26.02.2011. / 09:10

Autor: Nacional.hr

Znanstvenici tvrde: Zagađeni zrak opasniji od kokaina

Seks, hrana, marihuana ili infekcije dišnog sustava uzročnici su srčanog udara, no u studiji se navodi da je najveći krivac zagađeni zrak

Nova studija belgijskih znanstvenika utvrdila je da zagađeni zrak uzrokuje više srčanih udara nego kokain. U studiji objavljenoj u časopisu Lancet navodi se da bi zagađenje zraka, kao uzročnika srčanog udara, trebalo uzimati u obzir jednako ozbiljno kao i drogu.

Seks, hrana, marihuana ili infekcije dišnog sustava uzročnici su srčanog udara, no u studiji se navodi da je najveći krivac zagađeni zrak, prenosi scientificamerican.com.

Tim znanstvenika koje prevodi Tim Nawrot sa sveučilišta Hasselt iz Belgije, uspoređivao je podatke iz 36 različitih studija i utvrđeno je da je od svih proučenih rizika za dobivanje srčanog udara, kokain najčešći uzročnik, no od zagađenog zraka srčani udar dobije najviše ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi da je zagađen zrak najveći rizik za zdravlje jer uzrokuje oko 2 milijuna smrti diljem svijeta svake godine.

Iako pasivno pušenje nije bilo uključeno u studiju, Nawrot tvrdi da je utjecaj pasivnog pušenja jednak kao i utjecaj zagađenog zraka, a kao jedan od dokaza navodi i smanjenje slučajeva srčanog udara tamo gdje je uvedena zabrana pušenja.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika