07.03.2011. / 09:05

Autor: Nacional.hr

Tko je kriv: Zbog šutnje i politike beogradski most poskupio za 300 milijuna eura

Zanimljivo je da je SCT u financijskim problemima bio još od kraja 2008. godine, no srbijanska javnost o tome nije bila uopće obaviještena

Beogradski most (foto: Ponting)Beogradski most (foto: Ponting)Beogradski most preko Save od samog je početka privlačio pozornost ne samo struke nego i medija. Najveći takav most na Balkanu u konačnici će biti visok 200 metara, raspona od čak 376 metara, a kad bude gotov imati će šest cestovnih traka.

No, upitno je kada će biti gotov i po kojoj cijeni. Naime, kada je u proljeće 2008. godine potpisan ugovor o gradnji tog mosta sa slovenskom tvrtkom STC, rok za izgradnju mosta bio je 2012. godina, a vrijednost projekta procjenjena je na 118 milijuna eura bez PDV-a.

Most koji svakodnevno posjećuju stručnjaci i specijalizirani mediji iz cijelog svijeta polako se gradi, no čini se kako bi njegov dovršetak mogao doći u pitanje.

Naime, kako javlja Mladina, Beograd je raskinuo ugovor sa slovenskom tvrtkom SCT nakon što je s krajem prošle godine ta tvrtka objavila kako neke njene podružnice odlaze u stečaj. Osim što je SCT tako izgubio posao izgradnje beogradskog mosta, izgubio je i poslove izgradnje pristupnih cesta.

Zanimljivo je da je SCT u financijskim problemima bio još od kraja 2008. godine, no srbijanska javnost o tome nije bila uopće obaviještena. Točnije, srbijanski mediji, pod utjecajem politike prešutili su razvoj događaja u Sloveniji, jer su oni bili "nezanimljivi" za srbijansku javnost.

Posebno iznenađuje što je Beograd samo dva tjedna prije raskida ugovora od SCT-a tražio dodatne bankovne garancije "kako bi se zaštitili interesi grada". U Sloveniji smatraju kako je to bio samo neuspješan potez politike da skrene pozornost s činjenice kako je gradska vlast potpisala ugovor o gradnji s tvrtkom u financijskim problemima. Kako SCT nije mogao dobiti dodatne bankovne garancije, Beograd je to iskoristio kako bi uskrati Slovencima isplatiti ratu od 6 milijuna eura i raskinuo ugovor.

Beogradske vlasti odmahuju rukom i uvjeravaju javnost kako će most biti izgrađen u roku, bez obzira na odlazak SCT-a, ali u javnosti su se pojavile informacije kako će gradnja "čuda na Savi" stajati ne 118 već čak 430 milijuna eura. Naime, nije jasno kako je u dvije godine gradnje cijena mosta mogla narasti za više od 300 milijuna eura. Stoga oporba u Beogradu traži temeljitu istragu i tvrdi da su svi postupci u procesu gradnje mosta bili nezakoniti.

Bez obzira na to što istraga na kraju otkrila, činjenica je da je srbijanska politika znala za financijske probleme slovenske tvrtki i te je informacije dobro skrivala od javnosti i oporbe.

Vezane vijesti

Bubalo: HAC ne odustaje od koridora 5C

Bubalo: HAC ne odustaje od koridora 5C

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo izjavio je danas u Osijeku kako je od ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića dobio… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 07.03.11. 09:37

a ne bi im to jeftinije zazidali kalmeta i žužuli?


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 07.03.11. 10:38

Ma Jure Radic je Bog za gradnju prepisajnih mostova...


registracija
12/12/10

Klarens, 07.03.11. 19:45

Gle kretenizma....u hrvatskim novinama
Na privrednim stranama
U zemlji koju vode KRETENI !!!
Raspravlja se o mostu u DRUGOJ DRZHAVI !!!!
Pa grade se mostovi po cijelom svijetu...lopova na pretek SVUGDJE...i ko za inat...nama serviraju
Degutantnosti sa istoka x yu
Ma volovi pustite kraju takve plitke manipulacije
Stokom sitnozubom
Na PRIVREDNIM ( koje kukuruzno gospodarenje ????)
stranicama treba POZITIVNO govoriti o
PRIVREDJIVANJU
Prstom upirati na ochigledno propushtene moguchnosti
LOGICHNOG PRIVREDJIVANJA
U vlastitoj zemlji !!!!
STOKO MOJA VOLJENA
Svi na mentalnu ispashu !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika