10.03.2011. / 09:24

Autor: Hina , Nacional.hr

Dalai Lama najavio da napušta mjesto političkog lidera tibetanske vlade u izbjeglištvu

Dalai Lama već duže vrijeme govori za sebe da je "poluumirovljeni" politički lider, a tome u prilog ide i činjenica da postoji izabrani premijer tibetanske vlade u izbjeglištvu koja djeluje u indijskom gradu Dharamsali

Dalai Lama (arhiva)Dalai Lama (arhiva)Duhovni vođa Tibetanaca Dalai Lama (75) objavio je u četvrtak da namjerava i formalno napustiti mjesto političkog lidera tibetanske vlade u izbjeglištvu.

Dalai Lama već duže vrijeme govori za sebe da je "poluumirovljeni" politički lider, a tome u prilog ide i činjenica da postoji izabrani premijer tibetanske vlade u izbjeglištvu koja djeluje u indijskom gradu Dharamsali.

"Još od 60-tih godina prošlog stoljeća ponavljam da Tibetanci trebaju imati slobodno izabranog političkog vođu kojem ću predati vlast. Sada smo došli do toga kada je to moguće ostvariti", kazao je Dalai Lama u pripremljenom govoru.

Njegovu namjeru treba odobriti tibetanski parlament u izbjeglištvu koji djeluje u Indiji. Iako više neće imati političku ulogu Dalai Lama ostaje tibetanski duhovni vođa.

Dalai Lama je napustio Tibet 1959. godine nakon neuspješne pobune protiv kineskih vlasti. Trenutno živi u izbjeglištvu u Indiji i zagovara "funkcionalnu autonomiju" Tibeta unutar kineskih granica. No, kineske vlasti i dalje ga smatraju opasnim i ocjenjuju da bi njegov povratak mogao pokrenuti nemire u Tibetu.

Vezane vijesti

Što se stvarno događa na Tibetu?

Što se stvarno događa na Tibetu?

Svoje pravo ime nije nam želio otkriti. Kaže da ga zovemo Dorji i zapravo ima dobrih razloga da ostane anoniman - jednog moćnog protivnika - Narodnu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika