Objavljeno u Nacionalu br. 348, 2002-07-17

Autor: Berislav Jelinić

Predsjednica crnogorskog parlamenta o duhanskoj aferi

'Đukanović je radio pritisak na parlamentarnu komisiju'

Vesna Perović, predsjednica crnogorskog parlamenta, govori o upletenosti Mila Đukanovića u šverc cigaretama

Vesna Perović, predsjednica crnogorskog parlamentaVesna Perović, predsjednica crnogorskog parlamentaKoncem proteklog tjedna u Zagrebu je boravila predsjednica crnogorskog parlamenta Vesna Perović koja je sudjelovala na šestoj regionalnoj konferenciji zemalja Jugoistočne Europe u okviru Pakta o stabilnosti, na kojoj se raspravljalo o jednakosti među spolovima u političkom životu.
Vesna Perović je kao parlamentarna zastupnica Liberalnog saveza Crne Gore za predsjednika parlamenta izabrana početkom lipnja 2001. U crnogorskoj javnosti poznata je kao osoba koja je osobno i u ime svoje stranke među prvima osudila crnogorsku agresiju na Dubrovnik tijekom Domovinskog rata.
'Đukanović kontrolira sve medije u Crnoj Gori: zato mu je bilo lako gurnuti u drugi plan sve optužbe o švercu cigareta koje je otkrio Nacional' U prošlom je desetljeću uvijek bila politički protivnik crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću, protiv kojeg je talijansko državno odvjetništvo prije tri tjedna otvorilo istragu zbog mafijaškog udruživanja radi krijumčarenja cigareta.
Vesna Perović uskoro će sljedeći tjedan u crnogorskom parlamentu voditi sjednicu na kojoj će se odlučiti o usvajanju konačnog izviješća parlamentarne komisije koja je formirana radi ispitivanja Nacionalovih otkrića o balkanskoj duhanskoj mafiji. Podsjećamo, to izviješće potvrdilo je Nacionalova otkrića o umiješanosti Mila Đukanovića u mafijaške aktivnosti.
U razgovoru za Nacional Vesna Perović prokomentirala je najave talijanskog tužiteljstva o istrazi protiv Mila Đukanovića i iznijela svoje viđenje rada parlamentarne komisije koja je osnovana radi istraživanja utemeljenosti Nacionalova pisanja vezana uz duhansku mafiju.
NACIONAL: Kako se osjeća predsjednik parlamenta u zemlji čiji je predsjednik nedavno u Italiji osnovano osumnjičen za mafijaško udruživanje s talijanskim kriminalcima radi krijumčarenja cigareta širokih razmjera? – Vrlo je problematično živjeti u zemlji čiji se predsjednik suočava s takvim optužbama. Jedini način da se u takvom ozračju i sami ne osjećate osumnjičenim je da se javno, na građanskoj i organiziranoj političkoj razini, suprotstavite nositeljima takvih aktivnosti. Naša stranka u Crnoj Gori uspjela je opstati upravo zahvaljujući neprestanom dugogodišnjem osuđivanju takvog ponašanja. Kao predsjednik parlamenta gotovo nemam nikakav kontakt s predsjednikom Milom Đukanovićem. Prije to nije bilo tako, ali prije predsjednik parlamenta nije bio iz stranke koja nije davala predsjednika države. No, to je bar pomoglo da Crnogorci počnu shvaćati što znači pojam podjele vlasti.
NACIONAL: Koliko inozemna otkrića o mafijaškim aktivnostima Mila Đukanovića utječu na sveukupni politički život u Crnoj Gori? – U Crnoj Gori je katastrofalna situacija s medijima, koje gotovo potpuno kontrolira vladajući DPS. Gore je nego u najgore vrijeme vlasti Slobodana Miloševića u Srbiji: tek je mali dio medija pod kontrolom opozicijske koalicije, ali ni to nije dobro zato što ni ti mediji nisu potpuno neovisni. U takvoj situaciji predsjedniku Đukanoviću je u maloj Crnoj Gori relativno lako gurnuti u drugi plan sve optužbe koje iz inozemstva stižu na njegov račun. No, ljudi unatoč tomu, opet zato što smo mala zemlja, dobro znaju što se zapravo događa i o kakvim se optužbama radi. U siromašnoj Crnoj Gori vrlo se dobro zna tko je bogat i kako je do novca mogao doći. Današnji crnogorski bogataši se često nisu obogatili legalno i njihov novac problematična je porijekla.
NACIONAL: Mislite li da bi najave talijanskih tužitelja o sudskom progonu Mila Đukanovića opoziciji mogle pomoći u preuzimanju vlasti? – Ako ta istraga doista postoji, kako tvrde talijanski i svjetski mediji i ako se navodi tužitelja ispostave točnima, bit će to velika sramota za Crnu Goru. Pokaže li se da je sve to točno, onda je Crna Gora to i zaslužila. Kako su se druge države i narodi morali pomiriti s time da su iza njihovih vlasti stajali neki ratni zločini i druge nezakonitosti, tako će se i crnogorski narod morati suočiti sa istinom o svojim vlastima. Zato je bitno da crnogorski narod to sazna, shvati, osudi i osviješten krene graditi bolju budućnost.
NACIONAL: Kako komentirate nalaz vaše parlamentarne komisije čiji rezultati potvrđuju Nacionalova otkrića o istaknutoj ulozi Mila Đukanovića u mafijaškom krijumčarenju cigareta? – Rezultati rada te komisije nisu me iznenadili, ali iznenadilo me što je komisija, unatoč svim opstrukcijama državnih organa, pronašla snage da kvalitetno završi povjerenu zadaću. Komisija je uspjela doći do vrlo značajnih otkrića, iako je sve bilo protiv nje. Inače podsjetit ću da je snivanje komisije tražio sam predsjednik Đukanović, ali je ubrzo potom iz njenog sustava izišao predstavnik DPS-a, što će ostaviti određenu sijenju na njenom radu. U parlamentu ćemo uskoro raspravljati o njenu izviješću. Znam da će većina u parlamentu usvojiti izviješće, a to je ista većina koja je komisiji omogućila da radi svoj posao. No, dok u Crnoj Gori ne otpočnu demokratske promjene i razvoj demokratskih institucija, posebno razvoj nezavisnog sudstva, izviješće komisije neće polučiti očekivane rezultate, štoviše dodatno će opteretiti političku situaciju u Crnoj Gori.
NACIONAL: Što očekujete od crnogorskih pravosudnih organa nakon usvajanja izviješća parlamentarne? – Od ovako ustrojenih crnogorskih pravosudnih organa ne očekujem mnogo. Da su oni radili svoj posao, uopće ne bismo trebali osnivati parlamentarnu komisiju koja je umjesto njih istražila i potvrdila osnovanost pisanja Nacionala o vezama predsjednika Mila Đukanovića i duhanske mafije. Đukanović još uvijek ima načina da oteže ili blokira procesuiranje svojih sumnjivih aktivnosti, no ni to neće trajati beskonačno.
NACIONAL: Što kao opozicija možete poduzeti da promijenite takvo stanje u crnogorskom pravosuđu? – Formula je jednostavna: demokratske snage moraju osvojiti vlast. Tada ćemo moći promijeniti stanje u kome vlast potpuno kontrolira policiju i pravosuđe. Nisu svi suci i tužitelji sluge današnje vlasti, ali oni ne mogu odlučivati o bitnim stvarima, jer su na rukovodećim mjestima isključivo Đukanoviću podobni kadrovi. Takva se situacija može promijeniti samo ako na vlast dođu stranke koje će se boriti za istinska demokratizaciju i čiji političari neće biti umiješani ni u kakve afere.
NACIONAL: Kako planirate u nadolazećoj predizbornoj kampanji pobijediti diktatorski režim Mila Đukanovića? – Većina Crnogoraca još uvijek ne prihvaća realnost da su stvari u zemlji onakve kakvima ih vi opisujete. Većina istaknutih crnogorskih javnih osoba i intelektualaca i dalje će predsjednika Mila Đukanovića opisivati kao karizmatičnu osobu koja Crnu Goru može odvesti do nezavisnosti, unatoč tomu što je upravo on potpisivanjem Beogradskog sporazuma tu težnju prema nezavisnosti potpuno kompromitirao. To vam govorim kako bi vam pokazala da ono što vi vidite i znate o Đukanoviću, Crnogorci još uvijek dobrim dijelom ne žele tako doživjeti, pa je moguće da se Đukanović opet kandidira na izborima, te sa svojom strankom i pobijedi. Oni bi tada opet nastavili upravljati zemljom prema Titovim mehanizmima kojima je Jugoslavijom upravljao prije 50-ak godina.
NACIONAL: Čemu se nadate na nadolazećim izborima? – Ja se nadam da oni neće pobijediti. Režimi poput njegova vjeruju da će vladati vječno, ali srećom uvijek se, prije ili kasnije, pokaže da je to nemoguće. I Slobodan Milošević mislio je da neće biti poražen na posljednjim izborima, pa se to ipak dogodilo. Zato se nadam da će i Đukanovićev DPS također pasti na slijedećim izborima. Naučili smo da se izbori dobivaju novcem i dobrom marketinškom kampanjom, ali i da se narod ne može vječno varati. Biračko tijelo Crne Gore razočarano je ekonomskim i vanjskopolitičkim učincima vlasti, a posebno su razočarani Beogradskim sporazumom o novom obliku povezanosti Crne Gore i Srbije. Potpisivanjem toga sporazuma, iznevjerena je volja većine u Crnoj Gori, a ispunjena želja manjine. Naša stranka će zbog toga vječno osuđivati Đukanovića koji je svojom odlukom odlučio poštivati volju manjine, a ne većine Crnogorca. On i DPS su tijekom svog mandata u Crnoj Gori izgradili autokratski sustav vlasti zasnovan na prljavu novcu. Pod krinkom borbe protiv režima Slobodana Miloševića, zapravo su u Crnoj Gori vjerno prekopirali njegov način vladanja i doveli zemlju u situaciju da svijet smatra kako Crna Gora nije spremna za nezavisnost.
NACIONAL: Slažete li se s tvrdnjama da je nezavisnost Crne Gore zapravo postala taocem Đukanovićevih kriminalnih aktivnosti? – Crna Gora je izgubila mogućnost da se organizuje kao nezavisna država zato što pod vlašću DPS-a nije uspjela da se konstituiše kao demokratska zajednica razvijenih nezavisnih institucija. Međutim, takvo stanje ne može trajati vječno. Vlast u Crnoj Gori već sada se umjetno održava: političkim i pravnim nasiljem održava privid da vlada, a zapravo ima tek kontrolu nad izvaninstitucionalnim mehanizmima moći. Đukanovićev DPS više nema većinu u parlamentu, ne može sastaviti vladu, a nema više ni lokalnu vlast u većini crnogorskih gradova. Primjerice, kad je DPS izgubio vlast u Podgorici, nelegalno je raspustio lokalni parlament i raspisao izbore. U parlamentu njegova stranka ne može više ništa učiniti, jer je u manjini, pa su se stoga i odlučili raspisati nove izbore. Nadaju se da će izvaninstitucionalnim mehanizmima moći na silu, zastrašivanjem, sebi osigurati izborni rezultat koji bi im ponovno omogućio da radi što hoće. Tada bi opet DPS mogao u parlamentu izglasavati što hoće, a ponekad su izglasavane i toliko nevjerojatne odluke kao da u petak donesete zakon da taj dan nije petak nego subota. Optimistična sam i zbog činjenice da je Koalicija za Jugoslaviju, za čije se prijašnje aktivnosti ne može reći puno lijepoga, odbila koalirati s DPS-om te se odlučila priključiti razvlašćivanju te stranke. Ta je koalicija s Liberalnim savezom sklopila sporazum o suradnji na lokalnoj razini, što je izazvalo veliku uznemirenost u vladajućim krugovima. Uvjerena sam da će kritička masa političkih snaga uspjeti iznaći zajedničku platformu koja će bez Đukanovića omogućiti razvoj slobode medija, transparentno trošenje državnog novca, nabavu državnih aviona na legalan način i brojne druge stvari koje su dio svakodnevnog života u svakoj normalnoj zemlji. Tada ćemo biti i bolji susjed Hrvatskoj i svim našim susjedima, te poželjniji partner razvijenom demokratskom svijetu.

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika