01.03.2011. / 17:48

Autor: Nacional.hr

Znanstvenici otkrili: Više od polovice muškaraca prenosi virus HPV-a

Znanstvenici zagovaraju cijepljenje jer će tako, osim muškaraca, zaštititi i njihove partnerice

HPV može uzrokovati rak i kod muškaraca i kod ženaHPV može uzrokovati rak i kod muškaraca i kod ženaViše od polovice muškaraca je inficirano virusom HPV koji može uzrokovati rak. Nova studija objavljena u časopisu Lancet je otkrila da humani papillomavirus ili HPV, koji se teško otkriva i lako prenosi prakticiranjem seksa bez zaštite, može i kod muškaraca i kod žena uzrokovati rak. Od ukupnog broja zaraženih muškaraca njih 6 posto ima vrstu HPV-a koji uzrokuje rak kod muškaraca, ali i rak vrata maternice kod žena, prenosi telegraph.co.uk.

Profesorica Anna Giuliano sa H. Lee Moffitt istraživačkog instituta i centra za rak u Floridi otkrila je 32.000 slučaja oboljenja od raka koji su pripisani HPV-u. Virus je zabilježen kod većeg broja muškaraca u Brazilu, Novom Meksiku i SAD-u, a znanstvenici tvrde da bi na temelju podataka o broju zaraženih trebalo napraviti internacionalnu strategiju za cijepljenje muškaraca protiv HPV-a. Znanstvenici zagovaraju cijepljenje jer će tako, osim muškaraca, zaštititi i njihove partnerice.

Također je otkriveno i da su šanse da se dobije HPV infekcija koja uzrokuje rak 2.4 puta veće kod muškaraca koji su imali 50 ili više partnerica, nego kod onih koji nisu imali partnericu ili su imali samo jednu, a 2.6 puta veće kod muškaraca koji su imali 3 muška partnera od onih koji nisu imali partnere. Uobičajeno trajanje zaraze HPV infekcijom je sedam i pol mjeseci, a za HPV koji uzrokuje rak duljina trajanja infekcije je 12 mjeseci.

Vezane vijesti

WHO: Ispušni plinovi dizelskih motora izazivaju rak

WHO: Ispušni plinovi dizelskih motora izazivaju rak

Ispušni plinovi dizelskih motora mogu kod ljudi izazvati rak i spadaju u istu potencijalno smrtonosnu kategoriju kao azbest, arsen i iperit, objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika