Objavljeno u Nacionalu br. 349, 2002-07-24

Autor: Mladen Pleše

Political Report

Tajnoviti Račan razbjesnio koalicijske partnere

Premda bi već u petak, 26. srpnja, morao predstaviti prijedlog nove vlade, Račan do utorka nijednom svom koalicijskom partneru, pa čak ni članovima vlastite stranke, nije rekao koga želi u Vladi

U ponedjeljak, 22. srpnja, prije podne u državnom vrhu vladao je potpuni kaos. Dok se mandatar za sastav nove vlade Ivica Račan skrivao u svom kabinetu, predsjednik Sabora i HSLS-a Zlatko Tomčić kiptio je od bijesa: Račan nije još ispunio ni jedno obećanje, a preostalo je samo nekoliko dana do početka izvanrednog zasjedanja Sabora na kojem se mora izglasati povjerenje novoj vladi. Račan, među ostalim, nije ponudio svojim koalicijskim partnerima program nove vlade, premda je to bio osnovni preduvjet za sve daljnje razgovore, niti ih je obavijestio o imenima novih ministara. To je ponukalo Tomčića da izrazi javnu sumnju u mogućnost da će Račan dovršiti program i sastaviti Vladu do 26. srpnja, kada treba početi izvanredno zasjedanje Sabora, što je izazvalo šok među koalicijskim partnerima. Ponovno se javio strah od prijevremenih izbora. To više što je u razgovorima s predsjednikom Stjepanom Mesićem i liderima stranaka vladajuće koalicije Račan bio tajnovit, nije spominjao imena potencijalnih kandidata za ministarske funkcije. Svojim je partnerima tek u naznakama govorio da je riječ “o nekom profesoru” ili pak “poznatom menedžeru”, ali nikada nije spomenuo ni jedno konkretno ime.
Ništa bolje nisu bili informirani ni ministri članovi Predsjedništva SDP-a. Premda su neki od njih posljednjih dana više puta razgovarali s premijerom Račanom, nisu uspjeli saznati kakvu im je političku sudbinu namijenio. Račan se pred njima nije izjašnjavao o svojim planovima pa se po tko zna koji put potvrdila stara socijaldemokratska uzrečica: “Razgovarao s Račanom ili ne, uvijek ti dođe na isto: ništa nisi pametniji i ništa nisi saznao.”
Zna se da će ministarstvo gospodarstva, kao najvažnije, preuzeti nestranački stručnjak s Ekonomskog fakulteta, a to je najvjerojatnije dr. Ljubo Jurčić Kakvi su odnosi među koalicijskim partnerima koji bi trebali sastaviti novu vladu najbolje pokazuje njihovo ponašanje u Umagu, gdje su tijekom vikenda boravili Mesić, Račan i Tomčić te cijela bulumenta visoko i srednje rangiranih političara. Račan i Tomčić često su se susretali na teniskim terenima, sjedili su čak za istim stolom, ali o politici i novoj vladi nisu razgovarali. Poruke su si slali posredno preko medija, pa je bilo komično gledati kako se međusobno prepucavaju pred televizijskim kamerama, a odmah potom sjeli bi za isti stol.
Takvo Račanovo ponašanje dovelo je Tomčića u nemoguću situaciju: on je zapravo spasio Račana ostajući uz njega nakon što ga je Dražen Budiša ostavio na cjedilu. Tomčić je također podmetnuo leđa za koaliciju lijevog centra, premda s tim veći dio njegove stranke nije baš oduševljen, a već mu stižu poruke s terena da s Račanom i Vesnom Pusić baza HSS-a ne želi koalirati. Tomčić se zbog suradnje s SDP-om izvrgnuo opasnosti da ga napadne Crkva, ali i da mu dio tradicionalnih birača HSS-a okrene leđa. Nakon što je HSLS napustio koaliciju, na pitanje jednog od lidera vladajuće koalicije za koga će se opredijeliti između Račana i Ive Sanadera, Tomčić je bio odlučan i precizan: za Ivicu Račana.
U HSS-u je, naime, procijenjeno da je proces demokratske preobrazbe HDZ-a tek na početku te da će biti potrebno dosta vremena dok ta stranka postane prihvatljiv koalicijski partner. U najmanju ruku potrebno je da prođe još jedan izborni ciklus, a dotle će HSS biti prisiljen koalirati s SDP-om.
Umjesto da Račan visoko cijeni takvo Tomčićevo stajalište, on ga je do posljednjeg trenutka držao u potpunom informacijskom mraku. Tomčić, kao i predsjednik Mesić, ali i ostali koalicijski partneri, nije imao pojma s kim Račan pregovara, tko će postati novi ministri, a tko će izaći iz Vlade. Jedino Zlatko Kramarić, predsjednik LS-a, nije bio zabrinut. Čak je tražio od Račana da mu ne spominje imena novih ministara bojeći se da će ga, ako kojim slučajem takve informacije procure u javnost, optužiti da je upravo on odao najstrože čuvanu državnu tajnu. Zbog toga su Banske dvore i Sabor 22. srpnja preplavile kontradiktorne informacije. Tako je, među ostalim, procurila informacija da će novi ministar prometa i veza postati bivši dubrovački gradonačelnik Vido Bogdanović, poznat po komplotiranju s HDZ-om i njegovim tajkunima. Ta je vijest bila je u potpunoj kontradikciji sa stajalištem HSS-a, ali i dogovorom lidera vladajuće koalicije da u Vladu mogu ući samo nestranačke osobe kako se ne bi narušila postojeća ravnoteža. Uz to, Tomčić je u više navrata na sastancima lidera koalicije ponavljao da ne traži nikakve beneficije za HSS niti nova ministarska mjesta. Time je želio pridonijeti bržoj stabilizaciji odnosa između koalicijskih partnera i olakšati posao Račanu. Ustanovilo se da informacija o Bogdanoviću nije procurila iz Vladinih krugova, nego iz Ureda predsjednika Mesića. Pročulo se, naime, da je Mesić pokazao naklonost prema ideji da se Bogdanović nađe u Vladi, čak da je s njim o tomu i razgovarao. To je odmah pobudilo spekulacije o ulasku Bogdanovića u Vladu, no to je teško zamisliti, pogotovu kada se zna da je Bogdanović jedan od rijetkih velikih oponenata Tomčiću te da Tomčić sigurno ne bi s naklonošću gledao na njegov ulazak u Vladu, i to još na listi HSS-a.
Dodatnu konfuziju izazvale su informacije pristigle iz krugova disidenata HSLS-a. U subotu je, naime, više članova novog Kluba zastupnika nezavisnih liberala HSLS-a predložilo Jozi Radošu, Goranu Graniću, Miroslavu Kraljeviću i Andri Vlahušiću da ponesu ostavke na ministarske funkcije te da aktiviraju svoje zastupničke mandate. Mladen Godek objasnio je da bi to bilo najbolje jer bi se tada njih četvorica mogla potpuno posvetiti stvaranju nove stranke i djelovanju u Saboru, izbjegli bi kritike zbog eventualnog lošeg rada u Vladi te bi, što je možda i najvažnije, pokazali da nisu “foteljaši” te da nisu napustili HSLS da bi zadržali ministarske fotelje. U ponedjeljak se još nije znao odgovor četvorice ministara iz redova disidentskog dijela HSLS-a. Po nekim procjenama Radoš neće pristati na takav zahtjev jer on smatra da će upravo ministri biti najbolja reklama za novu stranku.
Kako su se koalicijski partneri uspjeli načelno dogovoriti da u Vladi mogu ostati samo dvojica bivših članova HSLS-a, eventualni odlazak četvorici izazvat će dodatne probleme. Za sada je sigurno da je jedno mjesto rezervirano za Gorana Granića te da će iz Vlade izaći ministar znanosti Hrvoje Kraljević. Snažna Granićeva pozicija sve više iritira koalicijske partnere SDP-a, ali i same socijaldemokrate, koji pitaju zar je nekadašnji Račanov zamjenik doista nezamjenljiv pa je postao jedinom konstantom Račanove vlade. U bubnju su ostali Radoš i Vlahušić: jedan od njih mora otpasti. Poznato je da predsjednik Mesić nije zadovoljan načinom na koji je Radoš obnašao dužnost ministra obrane te da traži od Račana da pronađe novog ministra. Takvo mišljenje predsjednika Mesića međutim ne obvezuje mandatara i on može bez njegova pristanka imenovati novog ministra obrane. Teško je međutim očekivati da će si oslabljeni Račan dopustiti otvaranje još jednog političkog boka, ovaj put s predsjednikom Mesićem koji pokazuje zadivljujuću potporu Račanu. Iz Ureda predsjednika Mesića na rad Joze Radoša upućene su mnoge primjedbe: kasni s reformama vojske, županijama nisu vraćeni vojni objekti koji nisu u funkciji, mnogi smijenjeni i ražalovani časnici već dvije godine primaju plaće, a ništa ne rade, neki su na bolovanju, no nitko nije ustanovio jesu li zaista bolesni, dio takvih, a među njima je i supruga generala Ante Gotovine Jasna Zloić, ne samo da primaju plaću, nego uživaju i u ostalim beneficijama, pa tako imaju na raspolaganju vozače i automobile… Račan je u razgovoru s koalicijskim partnerima isticao da nema ništa protiv toga da Radoš ostane ministar budući da malo tko želi doći na funkciju s koje se mora otpuštati zaposlene, štedjeti novac, uvoditi nove restrikcije. Iz istih razloga ni socijaldemokrati nisu previše zainteresirani da mjesto ministra obrane uđe u njihovu stranačku kvotu. No posljednjih dana iz vrha SDP-a procurile su informacije da je Račan već razgovarao s Davorkom Vidovićem kojega je pripremio da preuzme ministarstvo obrane umjesto Radoša ako zatreba. Dogodi li se to, novi ministar rada i socijalne skrbi postat će Željka Antunović s kojom je Račan, navodno, također službeno razgovarao. Premda su koalicijski partneri prepustili Račanu da sam odluči koliko će potpredsjedničkih mjesta popuniti, moguće je da će svi oni zadržati svoja mjesta. Otpala je i kombinacija da Linić zamijeni Crkvenca na mjestu ministra financija.
Račan se cijeli tjedan konzultirao s menedžerima i poduzetnicima u potrazi za novim ministrom gospodarstva. To je svakako najvažnija funkcija u Vladi i mnogi je smatraju ključnom za stvaranje novog imidža. Račan je svojim partnerima davao informacije na kapaljku: najprije je govorio da je riječ o sveučilišnom profesoru, potom je vijest proširio informacijom da je taj stručnjak sudjelovao u izradi novog zakona o poticanju stranih ulaganja. Ako je to točno, onda će novi ministar gospodarstva postati Ljubo Jurčić, docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Nacionalovi novinari su iz razgovora s Jurčićevim kolegama saznali da je riječ o iznimno sposobnom stručnjaku, različitih interesa. Među ostalim Jurčić se bavio poduzetništvom, bio je zastupnik njemačke tvrtke “Tungsram”, a izdaje i časopis Poslovne informacije. Ako je Račan izabrao Jurčića, sigurno nije pogriješio jer je riječ o sposobnom stručnjaku koji je dao znatan doprinos izradi novog zakona za poticanje stranih ulaganja, izjavio je za Nacional jedan njegov kolega s fakulteta.
Vrijeme će pokazati da je Račanova tajnovitost bila besmislena: navukao je na sebe bijes koalicijskih partnera i stranačkih kolega jer je takvo ponašanje potpuno neprimjereno demokratskom sustavu odlučivanja, i krajnje je nekorektno prema koalicijskim partnerima. No to je očito stil kojega se Račan ne može osloboditi. Otkako je na čelu SDP-a, Račan je uvijek prije stranačkih konvencija svoje suradnike do posljednjeg trenutka držao u potpunoj neizvjesnosti. Nitko nije znao hoće li biti kandidiran i za koji forum. Na takvom stilu Račan je sagradio autoritet i neprijepornu poziciju u SDP-u: pokazujući tako snagu, neprekidno podsjeća svoje suradnike da isključivo o njemu ovisi njihov napredak na stranačkoj hijerarhijskoj ljestvici. Potpuno jednako Račan se ponašao i u siječnju 2000. S mnogima od sadašnjih ministara iz redova SDP-a Račan je razgovarao neformalno, tek im je usput spominjao mogućnost da postanu ministri. Odluku o imenovanju priopćio im je dan ili dva prije službenog imenovanja, tako da neki nisu imali vremena ni pošteno se pripremiti za preuzimanje odgovornih funkcija. Neki su zbog toga morali putovati u Zagreb navrat-nanos, a neki su u posljednji trenutak jurili kupiti nova odijela. To je također jedan od razloga zbog čega je većina preuzela svoje funkcije potpuno nepripremljena.
Kada i ovaj put Račan nakon dugih muka obznani imena novih ministara, ipak će postići cilj: svi će oni znati i, dakako, uvijek morati imati na umu da ih je upravo on, potpuno samostalno, odabrao za svoje suradnike. Ujedno to je jasna poruka i onima koji će u budućnosti računati na političku promociju.

Vezane vijesti

Priprema se Božićna vlada

Priprema se Božićna vlada

Jadranka Kosor započela je pripreme za rekonstrukciju izvršne vlasti i do kraja ove godine Hrvatska bi mogla dobiti novu Božićnu vladu. U slučaju da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika