u HrvatskojNakon smjenjivanja s mjesta ravnatelja Zaklade državnog zavjeta, Ivić Pašalić, nekada drugi najmoćniji čovjek stranke i države, natjeran je na novi očajnički potez: odlučio je osnovati vlastitu stranku. Naslućujući da će sljedeći korak biti njegovo izbacivanje iz HDZ-a, u Pašalićevu taboru počeli su grozničavo razrađivati plan stvaranja novog HDZ-a. Taj sizifovski posao, pun slabosti i neizvjesnosti, skončan je s toliko problema da je Pašalić već bio prisiljen odgoditi najavljenu konferenciju za tisak u ponedjeljak 17. lipnja, što baca u očaj njegove pristalice. Nikako se, naime, ne mogu pomiriti s tim da je njihov politički guru dopustio Sanaderu da ga tako brzo i lako politički likvidira. Još gore, zaprepašteni su kako je Pašalić zdvojno i nemoćno primao svaku Sanaderovu pljusku bez snage i volje da mu se ozbiljnije suprotstavi.

Na tajnom sastanku u Velikoj Mlaki u restoranu 'Čardak' u noći uo0či sjednice Središnjeg odbora HDZ-a Ivo Sanader i njegove pristalice dogovorili su kako će izbaciti Pašalića iz svih stranačkih tijela i institucija Na sastanku je odlučeno da se dvadesetorici neodlučnih članova Središnjeg odbora odmah na početku demonstrira odlučnost i spremnost za obračun s Pašalićem po svaku cijenuZa Ivića Pašalića i njegovu frakciju jednako su bili pogubni i zaključci Središnjeg odbora HDZ-a. Vodstvo stranke odlučilo je raspustiti stranačku Mladež, udarnu pesnicu Ivića Pašalića koja mu je trebala ognjem i mačem raskrčiti put prema vrhu stranke i države. Ako neće poštivati odluke novog vodstva, Nacional je saznao da će biti raspušteno pet ili šest županijskih organizacija HDZ-a koje su pod kontrolom Pašalićevih ljudi. Prvo bi se to moglo dogoditi u Šibensko-kninskoj županiji, od koje je ultimativno zatraženo da hitno vrati na njegovu funkciju smijenjenog župana Baraku.

Na konstituirajućoj sjednici Središnjeg odbora HDZ-a u subotu 15. lipnja pokazalo se kako se brzo osipa Pašalićeva frakcija. U njegovu obranu nisu ustali čak ni najbliži mu suradnici kao što su Božidar Kalmeta, Ivan Šuker, Krešimir Ćosić i splistka trojka: Krišto, Tafra, Zoričić. Svi su se uvjerili da je došao kraj političke ere Ivića Pašalića, pa bježe od njega glavom bez obzira. Uz Pašalića su bili vezani samo političari “s putrom na glavi” kojima je trebala zaštita ili pak oni kojima je obećao brzu političku promociju. Kad su se uvjerili da Pašalić više nije sposoban zaštiti sebe, a kamoli njih, počeli su mu okretati leđa što je najbolji dokaz da se politički balon Ivića Pašalića fatalno ispuhao.

Čak i kad je Pašalić poražen na Saboru HDZ-a, nitko iz njegove frakcije nije ni pomišljao na tako tragičan ishod: tada se razrađivao samo scenarij za krizne situacije koji je predviđao da se osporavanjem legitimiteta, statutarnim i pravnim kompliciranjem, dovodi u pitanje svaka odluka Ive Sanadera. To je prvo trebalo dovesti da potpune blokade i paralize stranke, zatim do nezadovoljstva i općeg bunta i na kraju do izvanrednog, pučističkog Sabora na kojemu bi Pašalić bio izabran za novog predsjednika HDZ-a. Umjesto toga, uslijedio je najgori mogući rasplet: na sjednici Središnjeg odbora Pašaliću su se otvorila vrata za izlazak iz stranke.

Zadnji čin Pašalićeve drame odigrao se noću s petka na subotu, petnaestak sati prije sjednice Središnjeg odbora HDZ-a. U Maloj Mlaki nedaleko od Zagreba, na posjedu člana Središnjeg odbora i lokalnog mesara Stjepana Fiolića, u potpunoj konspiraciji, uglavljeni su posljednji detalji političke likvidacije Ivića Pašalića. Pod izlikom zakašnjele proslave svog rođendana, predsjednik HDZ-a Ivo Sanader tajno je okupio pedesetak članova najvažnijeg stranačkog tijela i više svojih simpatizera iz vrha HDZ-a. Cijela operacija izvedena je iznimno tajnovito da za nju nisu doznali čak ni najuvježbaniji Pašalićevi tajni agenti. Stoga je u potpunu miru mogla biti razrađena strategija smjene Pašalića s mjesta predsjednika Zaklade državnog zavjeta te raspuštanja, udarne mu pesnice, Mladeži HDZ-a. Po tumačenjima Sanaderovih pristalica, tajnoviti skup imao je jasno određen cilj: dvadesetorici neodlučnih i neopredijeljenih članova Središnjeg odbora Sanaderova grupacija je trebala od prvoga trenutka demonstrirati odlučnost, jedinstvo i spremnost na obračun s Pašalićem. Frakcija Ivića Pašalića tvrdi pak suprotno – time se željelo utjerati strah u kosti Sanaderovim protivnicima.

Doktorova frakcija nije mogla doći sebi od zaprepaštenja kad je na početku sjednice Središnjeg odbora, prema unaprijed razrađenom scenariju, Ivo Sanader, bez ikakva oklijevanje i obzira, izbacio sa sastanka Ivana Brlekovića, člana Središnjeg odbora i Pašalićeva izbornog stožera zaduženog za pravna pitanja. Praćen povicima i prijetnjama, zbunjeni Brleković, koji je pravnim i statutarninim začkoljicama pokušavao ometati početak sastanka, pokunjeno je napustio dvoranu, a da ga nitko iz Pašalićeva tabora nije uzeo u zaštitu. Kada su, naime, dolazili u zgradu HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, Pašalićevi sljedbenici su vidjeli nepoznate, nabildane, kratko ošišane mladiće pa im je odmah bilo jasno da su oni u stanju svakoga onoga tko bi remetio mir, brzo i učinkovito umiriti.

Sastanak se odvijao upravo onako kako je zacrtano na tajnom sastanku. Ivo Sanader je predlagao odluke, Pašalićevi sljedbenici su ih osporavali, ali im nitko nije proturječio kako se ne bi gubilo vrijeme. Kada su Pašalićevci završili s jadikovkama, Sanader je predlagao glasovanje, a njegova glasačka mašinerija, kako je sastanak odmicao, sve je uvjerljivijom većinom slamala Pašalićeve sljedbenike. Sanaderovci su reagirali samo kada su Ivić Pašalić, Dario Vukić, Milan Kovač, Branimir Lukšić, Bosiljko Mišetić i Petar Šale počeli optuživati Sanadera da napada lik i djelo Franje Tuđmana, da je Ivić Pašalić vrh i simbol HDZ-a te da ga nitko nema pravo rušiti, da Sanader razbija HDZ po nalogu predsjednika Stjepana Mesića i Josipa Manolića. Tada je Sanader odgovorio da je Pašalić doista vrh, ali paralelne vlasti u stranci, Hebrang je pak uzvratio da je krajnje vrijem da se stane na kraj Pašalićevoj samovolji, na što mu je ovaj odgovorio da ga je zbog takvih stajališta predsjednik Tuđman i smijenio. Jedan od izaslanika, Burić, ustvrdio je pak da su pravi vrh stranke i njegovi najugledniji članovi: Ivo Sanader, Andrija Hebrang, Vladmir Šeks i Branimir Glavaš, a ne nekakav Ivić Pašalić.

Ivi Sanaderu uspjelo je ono što nije pošlo za rukom Franji Tuđmanu, Hrvoju Šariniću, Franji Greguriću, Andriji Hebrangu, Nikici Valentiću… Time je Sanader stekao apsolutnu vlast u stranci, ograničenu tek ambicijama Vladmira Šeksa i Branimira Glavaša, arhitekata njegove pobjede nad Pašalićem.

Politički slom Ivića Pašalića imat će dalekosežne posljedice na budućnost HDZ-a, ali i na političke prilike u Hrvatskoj. Ako Ivo Sanader nastavi s dosljednim demokratskim i proeuropskim profiliranjem HDZ-a, ako odustane od besmilica kao što bilo glasovanje protiv Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-i, onda će ta stranka vrlo brzo postati mogućim, pa i poželjnim, koalicijskim partnerom sa strankama centra i desnog centra. Odlaskom Ivića Pašalića uklonjena je, naime, jedna od najvećih prepreka za suradnju ostalih parlamentarnih stranaka s HDZ-om. Nastavi li HDZ u tom stilu HSS i HSLS, primjerice, neće više biti osuđeni na bespogovorno koaliranje s SDP-om. Moći će se održati na vlasti koalirajući s HDZ-om. Upravo stoga smjena Ivića Pašalića težak je udarac za Ivicu Račana i njegove socijaldemokrate: to može postati prva ozbiljnija najava njihova silaska s vlasti. Koalicija desnice i desnog centra između HDZ-a, HSS-a, HSLS-a i DC-a više nije previše daleka i neizvjesna priča.

Vezane vijesti

Ja sam pozvao Pašalića na skupštinu

Ja sam pozvao Pašalića na skupštinu

Član Izvršnog odbora ogranka HDZ-a Remete Vid Težak priznao je danas da je on pozvao Ivića Pašalića na izbornu skupštinu tog ogranka, te ocijenio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika