Objavljeno u Nacionalu br. 799, 2011-03-08

Autor: Robert Bajruši

Ako se do lipnja ne završe pregovori s EU, HSS i SDSS izići će iz vladajuće koalicije

Propadne li plan Jadranke Kosor, iz SDSS-a i HSS-a su zaprijetili kako će u lipnju napustiti vladajuću koaliciju, a to znači da bi Vlada morala raspisati izbore već u rujnu

Jadranka Kosor i Josip FriščićJadranka Kosor i Josip FriščićPredsjednica Vlade Jadranka Kosor uvjerena je kako će u travnju iz Bruxellesa dobiti datum završetka pregovora s Europskom unijom, a to bi se trebalo dogoditi u lipnju. No, nedavno su u vrhu HDZ-a primljene poruke koalicijskih partnera HSS-a i SDSS-a, koji su najavili prestanak potpore sadašnjoj vladi ako do lipnja ne završi pregovore s Europskom unijom. Dio HSS-a još se prije nekoliko mjeseci kod predsjednika Ive Josipovića raspitivao o mogućnosti izlaska iz vladajuće koalicije, a sada je ova inicijativa iznova aktivirana. Slično je stajalište i vodstva SDSS-a, koje zna kako nije dobro da do samog kraja ostanu uz HDZ.

Ispunili su glavni cilj, izmjenu izbornog zakona, koja ubuduće najjačoj srpskoj stranci automatski jamči tri mjesta u Hrvatskom saboru, i sada se mogu distancirati od Vlade, posebno ako ubrzo ne dođe do završetka pregovora. Propadne li plan Jadranke Kosor, iz SDSS-a i HSS-a su zaprijetili kako će u lipnju napustiti vladajuću koaliciju, a to znači da bi Vlada morala raspisati izbore već u rujnu. U slučaju da iz EU-a doista stigne datum završetka pregovora na koji računa premijerka Kosor, ona u toj situaciji namjerava obznaniti datum održavanja parlamentarnih izbora, što bi vjerojatno bilo krajem ove godine, ispričao je za Nacional bliski suradnik Jadranke Kosor. Na taj bi način, smatraju u hrvatskoj vladi, ispunili i zahtjev opozicijskih stranaka, koje su prošlog tjedna zatražile određivanje datuma izbora.

Problem je, međutim, što je premijerka Kosor, po riječima njenih suradnika, uvjerena kako će tijekom travnja Hrvatska dobiti konačan datum završetka pregovora, što bi HDZ-u omogućilo da se koncentrira na predizbornu kampanju. Ali za sada nema nikakvih garancija da su u Europskoj komisiji spremni donijeti odluku o završetku pregovora, kao niti da će cjelokupni proces biti završen do kraja lipnja. To znači da bi se pregovori mogli produžiti na jesen, što može ugroziti planove predsjednice Vlade, kojoj bi probleme mogle stvoriti i odluke njezinih dosad vjernih koalicijskih partnera.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 08.03.11. 00:24

Ova Jaca je ionako glupa kao top i to je dokazala u nebrojeno puno slučajeva. Dakle, Kra-De-Ze neće dovršiti pregovore do lipnja, Kra-De-Ze će ići na izbore krajem godine i nadam se dobiti maksimalno 15-ak posto glasova te se nakon toga nepovratno raspasti.


registracija
21/2/11

skyway, 08.03.11. 01:52

Vostani (Friscic) i ledeni (Pupovac) zaprijetili izlaskom iz Vlade. Naravno, interes se istopio, jer mandat curi ka svome kraju...
No, mislim se tko li nas predstavlja u tim pregovorima!? Kosor i Jandrokovic, a nisam bas ni siguran da oni ista razumiju od toga sto se tamo govori.


registracija
16/6/09

Trenk, 08.03.11. 07:39

Brod tone- pacovi ga napustaju, ali potrebno je uhvatiti novi vlak.


registracija
11/1/10

fluid, 08.03.11. 11:39

Novi vlak,stari vlak svejedno je Hrvatskoj.Stara nomenklatura se nametnula kao nezamjenjiva i nema pristupa novim ljudima.Kako su prokazani i dokazano nesposobni te apsolutno potrošeni,Hrvatska MORA tražiti druga i drugačija rješenja.To je tip politike koji mora vratiti dostojanstvo srednje klase i malog radnog čovjeka.Novonastali kapitalisti su posljedica ne tržišnih utakmisa,uspješnosti i sposobnosti već su nastali kao posljedica nepotizma,mita i korupcije.Takvom politikom i kriminalom su izokrenuli vrijednosne vrijednosti do neprepoznatljivosti u kojima smo se svi izgubili a oni uništiše sve što je Hrvatska imala kao obiteljsko srebro naroda.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika