28.02.2011. / 15:23

Autor: Hina

Istraživanje pokazalo: Više obrazovanje - niži tlak

Unatoč tomu što su drugi čimbenici, poput pušenja, uzimanja lijekova za sniženje tlaka i konzumiranja alkohola uzimani u obzir tijekom istraživanja, učinak veze između obrazovanja i tlaka i dalje je bio očigledan, ali na nižoj razini

Učenje, osobito ono u koje je potrebno uložiti dulje vremensko razdoblje, pozitivno utječe na zdravlje, unatoč stresu zbog potencijalnih ispita, jer regulira tlak, sprečavajući na taj način bolesti poput srčanog i moždanog udara ili otkazivanja rada bubrega, ustanovili su nedavno znanstvenici s američkog Sveučilišta Brown u Rhode Islandu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u internetskoj verziji časopisa BMC Public Health, a ono je također pokazalo da je spomenuta veza izraženija kod žena nego kod muškaraca.

Znanstvenici istraživanje temelje na podacima prikupljanim tijekom 30 godina na gotovo 4.000 osoba koje su podijelili u tri kategorije: one s niskim stupnjem obrazovanja (12 ili manje), sa srednjim stupnjem naobrazbe (17 i više godina) te s visokim stupnjem obrazovanja (17 i više), a potom su izračunali prosječan sistolički tlak u tom razdoblju.

Ustanovljeno je da su žene s niskim stupnjem obrazovanja imale za 3,26 milimetra žive (mmHg) viši tlak od onih s višim stupnjem naobrazbe. Kod muškaraca je ta razlika iznosila 2,26 milimetra žive.

Unatoč tomu što su drugi čimbenici, poput pušenja, uzimanja lijekova za sniženje tlaka i konzumiranja alkohola uzimani u obzir tijekom istraživanja, učinak veze između obrazovanja i tlaka i dalje je bio očigledan, ali na nižoj razini. Ustanovljeno je da osobe koje provedu kraće vrijeme učeći obično obavljaju stresnije poslove koji se povezuju s povišenim krvnim tlakom. Manje obrazovane žene sklonije su depresiji, imaju veće izglede da budu samohrane majke i da žive ispod praga siromaštva, pokazalo je istraživanje.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

registracija
25/1/11

zubicvila, 28.02.11. 20:17

Da, i to zato što se dovoljno naživciramo dok ne dođemo do diplome.
http://www.gricni.com/nobody-expects-the-spanish-inquisition


registracija
9/3/10

nostradurus, 28.02.11. 21:21

Ili je teorija da živčani odustaju od školovanja?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika