11.03.2011. / 15:46

Autor: Nacional.hr

Top 5: Nevjerojatni zatvorski bijegovi

Max Friedner iz zatvora je pobjegao tako što se sakrio u kartonsku kutiju i sam sebe poslao poštom

ilustracijailustracijaPravi vođe

Zatvor Pretoria u Južnoj Africi je najsigurniji zatvor na svijetu, no tri politička zatvorenika su uspjela iz njega pobjeći u zimu 1979. Tim Jenkin, Stephen Lee i Alex Moumbaris 18 mjeseci su planirali bijeg i tijekom tog perioda naučili su falsificirati ključeve i obijati brave. Tim Jenkis je napisao knjigu u kojoj je detaljno opisao ovaj bijeg.

Nevjerojatni tunel za bijeg

Za vrijeme američkog građanskog rata izveden je jedan od najlegendarnijih bijegova iz zatvora. 109 vojnika Sjevera su u zimu 1864. pobjegli iz zatvora Libby u Richmondu u Virginiji, ali ih je samo 59 uspjelo doći do granice . Zatvorenici su iskopali tunel koji ih je iz podruma zatvora doveo do kolibe iz koje su dalje u slobodu pješačili u grupama po dvoje ili troje.

Autor Ponoćnog vlaka ( Midnight exspress)

Američki student, Bill Hayes, je u Turskoj 1970. uhvaćen u pokušaju krijumčarenja droge u avion i osuđen na kaznu zatvora od 30 godina. Nakon bijega iz zatvora pobjegao je u luku iz koje je u pobjegao gumenom čamcu. Gotovo je proputovao cijeli svijet prije nego li je stigao u SAD. O svom doživljaju je napisao knjigu Ponoćni vlak ( Midnight express).

Bijeg braće

Braća Clarence i John Anglins su zajedno sa Frankom Morrisom u ljeto 1962. napravili plan za bijeg iz zatvora. Popeli su se kroz rupu za ventilaciju do krova. Dosjetljivo u njihovom planu je bilo to što su pomoću kose, toaletnog papira i sapuna napravili lažne glave koje su stavili na svoje krevete kako čuvar ne bi primijetio da ih nema.

Najsmješniji bijeg iz zatvora

Nijemac Max Friedner je svoju kaznu služio u zatvoru u Darmstadtu. Pobjegao je tako što se sakrio u kartonsku kutiju i sam sebe poslao poštom. Ovo nije prvi puta da s zatvorenici tako nešto pokušali, no nisu svi uspjeli u svom naumu.

Lista je preuzeta sa portala blindloop.com.

Vezane vijesti

Alcatraz obilježio 50 godina od slavnog bijega

Alcatraz obilježio 50 godina od slavnog bijega

Uprava Alcatraza, nekad zloglaznog zatvora, a danas turističke atrakcije pokraj San Francisca, obilježila je 50. godišnjicu slavnog i jednog… Više

Komentari

registracija
21/2/11

skyway, 11.03.11. 18:35

Bijeg s Rocka je, mislim ipak najatraktivniji. Izdvojili ste bracu Anglin s Frankom, a ja mislim da je obratno: John i Clarence (te Wits koji je u zadnji momenat odustao), bili su asistenti mudrom Morrisu, koji je svojim "osebujnim" i uspjesnim bijegom proslavio Alcatraz. Ucinio je nekad najsigurniji i najcuvaniji US zatvor turistickom atrakcijom, dans jednom od vodecih u svijetu. Naime, da bi se posjetio otocic kraj San Framciska treba se pribiljeziti nekoliko mjeseci unaprijed.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika