15.03.2011. / 08:00

Autor: Nacional.hr

7 bizarnih genetičkih eksperimenata: Miševi koji cvrkuću

Genetičkim inženjerstvom su stvoreni miševi za stvaraje mlijeka za hranjenje djece jer u njega izlučuju lactoferrin koji ojačava imunosni sustav djece

U laboratoriju su stvoreni miš koji stvara zdravo mlijeko za djecu i miš koji cvrkućeU laboratoriju su stvoreni miš koji stvara zdravo mlijeko za djecu i miš koji cvrkućeMiševi koji cvrkuću

Japanski znanstvenici pokrenuli su projekt Evoluirani miševi ( Evolved Mouse Project) u kojem su genetski modificirali miševe tako da budu skloniji mutacijama i nakon međusobnog parenja među ovim miševima, stvoreni su potomci sa neobičnim defektima, od kojih je jedan bio cvrkutanje. Znanstvenici misle da bi proučavanje cvrkutavog miša moglo pomoći u proučavanju ljudskog govora.

Hrčak sa ljudskim genima

Razlog stvaranja ovog hrčka je to što je ljudske embrije za eksperimente teško proizvesti, a i zakonska regulativa na tom području je osjetljiva. Ovi embriji se upotrebljavaju kod parova koji imaju problema sa začećem djeteta, embriji hrčka se koriste kako bi se provjerilo jeli muškarčeva sperma zdrava.

Životinje koje svijetle u mraku

Danas je za kućnog ljubimca moguće nabaviti svjetlećeg miša i svjetleću zlatnu ribicu. Osim miša i ribe, genetičkim inženjeringom su napravljeni i svjetleći majmuni, pomoću gena svjetleće meduze, koji tu osobinu prenose i na svoje potomke, a u Sjevernoj Koreji je navodno stvorena i svjetleća mačka. Ove životinje su napravljene tako da je gen koji uzrokuju svijetljenje unesen genetičkim inženjeringom u njihovu DNA. Svjetleće životinje se stvaraju sa svrhom da se na taj način vidi koliko su određene metode prijenosa gena učinkovite.

Miš koji daje mlijeko

Ovi miševi su stvoreni da daju mlijeko za hranjenje djece jer u mlijeko izlučuju lactoferrin koji ojačava imunosni sustav djece. Ljudsko mlijeko sadrži samo 4 do 5 grama lactoferrina po litri, dok je mišje mlijeko prirodno bogato proteinima pa ako ih se programira da u mlijeku proizvode lactroferrin, moglo bi se dobiti i do 160 grama ove tvari po litri mlijeka.

Oživljavanje izumrlih životinja

Znanstvenici već 10 godina pokušavaju klonirati mamuta, no nisu još uspjeli u tome. Jedino prethistorijsko biće koje su uspjeli oživjeti je bakterija koja nije ni bila potpuno mrtva. Nedavno su znanstvenici najavili da će od kokoši stvoriti dinosaura, a bilo je i najava da će se stvoriti miš sa krilima pterodaktila.

Dvadeset tona tumora

Znanstvenici su 1951.na jednoj pacijentici otkrili tumor koji ubrzano raste. Tumor je dobio ime HeLa po Henrietti Lacks, koja jo od tog tumora umrla. Znanstvenici su do sada proizveli 20 tona HeLe i ona se i dalje razvija potpuno samostalno, kao da i nije uzeta sa tijela preminule osobe.

Klonirano meso

Nedavno su znanstvenici uspjeli stvoriti stanice jestive svinjetine, tj klonirati meso. No, ovo nije ništa novo jer je 2002. stvoreno meso zlatne ribice. Prednost ovakve proizvodnje mesa je u tome što se ne moraju ubijati prave životinje da bi se dobilo meso, a i smatra se da bi to moglo riješiti problem gladi u svijetu i ne bi više bilo štetnih posljedica od industrije mesa na okoliš. Klonirano meso još uvijek nije u prodaji, ali znanstvenici kažu da nema loš okus.

Lista je preuzeta sa web stranice cracked.com.

Vezane vijesti

Južnokorejci i Rusi žele zajednički klonirati mamuta

Južnokorejci i Rusi žele zajednički klonirati mamuta

Ruski i južnokorejski znanstvenici potpisali su u utorak sporazum o zajedničkom istraživanju radi kloniranja mamuta, vrste nestale sa Zemlje prije… Više

Komentari

registracija
20/12/10

Ponedeljak, 16.03.11. 09:23

ISAD SE CUDIMO POTRESU CUNAMIJU PRLJAVIM KISAMA ITD;;;;TO SVE DOLAZI OD NJI MIS KOJI CVRKUCE na takve stvari oni trose novce MA DABOGDA MU CJELA OBITELJ ROKCALA I KUKURIKALA


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika