07.03.2011. / 16:10

Autor: Hrvoje Šimičević

'Dobrodošli na Libija TV': HRT zabranio novinarima korištenje Facebooka i Twittera

Zašto su se HRT-ovi vlastodršci na koncu dva puta predomislili i zašto su uopće u startu odlučili emitirati i ovakav oblik cenzure nad svoji podređenicima, za sada ostaje nepoznanica

Josip PopovacJosip Popovac"Odlukom uprave HRT je blokirao Facebook i Twitter zaposlenima. To što su društvene mreže danas medijima postale izvor informacija, njima nije bitno. Skandal!", samo je jedna od brojnih reakcija novinara na Hrvatskoj radioteleviziji, nakon što im je danas rukovodstvo javne televizije na nadasve bizaran način odlučilo ukinuti pristup internetskim društvenim mrežama.

Kako doznaje Nacional.hr, v.d ravnatelja HRT-a Josip Popovac jutros je posjetio glavnog informatičara Damira Kljajića, instruirajući ga da blokira pristup rečenim stranicama.

Stranice su tijekom dana ipak deblokirane, da bi oko 16 sati došlo do nove blokade! Ironijom sudbine, informacija je do drugih medija inicijalno došla upravo preko 'zabranjenih' društvenih mreža, pa je tako jedna od HTV-ovih novinarki na svom Facebook profilu napisala: "Mayday. mayday. Zarobljeni na HRT-u javljaju da im je odlukom v.d. ravnatelja HRT-a onemogućen pristup svim društenim mrežema. Dobrodošli na Libija-TV".

Prvi preokret desio se nešto iza 15 sati i to nakon pritužbi nekoliko urednika, koji su zatražili obrazloženje za ovaj potez. "Nakon toga, Facebook, Twitter i ostale slične stranice su doista bile deblokirane, ali samo na 15-ak minuta", prepričava portalu Nacional.hr jedan od zaposlenika na HRT-u.

U međuvremenu, stigla je i potvrda sa HRT-a da je zabrana spomenutih stranica doista bila izdana, te da će ubuduće pravo na korištenje ovih stranica imati samo određene redakcije, kojima su društvene mreže potrebne za svakodnevni posao.

Zašto su se HRT-ovi vlastodršci na koncu dva puta predomislili, zašto je uopće došlo do ukidanja pristupa ovim stranicama, te da li je tome kumovalo prozivanje javne televizije za nove nezgrapne cenzorske zahvate, za sada ostaje nepoznanica. Na pismeni upit, kojim smo zatražili službeno obrazloženje, za sada nismo dobili odgovor. Iz HTV-a su obećali priopćenje.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 07.03.11. 16:29

Nečuveno,TUŽNO i zbunjujuće...KRIMINALNO do nebesa....znali smo da neki novinari na HRTu štite lik i djelo ADZe zločinaca...ipak nisam mogao povjerovati da će u ERI INTERNETA....zabranjivati ljudima dostup....MAFOJO sa HRT-a ,nije moguće danas ništa cenzurirati...pa ni u ARAPSKIM zemljama...to nije bilo moguće...


registracija
1/1/70

, 07.03.11. 16:34

Evo s čime se sve služe HDZe zločinci potpomognuti s nekolicinom novinara i šefova na HRTu. Zadnje minute vam otkucavaju.


registracija
1/1/70

, 07.03.11. 16:35

Da čovjek ne povjeruje svojim očima.Tuđman,Sanader ...su bili fleksibilnije do javne riječi...ovo što JACA radi će se njoh obiti o glavu i mnogim novinarima koji štite lik i djelo kriminalaca.


registracija
20/11/10

imalkogod, 07.03.11. 16:44

Vladajući zločinci kopiraju Gadafi..Mubarak....uništiti ako treba i svoj narod...samo da oni i njihov plijen ostane netaknut.Zar ne viddite šta se dešava s onim koji svoj narod pljačkaju,lažu,obmanjuju ...? Itsa će vas sudbina zadesiti!!!


registracija
11/1/10

fluid, 07.03.11. 16:57

EU je nedostižna za Hrvate.Građanski neposluh jedini način za demokratizaciju onoga što jako skupo plaćamo a ni na koji način ne utječemo na programe,sadržaje i načine funkcioniranja.Ne sramota nego kriminalno i despotsko ukidanje prava."1.stoljeće,kaj got ?! Odite u HRT i eto vas u diktaturi.


registracija
11/1/10

fluid, 07.03.11. 16:58

Ispravak " 21.soljeće-kaj got"?!


registracija
7/3/11

medjimurec, 07.03.11. 16:59

Blokiran im je dostup nekim stranama na netu u trajanju radnog vremena na racun pretplatnika ili poreznih obveznika , da i kaj je tu cudno?


registracija
1/12/10

kibidabi, 07.03.11. 17:11

Novinari koji štitite HDZe kriminalce....sjećate se kako je Smiljko Šagolj...... završio...? Pamet utubite u te tintare....nitko živ nemre protiv svog naroda pa tako ni vi. Poznato je da je HRT produžena rzka HDZe kriminalaca...mene frapira i ljuti što SDPe u saboru podrža HDZe projekt o HRT-e.Zaključak,svi su ista mafija.


registracija
1/12/10

tavan, 07.03.11. 17:17

Ovo je dokaz da HDZe banda gubi tlo pod nogama.....da se pokušavaju svim trikovima i smicalicama spasiti....isto tako je dokaz da mnogi novinari na HRT-u produžena ruka tih zločinaca...sve ih srušiti i suditi svima.Opljačkano vratiti...


registracija
7/3/11

zelenizub, 07.03.11. 19:13

To je od gamadi bilo i za ocekivati, al ne ocajavajte..
Prilicno je lako to zaobici, i ko zasuce rukave do jutra ima rijesen problem. A opis rijesenja je recimo na:
http://www.buzzsurf.com/surfatwork/

postupak je ukratko:
I. doma slozit ssh server, i ssh tunnel-iranje
II. na ATVu koristit Putty-a kao ssh klienta (Putty se ne mora instalirat, pa ne morate imat ni administratorske ovlasti na kompu na poslu)

Deraljnije, trebate:
I.1. nalozit doma ssh server (najlakse je da poinstalirate neku Linux masinu, iako se moze vrtiti i sa CDa (bez instalacije) gotovo svaka distra. Recimo da ste se odlucili za ubuntu 10.04, onda: http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download pa odaberete 10.04, pa burn CD, i samo stavite u BIOSu da je CD prvi boot device, i imate Linux :)

Ak vec ne mislite instalirati Linux, neg vrtiti kao Live, sretnije je onda, umjesto s CDa, vrtit ga sa USB flash-a, jer bu vam svi update-i i primjene lozinke i slicno, ostali i prilikom rebootanja stroja (Linux se lako natjera da pise po tom USB-u). Flash od 4GB bu sasvim dost.

I.2. pretpostavimo da imate doma router koji bu toj masini dodjelio prek DHCPa sve kaj joj treba da ide na net.
Ono kaj je potrebno onda, je nalozit na routeru doma DynDNS servis. E tu cete mozda imat problema, jer nemaju tu mogucnost svi routeri, al nije kasno da skocite do prve trgovine i uzmete si "Linksys WRT54GL" za 400kn u najblizoj trgovini (nebilo vam zao love), otvorite korisnicki racun na http://www.DynDNS.com/ i podeite u WRT54GL postavke vaseg novog racuna.
WRT54GL bu preferirao davati onu IP adresu vasem stroju, koju je dodjelio prvi put, pa samo, u postavkama routera pod "port Forwarding" stavite da prosljeduje ssh zahtjeve na novu instalaciju Linuxa. Defaultni port ssh (secure shell) servisa je 22, ali u u konfiguraciji tuneliranja bute si promjenili port u neki koji prolazi iz HTVa van, ba bute taj i forwardirali.

I.3. prije nego odete na posao sutra, probajte se logirat s te nove Linux instalacije prek ssh na istu masinu. Daklem otvorite terminal i opisite:

ssh -X ime@imestroja.homeunix.org

gdje je "ime" vas username na toj masini, a "imestroja.homeunix.org" vasa nova DynDNS domena.
Nakon toga bi trebao pitat stroj lozinku, i logirat vas nakon tocne lozinke, i Enter-a naravno.

Ak vam to radi, nakon kaj

I.4. nalozite tuneliranje s nekog porta XYZ na port 80:
http://www.buzzsurf.com/surfatwork/

ostaje s HTVa provaliti samo na kojem portu XYZ cete se moci provuci sa HTVa do svog stroja doma


II.1. s posla se probajte logirat na port koji ste forwardirali na routeru, i tunelirali na Linux stroju, i imate twitter :))


registracija
1/1/70

, 07.03.11. 20:37

Ovo što JACA radi ni tuđman nije radio.Jaca na sve načine spriječava da ISTINA DOPRE s lopovskog HRTa....sutra dolazimo pred tu mafijašku kuću da pitamo te lopove dokad tako.Srušiti i ADZe zločince i neke od mafijaša sa HRTa


registracija
7/3/11

tombraiderica, 07.03.11. 22:34

Zbilja nevjerojatno... NOVINARIMA onemogućiti pristup informacijama i to VLASTITIM NOVINARIMA!!! Strašno


registracija
8/3/11

Zarathustra, 08.03.11. 10:49

Katedrala mraka, već odavno! Kad se samo sjetimo koliko su godina šutjeli o korupciji, dijelili otkaze novinarima koji su se samo usudili promisliti iznijeti neki takav detalj protiv Sanadera. Sramota koju plaćamo. Sramota koja gomila gubitke na tržištu zbog takvog (ne)rada, Sramota koja u dva desetljeća dekomokracije ne može odogovorno preuzeti svoju funkciju služenja javnosti.


registracija
9/3/11

solaris, 09.03.11. 19:18

IZBORI ..ODMAH..dosta je vise


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika