Objavljeno u Nacionalu br. 346, 2002-07-03

Autor: Mladen Pleše

POLITICAL REPORT

Osam HSLS-ovaca pobunilo se protiv Budiše

Dražen Budiša opstruira normalno funkcioniranje Vlade zbog svoje ambicije da oformi veliku koaliciju i vladu nacionalnog spasa te postane šef države: zbog toga mu se grupa saborskih zastupnika HSLS-a usprotivila pod rizikom izbacivanja iz stranke

Procjenjuje se da će za Vladin prijedlog glasovati Mladen Godek (na slici), Ivo Škrabalo, Zrinjka Glovacki Bernardi, Baltazar Jalšovec, Viktor Brož, Goranko Fižulić, a možda Željko Pavlic i Vilim HermanProcjenjuje se da će za Vladin prijedlog glasovati Mladen Godek (na slici), Ivo Škrabalo, Zrinjka Glovacki Bernardi, Baltazar Jalšovec, Viktor Brož, Goranko Fižulić, a možda Željko Pavlic i Vilim HermanNajmanje šest, a možda čak i osam zastupnika HSLS-a, doznao je Nacional od više saborskih zastupnika iz te stranke, u srijedu, 3. srpnja, neće poslušati zapovijed Dražena Budiše da se suzdrže u glasovanju o prijedlogu Vlade za ratifikaciju sporazuma između Hrvatske i Slovenije o nuklearnoj elektrani Krško. Makar ih Budiša zbog toga izbacio iz stranke, oni će, tvrde izvori bliski vrhu HSLS-a, glasovati za ratifikaciju. Procjenjuje se da će za Vladin prijedlog glasovati Mladen Godek, Ivo Škrabalo, Zrinjka Glovacki Bernardi, Baltazar Jalšovec, Viktor Brož, Goranko Fižulić, a možda Željko Pavlic i Vilim Herman.
Tako je iracionalna i nedemokratska zapovijed predsjednika HSLS-a dovela u pitanje opstanak Račanove vlade, ali i na najdramatičniji način ponovno gurnula liberale na sam ruba raskola i propasti. Više zastupnika HSLS-a potvrdilo je Nacionalu da je Budiša u petak, 28. lipnja, dojurio na sastanak Kluba zastupnika, najblaže rečeno, potpuno izbezumljen, u stanju u kakvom ga mnogi nikada nisu vidjeli. Zaprijetio je da će svakog zastupnika koji ne bude poštovao njegovu naredbu o izostanku s glasovanja kazniti izbacivanjem iz stranke. Takav neumoljiv zahtjev objasnio je uvredljivim ponašanjem Zlatka Tomčića i Vesne Pusić koji su ga na ručku lidera petorke upitali koliko će zastupnika HSLS-a poslušati njegovu naredbu da ne ulaze u saborsku dvoranu, a koliko će podržati Vladu.
Budiša se pred očima javnosti želi distancirati od SDP-a a ipak ostati u koaliciji: raspad koalicije značio bi nove izbore a rejting HSLS-a toliko je nizak da bi liberali lako mogli ostati ispod izbornog praga Zrinjka Glovacki Bernardi upitala je tada Budišu zašto traži od članova stranke da glasuju protiv Vlade, kad to nije primjereno ponašanje stranke na vlasti nego stranke u opoziciju. “Prema kome je HSLS u opoziciji, pa to je vlada u kojoj je sedam naših ministara?”, upitala je na kraju Zrinjka Glovacki-Bernardi. Umjesto Budiše sarkastično je odgovorio Ivo Škrabalo: “Pa prema našoj vladi”.
S obzirom na obrat u HSLS-u, koji je još u petak navečer izgledao složno, ubrzano se razmatraju mogući scenariji. Kako se Budiša, ali ne samo on, ponaša krajnje neracionalno i neodgovorno, teško je zdravim razumom i logikom predviđati kako će se ponašati sljedećih dana. Međutim, sve više prevladava uvjerenje da će Budiša na kraju tolerirati neposluh svojih zastupnika, da ih neće istjerati iz stranke, da neće napustiti koaliciju i da će se ponašati kao da se ništa nije dogodilo. Odnosno da će HSLS ostati u Vladi, a da će Budiša potvrditi imidž njenog najvećeg kritičara. Jedan od čelnika petorke ocijenio je u ponedjeljak, 1. srpnja, da se takvo ponašanje HSLS-a više ne može tolerirati.
“Ako Račan ne izbaci Budišu i HSLS, bit će to njegova nova velika pogreška koja će ga definitivno kompromitirati i diskvalificirati s političke scene. Odbijajući podržati sporazuma sa Slovenijom za NE Krško, Budiša je homogenizirao oko Račana SDP i koalicijske partnere. To sada omogućava Račanu da u posljednji trenutak izvede spektakularni obrat: da izbaci HSLS i sedam njegovih ministara iz Vlade, da zajedno s HSS-om, HNS-om i LS-om potpuno rekonstruira Vladu, da u nju uvede stručnjake koji bi preokrenuli gospodarsku i političku situaciju te da napokon otvori perspektivu za izlazak iz višegodišnje političke krize i gospodarske recesije. Samo tako Račan može spasiti vladajuću koaliciju, SDP i svoju političku karijeru”, zaključio je Nacionalov sugovornik.
Račan, međutim, nikad nije imao snage za tako odlučne korake niti je imao hrabrosti preuzeti na sebe toliki rizik. Doduše, ima podršku Vesne Pusić i Zlatka Kramarića, a prema onome što je izjavljivao u petak navečer, i Zlatka Tomčića. Ipak, Tomčić će on teško pristati na to da ostane sam s Račanom i SDP-om u koaliciji. To bi značilo da se priklonio strankama lijevog centra i da se udaljio od potencijalnih koalicijskih partnera u budućnosti, HSLS-a, HDZ-a i DC-a. Stoga će Tomčić po svojoj prilici ipak na kraju zagovarati pomirenje i zalagati se da koalicija nastavi u istom sastavu dok je to moguće. Upravo Tomčićevo oklijevanje poslužit će Račanu kao alibi da napravi još jedan kompromis s Budišom.
U novi incident Budiša je uletio rastrzan osobnim ambicijama i suprotstavljenim unutarstranačkim interesima. Jedan njegov suradnik objasnio je to ovako: ” Budišini problemi izviru iz pokušaja da se pred očima javnosti što više distancira od SDP-a i ostalih koalicijskih partnera, a da istodobno ipak ostane u koaliciji. I Budiši je jasno da raspad koalicije znači nove izbore, čega se on panično pribojava. Rejting HSLS-a toliko je nizak da nitko ne može tvrditi da će liberali prijeći izborni prag. A ako jedva i prijeđemo, većina zastupnika i svi ministri izgubit će svoje pozicije u Saboru i Vladi. Zašto bi zbog Budišinih ambicija stavljali svoju političku glavu na izborni panj? Stoga mnogi neće poduprijeti Budišu: Račana je trebalo kritizirati i lomiti zbog sporosti i neučinkovitosti, a ne za ono u čemu je u pravu”, istaknuo je Nacionalov sugovornik.
Više članova HSLS-a smatra da se Budišino ponašanje ipak lako može objasniti. On je, tvrde, sam sebi ponovno dodijelio novu mesijansku ulogu spasitelja Hrvatske. Njegovi bliski suradnici ovih su dana govorili Nacionalu da je Budiša uvjeren kako nakon sljedećih izbora ni jedna stranka, pa čak ni skupine stranaka, neće dobiti potreban broj glasova da sastave vladu. Stoga će Budiša nakon izbora inicirati stvaranje velike crveno- žuto-crne koalicija, odnosno učiniti sve da HSLS postane stožerna stranka koja će spojiti SDP i HDZ te da svi oni, zajedno s HSS-om, osnuju vladu nacionalnog spasa u koju će imenovati svoje najbolje kadrove i koja će biti sposobna riješiti sve hrvatske probleme. Jedan od uglednih političara HSLS-a upozorava međutim da to nije krajnji Budišin cilj.
“Budiša je opsjednut idejom da pobijedi Mesića na sljedećim predsjedničkim izborima. HSLS je samo sredstvo da ostvari tu svoju opsesiju, zbog toga i jest tako neodgovoran prema stranci koju je utemeljio i koju vodi. No u ostvarenju tog cilja Budiša ima veliki problem: on zna da ga glasači SDP-a neće poduprijeti na predsjedničkim izborima te da može pobijediti jedino uz pomoć HDZ-ova biračkog tijela. Stoga se Budiša u posljednje vrijeme počeo otvoreno dodvoravati glasačima HDZ-a: svaki je njegov potez sračunat da dobije aplauz desno orijentiranih birača. A to najbolje može ako se predstavlja kao zaštitnik nacionalnih interesa. Afera oko sporazuma sa Slovencima trebala je stvoriti dojam da Račan, Tomčić, Pusić i Kramarić ne znaju braniti nacionalne interese, a da ih je Budiša jedini odlučan braniti do kraja”.
Zbog toga se, uvjeravali su Nacional političari vladajuće koalicije, Budiša poslužio čak i izmišljotinama da nije znao za zahtjeve iz Haaga te da se protivio takvom sporazumu o Krškom. On je, kažu, još prije više od mjesec dana na sastanku petorke izjavio da zna da Haag traži njegove transkripte razgovora s predsjednikom Tuđmanom, ali da tu nema ničega što bi ga brinulo. Uz to, dok je Račan bio na putu u SAD Budiša je predsjedao sjednicom Vlade na kojoj je prihvaćen sporazum o elektrani Krško koji su razrađivali upravo HSLS-ovi ministri gospodarstva Goranko Fižulić i Hrvoje Vojković. Po njihovu mišljenju Budiša zapravo provocira probleme kako bi se dodvoravao HDZ-ovim biračima. No sada mu je iskrsnuo veliki problem. Suradnju s HDZ-om zagovaraju stranački talibani, Joško Kontić, Ante Grabovac, Dorica Nikolić, Mario Kovač i Ante Glavan, a oni su dosta zbunjeni porazom Ivića Pašalića s kojim su bili puno bliži nego s Ivom Sanaderom. Pitanje je stoga s kim će Budiša i njegovi talibani surađivati, sa Sanaderom ili Pašalićem, zaključio je Nacionalov sugovornik.
Afera s nuklearkom Krško pokazala je da većina vodećih političara iz vladajuće koalicije, a još više iz opozicije, nije dorasla državničkim funkcijama. Svima njima jedino je na umu kako da izvuku korist za sebe i svoje stranke. Sporazumi sa Slovenijom o granici i elektrani Krško nisu protivni hrvatskim nacionalnim interesima i oni su vrijedno Račanovo postignuće. Međutim većinu stranačkih lidera uopće nije zanimalo jesu li oni od koristi za državu, nego su u tomu vidjeli priliku da još više oslabe i destabiliziraju Račana. Umjesto da sporazume sagledavaju u širem kontekstu, oni su te vanjsko političke probleme pretvorili u municiju za unutarnje političko obračunavanje. Stoga ne čudi zaključak jednog stranog diplomata kako je većina vodećih hrvatskih političara pokazala da se ne može izvući ispod Tuđmanova nacionalističkog šinjela pod kojim je rasla i sazrijevala. Zbog toga, kaže, Hrvatska ne uspijeva riješiti praktički ni jedan problem sa svojim susjedima. I dok ne snosi krivicu za probleme sa Srbijom i Crnom Gorom, od svoga dijela odgovornosti za sporove sa Slovenijom i BiH Zagreb nikako ne može pobjeći. Strane diplomate zapanjuje, primjerice, podržavanje šverca preko luke Ploče u Hercegovinu i Hrvatsku, čak i pod cijenu da se tako teško oštećuje državni proračun. No svemu je tomu cilj da se u dijelu javnosti ostavi dojam autentičnih boraca za suverenost.
Jasno je da Slovenci pokušavaju preko Zagreba liječiti svoje komplekse inferiornosti prema Italiji i Austriji, no upravo je stoga trebalo iskoristiti slučaj Krško da Hrvatska pred licem svijeta pokaže svoje demokratsko lice, da ratifikacijom sporazuma preuzme inicijativu i stekne puno povoljniju poziciju u pregovorima o preostalim otvorenim pitanjima, posebice o Piranu. Umjesto toga HSS je tjednima pričao besmislice poput onih da Krško treba darovati Slovencima za jednu kunu, IDS je u stanju cijelu državu napraviti taocima nekoliko ribara, dok su HSLS i HDZ jedva dočekali priliku da se junače kao jedini autentični branitelj hrvatskih nacionalnih interesa. Zato su svi odmah skočili na izjavu bivšeg američkog ministra obrane Williama Perryja, koji je posredovao u sporu između Hrvatske i Slovenije, jer je pohvalio sporazume Račana i Drnovšeka. Zlatko Tomčić već ga je prokazao kao neprijatelja Hrvatske tvrdeći da nepotrebno navija za Slovence. Ta Tomčićeva izjava izazvala je podsmijeh u diplomatskim krugovima, pa neki diplomati kažu da se ne treba čuditi ako se uskoro i iz ove vlasti začuju optužbe o svjetskim urotama protiv Hrvatska.
Oni koji se boje sloma koalicije i raspisivanja prijevremenih izbora, mogu i dalje biti mirni. Ni najnoviji sukob u vladajućoj koaliciji neće ništa promijeniti. Sve će se nastaviti po starom, što potvrđuje odluka Račana da u posljednji trenutak odgodi sjednicu vodstva SDP-a što je bila sazvana za ponedjeljak, 1. srpnja, uvečer i na kojoj se morala donijeti odluka o izbacivanju HSLS-a. Račan je zatražio time out jer ne želi ništa prejudicirati. Jednostavno mu je potrebno vrijeme da do srijede, 3. srpnja, sredi odnose s Budišom, i to pod izlikom da koalicija mora nastaviti sa započetim reformama. Naravno da su takve tvrdnje obična farsa: upravo su kompromisi između Račana i Budiše onemogućili nužne promjene i takva licemjerna koalicija između SDP-a i HSLS-a nije potrebna nikome osim Račanu i Budiši. Ona je, naime, jedini način da se održe na vlasti, premda to ne znači ništa drugo nego produžetak agonije i nastavak sveopćeg truljenja.

Vezane vijesti

'Na izborima odlučujete o budućnosti Hrvatske'

'Na izborima odlučujete o budućnosti Hrvatske'

Dražen Budiša koji je na čelu liste HSLS-a u 9.izbornoj jedinici izjavio je večeras da je HSLS alternativa kako današnjoj aktualnoj vlasti tako i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika