10.03.2011. / 13:03

Autor: Nacional.hr

Biden izrazio potporu SAD-a Rusiji u pristupanju WTO-u; Putin za ukidanje viza između dvije zemlje

Biden je ruskom predsjedniku Dimitriju Medvjedevu objasnio kako je rusko pristupanje organizaciji bitno za nadzor i liberalizaciju međunarodne trgovine što je 'najvažnija točka našeg dnevnog reda'

Podpredsjednik SAD-a Joe Biden Podpredsjednik SAD-a Joe Biden Podpredsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je u Moskvi kako Washington podupire ruske napore za ukidanjem hladnoratovskih ograničenja kako bi postala članica Svjetske trgovinska organizacije (WTO-a), izvještava upi.com.

Biden je ruskom predsjedniku Dimitriju Medvjedevu objasnio kako je rusko pristupanje organizaciji bitno za nadzor i liberalizaciju međunarodne trgovine što je 'najvažnija točka našeg dnevnog reda'.

Na Skolkovo moskovskoj školi menagementa rekao je kako međunarodni ulagatelji pomno prate da li je u Rusiji napravljen napredak u borbi s korupcijom i unapređivanju vladavine prava. Škola se nalazi blizu visokotehnološke poslovne zone Skolkovo, nešto slično Silikonskoj dolini u SAD-u. Rusija traži pomoć SAD-a u promociji njene ekonomske modernizacije, što je jedan od prvih ciljeva predsjednika Medvjedeva. "Naše ekonomske veze znatno zaostaju u razvitku, za razliku od onih političkih", Medvjedev je rekao Bidenu: "U tom smislu, za Rusiju nije dobro što nije članica WTO-a i ja se nadam kako će se ove godine taj proces završiti s aktivnom potporom SAD-a", kazao je ruski predsjednik. Rusija je u pristupnim pregovorima s WTO-om već 17 godina, u slučaju njenog prihvaćanja postala bi 153 članica. Rusija je najveće svjetsko gospodarstvo izvan organizacije, slijedi ju Iran.

Prije sastanka Bidena s Vladimirom Putinom, ruski premijer je izjavio kako u slučaju da dvije zemlje dogovore ukidanje viza prije nego to uvedu EU i Rusija, bit će to 'povijesni korak' u odnosima tih dviju zemalja. Sastanci s ruskim dužnosnicima dio su Obaminog administrativnog plana poboljšanja odnosa nakon godina tenzija za vrijeme dok je George W. Bush bio predsjednik. Ove godine očekuje se i posjet predsjednika SAD-a Baracka Obame Moskvi.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
8/7/10

Maroje, 10.03.11. 14:06

Putin je zmaj od čovjeka. Za mene državnik br. 1.Divim se njgovoj promućurnosti i domoljublju. Bravo za Putina.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika