Objavljeno u Nacionalu br. 351, 2002-08-05

Autor: Eduard Šoštarić

Afera Kameleon

Nova istraga VSA utvrdila: Šef SIS-a Ružman naložio falsificiranje dokumenata kako bi spasio Đurđu Adlešić i Trogrlića

Uoči svog odlaska ministar Radoš naložio je osnivanje novog Povjerenstva za 'slučaj Kameleon', pod vodstvom ravnatelja Vojno sigurnosne službe Gordana Čačića, kako bi se ispitali Nacionalovi navodi o zataškavanju afere da bi se zaštitili umiješani visoki dužnosnici

Mladen RužmanMladen RužmanNakon dolaska Željke Antunović na čelo Ministarstva obrane, odlaska Joze Radoša s te funkcije u Sabor te prelaska Đurđe Adlešić u oporbu, pomoćnik ministra obrane za obavještajno-sigurnosne poslove Mladen Ružman, načelnik SIS-a Davor Bišćan i jedan od glavnih aktera afere “Kameleon” Josip Trogrlić u velikoj su neprilici. Strahuju da će biti razotkrivena njihova ulogu u prikrivanju nalaza, izjava i rezultata zajedničkog rada Povjerenstva MORH-a i Nadzorne službe UNS-a, koje je početkom 2000. trebalo preispitati djelovanje vojne tajne službe SIS u obavještajnoj operaciji “Kameleon”.
Zabrinutost obavještajaca iz HSLS-a još je veća zbog toga što je prije svog odlaska ministar obrane Jozo Radoš naložio osnivanje novog povjerenstva na čelu s ravnateljem Vojno sigurnosne agencije brigadirom Gordanom Čačićem. Novo povjerenstvo kao najvažniji zadatak pred sebe je postavilo ispitivanje navoda Nacionala o postojanju dviju različitih izjava djelatnika bjelovarskog centra SIS-a bojnika Vladimira Giacomettija i narednice Đurđice Šušnjar, te je pritom utvrdilo kako su u jednoj od dviju izjava spomenuti djelatnici pred članovima Nadzorne službe UNS-a i članovima Povjerenstva MORH-a iz Uprave SIS-a zaista dali izjavu u kojoj su iznijeli podatke o nalogu Josipa Trogrlića da se unište dokumentacija i pojedina izvješća u kojima se Trogrlić povezuje s djelovanjem SIS-a protiv civilnih institucija. Spominje se i njegov nalog za uništavanje dokumentacije o operativnoj vezi “Tom” pod kojim je Trogrlić vodio potpredsjednicu saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Đurđu Adlešić. Druga izjava, bez kompromitantnih spoznaja o povezanosti Đurđe Adlešić i Josipa Trogrlića i bez spominjanja Trogrlićeva uništavanju dokumentacije, prema nalazima novog povjerenstva očito je iznuđena i krivotvorena, a za to su odgovorni članovi Uprave SIS-a koji su bili u Povjerenstvu. Ako ne kažu po čijem su nalogu, kada i zbog čega morali istoga dana ponovno uzeti izjave od djelatnika bjelovarskog centra SIS-a i pritom krivotvoriti sadržaj već dane izjave, mogli bi završiti na Vojnostegovnom sudu i dobiti nečastan otpust iz Hrvatske vojske.
Narednica Šušnjar i bojnik Giacommeti su u prvoj istrazi 2000. izjavili da im je Josip Trogrlić naredio da unište izvješća vezana uz operativnu vezu 'Tom' pod kojom je vodio Đurđicu Adlešić: Ružman je tada naložio da se ponovo izdiktiraju njihove izjave bez spominjanja 'Toma' i povezanosti Trogrlića i Đurđe Adlešić Sve do dolaska nove ministrice obrane Željke Antunović dosadašnji pomoćnik ministra obrane Mladen Ružman proteklih je tjedana, zabrinut zbog mogućih rezultata rada novog povjerenstva, pokušavao neslužbeno svojim privatnim kanalima doznati detalje i tijek istrage. Mladena Ružmana zanimaju članovi povjerenstva, agenti na terenu koji ponovno utvrđuju činjenice, te intervjuirane osobe. Nacional doznaje da Ružman ne odgovara ni na službene upite Povjerenstva i tako opstruira utvrđivanje činjenica.
Šef zagrebačkog SIS-a Jozo Trogrlić, jedan od glavnih aktera afere “Kameleon”, uzalud traži nove zaštitnike u vojnom vrhu. Dugogodišnji prijatelj predsjednice saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Đurđe Adlešić, zbog ponovnog otvaranja istrage o špijunskoj operaciji “Kameleon”, nedavno je od visokih vojnih dužnosnika zatražio pomoć u dobivanju tzv. predsjedničke mirovine koju bi trebao potpisati vrhovni zapovjednik oružanih snaga Stipe Mesić. Takvom bi odlukom, malo vjerojatnom, Trogrlić osigurao častan otpust i materijalnu egzistenciju prije konačnih rezultata rada istražnog povjerenstva.
Otkad je brigadir Gordan Čačić postavljen za privremenog ravnatelja Vojno-sigurnosne agencije, HSLS-ov špijunski dvojac Ružman – Bišćan, uz potporu sinjskih i hercegovačkih lobija unutar oružanih snaga, traži bilo kakav kompromitantni materijal kojim bi se Čačića ocrnilo u medijima i umjesto njega na mjesto ravnatelja postavilo Davora Bišćana. Tako bi svi sudionici afere ostali netaknuti, a “Kameleon” bi pao u zaborav. Nove okolnosti na političkoj sceni i osnutak povjerenstva poremetili su im planove.
Jozo Trogrlić sigurno neće biti umirovljen odlukom predsjednika Mesića prije konačnih rezultata rada istražnog povjerenstva, koje će vjerojatno utvrditi njegovu odgovornost u “Kameleonu” u vezi s uništavanjem dokumentacije o radu protiv civilnih struktura i službenih izvješća o svojim operativnim vezama. Slučaj će biti predan Vojno-stegovnom sudu. Bude li Trogrlić proglašen krivim, uslijedit će nečastan otpust iz oružanih snaga i gubitak prava na vojnu mirovinu.
Davor Bišćan, koji se nastojao domoći mjesta ravnatelja Vojno-sigurnosne agencije, trenutačno traži bilo kakav posao unutar službe samo da izbjegne umirovljenje. Premda se govorilo da Bišćan nije u dobrim odnosima s Ružmanom i da je nezadovoljan brojnim Ružmanovim skandalima i načinom rada, nikad zbog toga nije ponudio ostavku niti se otvoreno suprotstavio brojnim skandalima koji su u prošle dvije godine potresale MORH. Proteklih je dana Nacional rekonstruirao tijek rada zajedničkog povjerenstva MORH-a i Nadzorne službe UNS-a iz ožujka 2000. kontaktirajući s više sudionika događaja. Na zahtjev saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Nadzorna služba Ureda za nacionalnu sigurnost s jedne, te Povjerenstvo MORH-a u kojem je sudjelovala Uprava SIS-a s druge strane, poduzele su početkom 2000. zajedničku akciju koja je imala za cilj utvrditi okolnosti nastanka obavještajne operacije “Kameleon” iz 1999. te utvrditi protuzakonito djelovanje vojne tajne službe SIS protiv civilnih i nevladinih udruga. Riječ je o gangsterskoj obavještajnoj operaciji vojne tajne službe SIS o kojoj je svojedobno pisao Nacional.
Dva člana Nadzorne službe UNS-a i tri člana Povjerenstva iz SIS-a upustili su se, radi ispitivanja navoda, i u izvanredni nadzor bjelovarskog centra SIS-a. Pregledom dokumentacije SIS-a u Bjelovaru, dvojica članova Nadzorne službe UNS-a slučajno su utvrdili brisanje službenih izvješća iz računala te su naložili rekonstrukciju takve operacije. Nadzornoj službi u rasvjetljavanju tog slučaja najviše su pomogli Vladimir Giacometti i Đurđica Šušnjar, izjavivši da je Josip Trogrlić naložio uništavanje izvješća o radu SIS-a protiv civilnih institucija i uništavanje izvješća o operativnoj vezi “Tom” pod kojom je Trogrlić vodio Đurđu Adlešić.
Nakon što su članovi Povjerenstva MORH-a iz SIS-a dobili na uvid izjave dvoje djelatnika bjelovarskog SIS-a, bojnika Vladimira Giacomettija i narednice Đurđice Šušnjar, pisane pred njihovim članovima i članovima Nadzorne službe UNS-a 21. ožujka 2000., panično su nazvali centralu SIS-a u Zagrebu i dostavili izjave tadašnjem šefu Povjerenstva MORH-a Mladenu Ružmanu. Zbog spominjanja imena Đurđe Adlešić kao doušnika SIS-a, Mladen Ružman je morao prešutjeti skandal spašavajući svoj položaj, s obzirom na utjecaj koji je tada potpredsjednica HSLS-a imala u kadroviranju članova, a o svemu je bio i obaviješten ministar obrane Jozo Radoš koji je takvu informaciju prešutio jer se nije htio ulaziti sukobiti s Đurđom Adlešić.
Povjerenstvo MORH-a po nalogu svoga šefa Ružmana krivotvorilo je izvješće, sastavljajući nove izjave i diktirajući ih narednici Đurđici Šušnjar i bojniku Vladimiru Giacomettiju, pri čemu su izbačene pojedinosti o operativnoj vezi “Tom” i povezanosti Đurđe Adlešić s Josipom Trogrlićem. Nakon završetka istrage Povjerenstvo MORH-a i Nadzorna služba UNS-a sastavili su zasebna izvješća. Ravnatelj UNS-a Tomislav Karamarko sazvao je Stožerni odbor za nacionalnu sigurnost (bivši SONS) gdje se raspravljalo o izvješću UNS-a.
Nacional doznaje kako je Ured za nacionalnu sigurnost odmah nakon završetka rada Povjerenstva i nadzorne službe te nakon rasprave na SONS-u dostavio cjelovito izvješće na brojne adrese, među ostalima i ministru obrane Jozi Radošu, pomoćniku ministra obrane za obavještajne poslove Mladenu Ružmanu te saborskom Odboru za nacionalnu sigurnost kojim predsjedava Đurđa Adlešić. Međutim, o navedenom se izvješću UNS-a nikad nije raspravljalo na sjednicama Odbora. Neki članovi odbora nikada i nisu vidjeli takvo izvješće, a nekima je poznato samo krivotvoreno izvješća MORH-a.
Nešto više od mjesec dana nakon završetka istrage na čelo SIS-a došao je Davor Bišćan, kum Đurđe Adlešić, koji joj je nakon njezina upita o mogućnosti postojanja vlastitog dosjea u SIS-u slavodobitno pokazao krivotvorinu u kojoj zaista nema dokaza koji bi je kompromitirali. Krivotvorinu su potom spremili kao službeni dokument u arhivu MORH-a.
Da stvar bude tragičnija, čim je završena istraga, umjesto da kazneno odgovara, Trogrlić se munjevito popeo u hijerarhiji do mjesta šefa najjačeg centra SIS-a u državi, onog zagrebačkog, dok su djelatnici bjelovarskog SIS-a, koji su dali kompromitantne izjave o suradnji Josipa Trogrlića i Đurđe Adlešić, premješteni na nove dužnosti.
Prema nekim informacijama, Jozo Radoš uskoro će doći na čelo saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, no pitanje je hoće li, zbog svog zaštitničkog odnosa prema Mladenu Ružmanu, i on pokrenuti raspravu koja nikad nije provedena na Odboru.

Vezane vijesti

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

U Libiji razminiranje po hrvatskome modelu

Libija je zainteresirana za primjenu hrvatskog modela borbe protiv mina te za suradnju s hrvatskim tvrtkama koje se bave razminiranjem, proizvodnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika