01.03.2011. / 16:34

Autor: Deutsche Welle

Plagijat ga stajao fotelje: Njemački ministar obrane dao ostavku

Njemački ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg popustio je pritiscima i podnio ostavku. Ugled mu je ozbiljno narušen prije desetak dana, kada je objavljeno da su dijelovi njegove doktorske disertacije - plagijat.

Karl-Theodor zu GuttenbergKarl-Theodor zu GuttenbergNjemački ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg se javnosti obratio petominutnom konferencijom za novinare nakon što je obavijesto kancelarku Angelu Merkel da se povlači sa svih svojih političkih dužnosti. "Ovo je najbolniji korak u mom životu", poručio je ministar i naglasio da ostavku ne podnosi samo zbog pogrešne doktorske disertacije. Guttenberg smatra da više ne može ispunjavati visoke zahtjeve. To se odnosi na najveću predstojeću vojnu reformu u povijesti Njemačke i odgovornost koju snosi za živote vojnika, angažiranih u međunarodnim misijama, objašnjava Guttenberg.

"Ako se preko leđa vojnika sve vrti oko moje osobe, ja za to više ne mogu biti odgovoran. Zato se povlačim iz svoje službe, iz vojske, iz znanosti i stranke koja bi zbog mene mogla snositi štetu. Snosim posljedice koje bi tražio i koje sam tražio i od svojih suradnika."

"Dostigao sam granice svoje snage"

Ministar u ostavci je precizirao da se pažnja medija i javnosti posljednjih dana usredotočila samo na njega i njegovu doktorsku disertaciju. Pri tome je u drugi plan stavljeno, na primjer, ubojstvo i ranjavanje 13 njemačkih vojnika, komentirao je Guttenberg. Zbog toga je i donio odluku, kaže, da svoju ostavku podnese tek nakon što tri ubijena vojnika budu dostojanstveno sahranjena. On je rekao da su velika medijska pažnja i političke rasprave ostavile traga na njemu i njegovoj obitelji. Zato će se sada, najavio je, posvetiti razjašnjenju otvorenih pitanja koja se odnose na njegovu doktorsku disertaciju.

"Poznato mi je da mehanizmi u političkom i medijskom svijetu mogu biti uništivi. Onaj tko se odluči za politiku, ne može očekivati sažaljenje i ja ga ni ne očekujem. Možda će neki reći da Guttenberg nije dorastao snazi politike. To može biti točno, a i ne mora! Svojim političkim protivnicima dajem za pravo kada kažu da nisam imenovan za "ministra samoobrane", već ministra obrane. Na kraju, izgovorit ću rečenicu koja zvuči pomalo neobično za jednog političara: bio sam uvijek spreman na borbu, ali dostigao sam granice svoje snage", naglasio je Karl-Theodor zu Guttenberg.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Pianigiani dao ostavku

Pianigiani dao ostavku

Simone Pianigiani dao je ostavku na dužnosti trenera Montepaschija, s kojim je u šest sezona provedenih u klubu osvojio jednako toliko naslova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika