Objavljeno u Nacionalu br. 800, 2011-03-15

Autor: Ante Mihić

BRITKI FRANCUSKI MAJSTOR KUHANJA

Bosanski kulinarski izazov 'najopasnijeg' gastro gurua

Stephan Macchi svoju popularnost stekao je u RTL-ovu showu 'Jezikova juha', a nakon velikog uspjeha u hrvatskim restoranima svoje znanje i kritike od sada će prezentirati i gledateljima u Bosni i Hercegovini

SPEKTAKL U BOSNI
Macchija je u Sarajevu i
Zenici oduševio bosanski humor, a kako bi obogatio
snimanje emisija kao gosta je pozvao svog prijatelja i šefa iz Francuske Erica LevyjaSPEKTAKL U BOSNI Macchija je u Sarajevu i Zenici oduševio bosanski humor, a kako bi obogatio snimanje emisija kao gosta je pozvao svog prijatelja i šefa iz Francuske Erica LevyjaStephan Macchi hrvatkoj javnosti postao je poznat kroz RTL-ov show ”Jezikova juha” gdje je kao kulinarski stručnjak dobio prilično nezahvalnu ulogu kritiziranja rada mnogih hrvatskih restorana. Unatoč prilično nezahvalnoj ulozi, Macchi je vrlo brzo stekao mnoge simpatizere diljem Hrvatske, a njegove oštre kritike ponekad su bile razlog žustrih rasprava s vlasnicima, ali i zaposlenicima restorana koji su tražili njegovu stručnu pomoć. Ipak, kako sam kaže, nikad nije imao nikakvih neugodnosti, a najzadovoljniji je kada u pojedinom restoranu riješi sve probleme i stvari krenu na bolje. Nešto manje je poznato da je Macchi godinama radio u Francuskoj, u vrhunskim restoranima s Michelin zvjezdicama, gdje je naučio kvalitetno raditi i upravo zbog činjenice da ne priznaje prosječnost na RTL-u su u njemu vidjeli najboljeg kandidata za ovaj show. Nakon velikog uspjeha u Hrvatskoj, Macchi je prije tjedan dana snimio i prve epizode ”Jezikove juhe” u Bosni i Hercegovini, a o svojim iskustvima u bosansko-hercegovačkom showu kaže: “Snimanje u Sarajevu i Zenici je završilo prošli tjedan. Nisam imao neka očekivanja osim da će biti jako zabavno. Upoznat sam s bosanskim humorom koji je vrlo blizak mom načinu komuniciranja. Nisam zažalio ni minutu provedenu tamo. Doslovno smo plakali od smijeha. Uz to mi je u pomoć došao moj prijatelj i šef iz Francuske Eric Levy, koji mi je pomogao napraviti pravi spektakl.”


ODUŠEVLJEN IZAZOVIMA koji su ga čekali u Bosni i Hercegovini te cjelokupnim konceptom emisije ”Jezikova juha” Macchi vjeruje da može popraviti sveukupnu sliku hrvatske gastronomske scene, pa unatoč činjenici da u pojedinim restoranima koji traže njegovu pomoć primjećuje mnoge nedostatke i mane, smatra da upravo ovaj show treba pokazati i dobre strane hrvatskog ugostiteljstva. “Jako sam zadovoljan konceptom emisije 'Jezikova juha'. Svaka snimljena emisija i svaki posjećeni restoran pokazuju realnu sliku onoga što nas dočeka tamo. Vlasnici restorana nas zovu da ima dođemo pomoći i na žalost toliko ih je puno da ponekad ni ne stignemo svima 'priskočiti' u pomoć. Pri samom ulasku u kuhinju ili restoran primjećujem jako puno mana i nedostataka koji muče objekt koji nas je pozvao. U emisiji 'Jezikova juha' imam potpunu slobodu govora, postupaka, rješenja problema koji nas dočekaju. Mislim da se to i vidi, naime iz emisije u emisiju uživam i moja nagrada je sreća vlasnika i zaposlenika kada im uspijem pomoći”, rekao je Macchi. P

REMA NJEGOVIM RIJEČIMA snimanje showa nikada mu nije bilo teško, jer kaže da nikada nije MACCHI O SVOM PONAŠANJU U SHOWU:
'Onakav kakav sam u emisiji takav sam i privatno, u stvarnom životu. Možda ipak malo blaži u emisiji nego što sam u stvarnom životu prema svojim zaposlenicima. Naime, ja sam učio kulinarstvo u jako teškim uvjetima, gdje greškama nije bilo mjesta'MACCHI O SVOM PONAŠANJU U SHOWU: 'Onakav kakav sam u emisiji takav sam i privatno, u stvarnom životu. Možda ipak malo blaži u emisiji nego što sam u stvarnom životu prema svojim zaposlenicima. Naime, ja sam učio kulinarstvo u jako teškim uvjetima, gdje greškama nije bilo mjesta'morao glumiti, nego jednostavno biti ono što uistinu je. “Onakav kakav sam u emisiji takav sam i privatno, u stvarnom životu. Možda ipak malo blaži u emisiji nego što sam u stvarnom životu, prema svojim zaposlenicima. Naime, ja sam učio kulinarstvo u jako teškim uvjetima, gdje greškama nije bilo mjesta. Tako da sam uvjeren da sam blag prema ljudima s kojim surađujem. Ne volim prosječnost, mediokritete i ljude koji ne mare za svoje obaveze prema poslu. Na to sam jako osjetljiv i beskompromisan. Treba uvijek investirati 100% u posao”, kaže Macchi. Iako tijekom snimanja emisija ima mnogo “opasnih” situacija Macchi kaže da u showu nikad nije došlo do fizičkih obračuna ni nikada neće, jer on nije tip koji poznaje agresiju te smatra kako se sve može riješiti razgovorom. U showu nikada nije imao nikakvih neugodnih iskustava te pamti samo lijepe trenutke. Najviše ga smeta kada otkrije kako vlasnici koriste svoj položaj za izrabljivanje osoblja što u njemu probudi puno loše energije koju je teško “očistiti”. “Najpozitivnija strana 'Jezikove juhe' je pomaganje vlasnicima i zaposlenicima u kvalitetnijoj komunikaciji, da bolje funkcioniraju zajedno. Dajem sve od sebe da prenesem svoje iskustvo i gledateljima i zaposlenicima u restoranu. Svaka emisija je jedinstvena i ima vlastitu priču, a ni jedan nastavak ne mogu usporediti s prethodnim ili onim sljedećim”, kaže Macchi. Zbog velikog broja obaveza Macchi ima jako malo vremena za svoju obitelj, ali kako sam naglašava kad god je doma kuha za svoju obitelj iako priznaje da su to vrlo rijetki trenuci. Macchi kuha i u svom uredu, jer i tamo ima kuhinju, a svaki trenutak prema njegovim riječima bitan je za isprobavanje novih jela, jer kuhanje i eksperimentiranje ga opuštaju kada radi, a on sam ne može zamisliti život bez kuhanja. “Vrlo su rijetki trenuci kada ne kuham. Obožavam kuhati i ne smatram kako je kuhanje moj posao ili teret. Ne kuham jedino kada idem u kazalište, muzej, kino, restoran, na degustaciju vina i na kulinarske edukacije, na squash, ronjene na dah ili u ribolov”, kaže Macchi. Zbog ”Jezikove juhe” Macchi je postao izrazito popularan a kaže da više nema privatni život kada izlazi i šeće Zagrebom. Sretan je što ga ljudi prepoznaju, a vrlo često se slika i dijeli autograme što je dokaz da gledatelji cijene njegov rad i da su zavoljeli njegov stil komunikacije i funkcioniranja u ”Jezikovoj juhi”. Želja mu je također da jedan dan otvori svoju kulinarsku akademiju, a također je pokušao usporediti sličnosti i razlike hrvatske i francuske kuhinje.

“NARAVNO DA RAZMIŠLJAM o otvaranju akademije i educiranju mladih kuhara u Hrvatskoj, no trenutačno radim na toliko projekata pa se ne mogu fokusirati na razradu ove ideje koja nije jednostavna. No, jednog dana, uvjeren sam, kako ću to i ostvariti. A usporedba hrvatske i francuske kuhinje? Teško mi je odgovoriti na ovo pitanje, to je kao da radite usporedbu između žena - Dalmatinke ili Slavonke? U potpunosti su različite i svaka ima svoje mane i vrline. Za Francusku kuhinju mogu reći da je puno ozbiljnija, sofisticiranija, no ne i uvijek bolja. Smatram kako je za uspjeh jela vrlo često zaslužna jednostavnost”, rekao je Macchi.

Komentari

registracija
15/3/08

Sandzo, 20.03.11. 12:15

taman da nauci da kuha prava jela.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika