11.03.2011. / 18:35

Autor: Hina

Lajčak: Međunarodna zajednica je zabrinuta zbog BiH

Ravnatelj odjela za Europu i središnju Aziju pri zajedničkoj službi za vanjske poslove Europske unije Miroslav Lajčak izjavio je kako je međunarodna zajednica zabrinuta međustranačkim sukobima oko uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini te je pozvao na poštivanje demokratskih načela ali i legitimnih prava svih konstitutivnih naroda u toj zemlji.

Miroslav LajčakMiroslav LajčakRavnatelj odjela za Europu i središnju Aziju pri zajedničkoj službi za vanjske poslove Europske unije Miroslav Lajčak izjavio je kako je međunarodna zajednica zabrinuta međustranačkim sukobima oko uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini te je pozvao na poštivanje demokratskih načela ali i legitimnih prava svih konstitutivnih naroda u toj zemlji.

U intervjuu što ga je u petak objavio sarajevski tjednik „Slobodna Bosna“, Lajčak je kazao kako ni jedna politička stranka ne može pretendirati na predstavljanje cijelog jednog naroda, no također se prema njegovim riječima ne smije dopustiti „izmišljanje nekih naših Srba i Hrvata“ kako bi se formalno poštivao ustav.

„U takvoj situaciji postoji rizik da u novoj vladi i parlamentu sjede ljudi koji imaju pravu nacionalnost no ne i legitimitet jer za njih nisu glasovali predstavnici toga naroda“, kazao je Lajčak aludirajući na stajališta Socijaldemokratske partije BiH (SDP), koja za sebe u novoj vlasti osim bošnjačkih traži i ministarska mjesta rezervirana za hrvatske i srpske kandidate.

Upozorio je kako bi se ovime BiH uvela u još dublju krizu.

Vlast koja bi i u Federaciji BiH i u državi bila uspostavljena bez potrebnog političkog dogovora ne bi bila učinkovita i suočila bi se s blokadama te bi uzalud potrošila cijeli mandat, Lajčakovo je stajalište.

Na ovakve Lajčakove izjave tijekom dana je reagirao je SDP, tvrdeći kako on sada relativizira stajalište SAD i EU izraženo početkom tjedna kada je upozoreno da HDZ BiH i HDZ 1990. blokiraju uspostavu vlasti u BiH.

U priopćenju SDP-a ističe se kako je vjerojatno riječ o Lajčakovim „privatnim stajalištima“.

„BiH nije niti će ikada biti obični zbroj tri etničke skupine“, navodi SDP, uz podsjećanje kako je na proteklim izborima povjerenje toj stranci dalo 290 tisuća građana BiH koji „ne žele biti samo pripadnici svoje nacije“.

„To je nova realnost u BiH koju svi moraju poštovati, uključujući i visoke dužnosnike međunarodne zajednice“, priopćio je SDP, čiji predstavnici od četvrtka iza zatvorenih vrata uz posredovanje Ureda visokog predstavnika (OHR) pregovaraju o uspostavi vlasti u BiH s predstavnicima HDZ BiH i HDZ 1990.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 12.03.11. 14:37

Pa i treba da je zabrinuta.Čovjeka koji im je i trebao i mogao donijeti danas miran evropski i svjetski san,strpali su u Hag i sude mu jer ih je poslušao i stao pred Banjalukom.Mogao je oprati i njihov licemjerni obraz kalkulantske i pogrešne politike i danas to uopće nebi bio problem.BiH također nebi disala na škrge zbog Srba i srpskog vječnog konstitutivnog pitanja.Ali ne,Gotovinu su uhapsili i umjesto da sude svojim kratkovidnostima,sude njemu.Antu će osuditi a problem BiH neće uspjeti riješiti.Neznaju da Srbi čak i kada su vojno poraženi to slave a i nikada ne odustaju od svojih nauma.Sprdajući se svima oko sebe i cijelom svijetu svojom ciganskom politikom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika