10.06.2002. / 00:00

Autor: Jasmina Jergovski

Čelnik terorističke skupine

EGIPAT RAZMIŠLJA O OSLOBAĐANJU TERORISTIČKOG VOĐE KARAMA ZOHDYJA

Zohdy je osuđen prije 20 godina za naručenje ubojstva bivšeg predsjednika Anwara Sadata

EGIPAT RAZMIŠLJA O OSLOBAĐANJU TERORISTIČKOG VOĐE KARAMA ZOHDYJA
Egipat razmišlja o prijevremenom otpuštanju iz zatvora Karam Zohdyja, vođe najveće terorističke skupine zvane Gamma Islamiyah ili Islamic Group. Zohdy je osuđen prije 20 godina za naručenje ubojstva bivšeg predsjednika Anwara Sadata. Zohdy i drugi osnivači Islamic Groupa nadaju se oslobođenju koje bi moglo uslijediti ove godine. Zohdy bi u tom slučaju odslužio 20 od dosuđenih 25 godina zatvora. Zohdy, koji bi trebao biti pušten zbog dobrog vladanja, ne pokazuje kajanje za svoj zločin.
Zajedno sa Zohdyjem je osuđen i drugi osnivač Islamic Groupa, Abdul Rahman, koji je nakon oslobođenja prije nekoliko godina, osuđen za bombaške napade u Americi. U ranim 80-tim sa Zohdyjem u zatvoru bio je i vođa egipatskog islamskog Jihada, Ayman Zawahiri, koji se nakon oslobođenja priključio Osama bin Ladenu u planiranju napada na Ameriku, izvršenog u rujnu 2001. godine.
Egipatske vlasti strahuju da će nakon oslobađanja i Zohdy nastaviti s terorizmom. Oslobađanju Zohdyja se protive i vojna i oiguravajuća tijela zatvora, ne vjerujući u njegovu izjavu da će se u slučaju oslobođenja nastaviti boriti protiv krive reputacije Islama, ali da će u svom radu prekinuti sa ikakvim kriminalnim djelima.

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika