19.10.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

INTERNET

TEK 16.3 POSTO HRVATA KORISTI INTERNET

TEK 16.3 POSTO HRVATA KORISTI INTERNET

Smanjivanjem cijene računala, pojednostavljenjem korištenja te proširivanjem komunikacijskih veza za pristup toj mreži već danas Internet je dostupan gotovo svima. Očekuje se da će u budućnosti upotreba biti uobičajena poput telefoniranja, a razvojem mobilnog Interneta putem mobilnih telefona svatko će ga imati u vlastitom džepu.
Za Hrvatsku je, što se Interneta tiče, značajan datum 17. studeni 1992. godine, kada je ostvarena prva hrvatska Internet veza. Taj dan je, naime, putem CARNeta (Hrvatske akademske i istraživačke mreže) i Hrvatska uključena u globalni Internet sustav.
Iako u Hrvatskoj osim CARNeta postoje i komercijalni davatelji Internet usluga poput HT-Hineta, VIP-a, Iskona, Globalneta, Europroneta, zabrinjava relativno malen postotak broja korisnika Interneta. Prema najnovijem istraživanju agencije za istraživanje tržišta GfK, temeljenom na posljednjim rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj, pristup Internetu ima 26 posto građana Hrvatske, odnosno oko 960 tisuća stanovnika. Iako to možda i nije relativno loš rezultat zabrinjava nešto drugo. Naime, broj onih koji stvarno koriste Internet je 603 tisuće odnosno 16,3 posto populacije. Čak 84 posto stanovništva ne koristi Internet, a mnogi za njega nikada nisu ni čuli. Zanimljivo je da Internet u većoj mjeri koriste muškarci (58 posto). Prema posljednjem istraživanju oko osam posto surfera su djeca od 10 do 14 godina, 36 posto otpada na populaciju od 15 do 24 godine, 24 posto od 25 do 34 godine, 24 posto od 35 do 49 godina. Posebno je zanimljivo je da je populacija od 50 do 74 godine zastupljena sa 7,6 posto. U budućnosti se može smatrati da će upravo umirovljenici biti najveći korisnici Interneta, kao što su i najveći ljubitelji televizije. Kad je riječ o teritorijalnoj rasprostranjenosti Interneta u Hrvatskoj, najviše korisnika, što je i logično, ima Zagreb i Zagrebačka županija na koje otpada više od jedne trećine odnosno 36 posto. Metropolu slijedi Dalmacija sa 18 posto, središnja Hrvatska sa 18 posto, Istra i Kvarner sa 15 posto te Slavonija 13 posto. U Hrvatskoj je 42 posto korisnika na Internetu svaki dan, 33 posto nekoliko puta tjedno, a jednom tjedno surfa 15 posto korisnika.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika