02.03.2011. / 14:47

Autor: Sanija Hasanić

Nova zagrebačka Zračna luka ugrožava izvore pitke vode?

Aerodrom bi se trebao širiti na Črnkovcu, području bogatom pitkom vodom

Zračna luka ZagrebZračna luka ZagrebGrađani Grada Zagreba danas koriste pitku vodu iz devet vodocrpilišta, a ponajviše iz Male Mlake i Velike Gorice koja u ukupnom crpnom kapacitetu predstavljaju oko 40 posto. Potencijalni izvori pitke vode za grad Zagreb i Zagrebačku županiju nalaze se na lokalitetu Črnkovec, koje zauzima posebno značenje za razvitak i daljnu opskrbu vodom stanovništva i industrije. Za crpilište Kosnica I. faza, kao dio budućeg crpilišta Črnkovec, donesena je Odluka o zaštiti izvorišta pa je time prostor zona ušao pod određeni režim zaštite propisan Odlukom. Kako se prema informacijama na području Črnkovca planira izgraditi proširenje Zračne luke Zagreb - novi terminal i produljenje Domovinskog mosta, logično je postaviti pitanje koliko će ti projekti zagaditi izvore pitke vode važne za budućnost Zagrepčana i stanovnika Zagrebačke županije.

Kako je rekla Renata Kolačević, voditeljica Službe korištenja voda VGO Zagreb pri Hrvatskim vodama, za sva crpilišta na području Grada Zagreba donesena je Odluka o zaštiti izvorišta, određene su zone zaštite i propisane mjere zaštite i sanacije.

"Odlukom je propisano i praćenje stanja voda (monitoring) koji se provodi na svim zonama zaštite crpilišta. Crpilište Kosnica I. faza tek se planira izgraditi. Kompletna dokumentacija se planira završiti koncem 2011. godine kako bi se projekt predložio za financiranje iz fondova Europske unije. Treba napomenuti da je za crpilište Kosnica I. faza Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva izdalo načelnu dozvolu i dvije od pet garđevinskih dozvola za građenje dijela složene građevine", objasnila je Renata Kolečević te dodala: "Prema Prostornom planu Zagrebačke županije lokalitet Črnkovec zauzima posebno značenje za razvitak i daljnju opskrbu vodom stanovništva i industrije na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije jer predstavlja veliko potencijalno izvorište pitke vode. Također, prema ovom Planu zaštita ove izvorišne zone mora imati prioritet u odnosu na druge aspekte razvoja prostora.”

Renata Kolačević (Foto: K. Peršun)Renata Kolačević (Foto: K. Peršun)Renata Kolačević je objasnila da Zavod za prostorno uređenje Zagrebačke županije trenutno radi na izradi prijedloga Prostornog plana područja posebnih obilježja Črnkovec-Zračna luka Zagreb i da su Hrvatske vode, kao jedna od važnijih institucija prilikom donošenja takvih odluka, odnosno VGO Zagreb, dale svoje prijedloge i sugestije, Iz njih se, dodaje renata kolačević posebno izdvaja činjenica da zagrebački vodonosni sustav spada u strateške zalihe podzemnih voda Hrvatske prema strategiji upravljanja vodama te da u skladu Europskim direktivama za vode spada u zaštićeno područje za pitke vode u kojemu je moguća ekspolatacija veća od 0,1 l/s.

"Iznimno je važno napomenuti da je rezervirani prostor vodocrpilišta Črnkovec područje s najdebljim naslagama na području zagrebačkog vodonosnika debljina kojih iznosi i do 100 m što ga s aspekta količina podzemnih voda čini najperspektivnijim područjem za ekspolataciju podzemne vode. Pri izradi ovog Plana, izrađivači će se zasigurno rukovoditi načelima da se za izgradnju planiranih objekata ( račna luka i produžetak Domovinskog mosta) osiguraju najprikladnija rješenja uvažavajući usaglašavanje postojeći , planiranih i interesnih zahvata. Vezano uz vodocrpilište Črnkovec to u prvom redu znači poštivanje svih mjera zaštite, prvenstveno izgradnju zatvorenog sustava odvodnje oborinskih voda, te sudjelovanje u potrebnim zahvatima sanacije, izmještanja i ili prilagodbe lokalne mreže odvodnje i vodoopskrbe u području utjecaja", objasnila je Renata Kolačević.

Prostor na koji bi se zračna luka trebala širitiProstor na koji bi se zračna luka trebala širitiIz Zagrebačke županije dobili smo objašnjenje da je Prostorni plan područja posebnih obilježja Črnkovec-Zračna luka Zagreb tek u izradi, da će se prije ikakve odluke propisati mjere zaštite područja te da se moraju dobiti sva službena očitovanja nadležnih službi. Tek nakon javne rasprave i donošenja Plana bit će jasno što se tamo smije i može raditi kako bi se taj dio županije razvijao.

Kada je riječ o vodoopskrbnoj mreži Grada Zagreba, Renata Kolačević smatra vrlo važnim napomenuti starost iste koja se procjenjuje na više od 45 godina te su potrebna znatna ulaganja u sanaciju mreže kako bi se u narednom razdoblju smanjili gubici u vodoopskrbnom sustavu.

"Crpimo mnogo vode, imamamo otprilike 40 posto gubitaka u sustavu, što znači da se samo 60 posto zahvaćene vode na crpilištima isporuči potrošačima. Važno je napomenuti da će sukladno Zakonu o financiranju vodnog gospodarsva, isporučitelji vodne usluge javne vodoopskrbe kao osnovicu za obračun naknade za korištenje voda od 1.siječnja 2015.morati uzimati količinu zahvaćene vode. O svemu tome zasigurno će se voditi računa, pa tako i u Zagrebačkom holdingu – Podružnici vodoopskrba i odvodnja koja je isporučitelj pitke vode stanovnicima Grada Zagreba ", zaključila je Renata Kolačević.

Vezane vijesti

Potpisan ugovor o koncesiji za Zračnu luku Zagreb

Potpisan ugovor o koncesiji za Zračnu luku Zagreb

Predstavnici hrvatske Vlade i francuskog konzorcija Zagreb Airport International Company (ZAIC) potpisali su danas Ugovor o koncesiji za izgradnju i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika