28.02.2011. / 15:16

Autor: Nacional.hr

GDi „ATLAS Jugoistočne Europe“ licenciran ruskom proizvođaču navigacija Navitel

Prodajom licenci za integriranu bazu geo-podataka za automobilsku navigaciju u regiji južne i istočne Europe najvećoj ruskoj tvrtki za navigacijska rješenja, GDi Gisdata je započela izvoz i na tržište Rusije – licenciranjem vlastitih intelektualnih proizvoda ugovorom vrijednosti nekoliko stotina tisuća eura

Boran LončarićBoran LončarićGDi Gisdata nedavno je zaključila izvozni ugovor s ruskom brzo rastućom visoko tehnološkom tvrtkom Navitel za isporuku i licenciranje vlastitog softvera i intelektualnog vlasništva u sklopu palete proizvoda „GDi Atlas". GDi Gisdata je već izvršila isporuku inicijalne dogovorene licence za proizvod temeljem ugovora. Daljnji nastavak suradnje tvrtke su potvrdile i sastankom na nedavno održanoj Mobile World Congress konferenciji u Barceloni. Vrijednost ovog inicijalnog ugovora iznosi preko 300 tisuća eura, s mogućnošću daljnjeg razvoja.

GDi Atlas je jedinstvena integrirana baza podataka za automobilsku navigaciju na području regije južne i istočne Europe, a koja je uz koordinaciju centralnog proizvodnog menadžmenta za GDi Atlas u Zagrebu izrađena uz pomoć GDi-jevih tvrtki u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji. Proizvod rezultat dugogodišnjeg rada cjelokupne grupe, a do sada je licenciran i nekim od svjetski poznatih tehnoloških tvrtki iz sektora, poput NAVTEQ-a i Boscha/Blaupunkta. Uz navigacijske (GPS) uređaje za građanstvo i krajnje korisnike, GDi Atlas se također koristi i u visokoprofesionalnim i specijaliziranim poslovnim rješenjima.

Ugovor označuje početak izvoza GDi Gisdate na rusko tržište te bitnog proširenja aktivnosti tvrtke u regiji Rusije i ZND-a nakon prošlogodišnjeg potpisivanja ugovora o suradnji s MTS-om, najvećim telekom operatorom u Ukrajini.

„Nakon MTS-a, i ovaj novi ugovor s Navitelom je posebno značajan, prvenstveno zbog toga što se radi o razvoju izvoza u Rusiju i ZND te našem prvom ugovoru na tržištu Rusije u potpuno novom sektoru gospodarstva - spoju softvera i visoke tehnologije. Ono što je još zanimljivije jest to da se radi o digitalnom proizvodu koji se u potpunosti temelji na znanju, odnosno vlastitom intelektualnom vlasništvu, a kojeg klijentu isporučujemo putem Interneta", izjavio je Boran Lončarić, predsjednik Uprave GDi Gisdata grupe.

Ističući kako se ne radi o IT usluzi ili IT projektu, a što je najčešći oblik prodaje informacijske tehnologije u Hrvatskoj, Lončarić je nadodao kako je čista isporuka gotovog softverskog proizvoda izvršena u roku od 48 sati nakon potpisivanja licenčnog ugovora, istovjetno praksi vodećih svjetskih tvrtki iz Silicijske doline.

„Izvoz smo ostvarili bez čak i jedne fizičke posjete Moskvi - sve putem poslovnih dogovora putem Interneta i posjete kupaca našem produktnom centru, jednako kao da su dolazili posjetiti visoko tehnološku tvrtku u Minhen ili Cambridge", zaključio je Lončarić. Uz usluge tehničkog savjetovanja i podrške, koje se također pružaju putem Interneta, GDi Gisdata će u lipnju ove godine za Navitel odraditi i dopunu baze osvježenim podacima.

Navitel je brzo rastuća ruska tvrtka s globalnom prisutnošću. Uz glavni ured u Moskvi, tvrtka ima više ureda na području Zajednice nezavisnih država te ured za EU u Pragu. Osim ZND-a i Europe Navitel, među ostalim, djeluje i na području Azije, Južne Amerike i Afrike te predstavlja novu vrstu ruskih poduzeća i pripadajuće ekonomije koje se ne vežu na energetiku, sirovine i srodne industrije, već isključivo rade na području visokih tehnologija, a temeljem se na znanju.

Vezane vijesti

GDi-jev informacijski sustav za upravljanje vodama BiH i Republike Srpske

GDi-jev informacijski sustav za upravljanje vodama BiH i Republike Srpske

GDi Gisdata uspješno je završila treću fazu projekta te potpisala ugovor za izradu četvrte faze uspostave integriranog informacijskog sustava za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika