Objavljeno u Nacionalu br. 361, 2002-10-16

Autor: Berislav Jelinić

EKSKLUZIVNO

Udovica Vjeke Sliška naslijedila je skupocjenu zgradu u središtu Praga

Zbog četverokatnice nastao sukob u mafijaškoj obitelji

Danijela Golemović, udovica ubijenog mafijaša Vjeke SliškaDanijela Golemović, udovica ubijenog mafijaša Vjeke SliškaU Pragu je proteklog desetljeća često boravio i ubijeni mafijaš Vjeko Sliško. Međutim, prema Nacionalu dostupnim informacijama, Sliško ondje nije uspio razgranati svoje poslove. Oni su mu, po svemu sudeći, služili tek kao paravan za pranje novca stečenog ilegalnim aktivnostima u Hrvatskoj. To najbolje potvrđuje i porezna prijava tvrtke “Bonaparte Bohemia” za 1996. Ta tvrtka je jedna od ukupno četiri koje je on osnovao u Češkoj, a ona je te godine proizvela 20 poker-automata i prijavila poslovanje s gubitkom od nekoliko tisuća maraka.

Sliško je u Češkoj 27. svibnja 1996. osnovao tvrtku “Dany Praha”, koja je registrirana za bavljenje ugostiteljstvom i automatima za igre na sreću. Sliškovi partneri u toj tvrtki su Ranko Stanivuković iz Banje Luke, Ulica Filipa Macure 8; Ivan i Ivica Bertić, njegov tjelohranitelj koji je zbog ubojstva Sliškova ubojice Martyja Cappiaua nedavno nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora; Zagrepčanin Samir Konjević, koji je postao češki državljanin; Tihomir Rožić s adresom u austrijskom Grazu, Lend Platz 30; Igor Krpan iz Kumrovca te Dubravko Solina i Tomislav Čanić iz Zagreba. Tvrtka formalno postoji i danas, međutim, po svemu sudeći nema nikakvih aktivnosti.

Od 11. siječnja 1995. Sliško se pojavljuje i kao suvlasnik tvrtke “Stamber beta”, osnovane u češkome mjestu Novy Jičin, tristotinjak kilometara od Praga. Tvrtka po svemu sudeći nije aktivna. U njoj su Sliškovi partneri bili češki državljani Samir Konjević, Stanislav Ameršek i Rudolf Machalec, te Marijo Kolobarić iz Zagreba.

Sliško je zajedno s Konjevićem, Alenom Zarić i Predragom Cvetkovićem 19. travnja 1996. osnovao i tvrtku “Bonaparte Nova”. Tu tvrtku su od 1999. preuzeli češki državljani Arso Bošković i Miroslav Bošnjak.

Vjeko Sliško i Samir Konjević su 17. travnja 1996. osnovali i tvrtku “Bonaparte Bohemia”, koju su nakon Sliškove smrti formalno naslijedili njegova udovica Danijela i dva malodobna sina.

Unatoč relativno skromnim poslovnim uspjesima u Češkoj, Vjeko Sliško je u Pragu 1997., novcem nepoznata podrijetla, kupio zgradu četverokatnicu u samom središtu Praga, u ulici Vinohrady 81. U toj ulici smješteno je nekoliko banaka i revizorskih kuća, koje tu zgradu čine potencijalno vrlo skupocjenom. Zgrada je trenutačno u lošem stanju, na njoj se može vidjeti da je Sliško ondje nekoć imao instalirane poker-automate i peep show. Međutim, Nacionalu je više stručnjaka za poslove s nekretninama objasnilo da bi se iznajmljivanjem te zgrade nakon njenog preuređenja nekoj financijskoj ustanovi za 20-ak godina moglo zaraditi najmanje 10 milijuna eura. Vjeko Sliško tu je zgradu posjedovao kao fizička osoba, a ne neizravno kao vlasnik tvrtke koja ju je mogla kupiti. To znači da je Sliško u Češkoj imao stalni boravak. On je u Češkoj od 12. studenoga 1995. imao boravišnu vizu koju je morao produžavati svake godine. No 15. svibnja 1998. uspio je dobiti stalni boravak u Češkoj, što mu je omogućilo da ondje ima sva prava osim prava glasa, pa tako i da u Češkoj stekne nekretnine kao fizička osoba. Činjenica da je Sliško u Češkoj imao stalni boravak otkriva i još jedan do sada nepoznati detalj iz njegove biografije. Nacionalu je nekoliko izvora potvrdilo da je Sliško u Češkoj bio jedno vrijeme oženjen za češku državljanku kako bi stekao pravo stalnog boravka u toj zemlji. Tvrdi se da naprosto nije bilo drugog načina da stekne taj dokument u Češkoj.

Sliško je navodno čak morao platiti kaznu zato što češkim nadležnim organima nije na vrijeme prijavio da se razveo, i to u vrijeme kada je sa svojom tadašnjom suprugom Danijelom u Pragu njoj sređivao stalni boravak u Češkoj. Danijela Sliško je stalni boravak u Češkoj dobila 11. siječnja 2000., koji će morati produljiti nakon 8. siječnja 2004., najvjerojatnije zato što joj toga dana istječe hrvatska putovnica. Istoga dana stalni boravak je u Češkoj dobio i njegov sin Vjeko, ali taj boravak njemu je odobren na uobičajenih 15 godina i traje mu do 17. lipnja 2014.
Stjecanjem stalnog boravka u Češkoj Danijela Sliško sa sinovima je također stekla mogućnost da postane vlasnicom nekretnina u Češkoj. Nacional posjeduje izvod iz praškog katastra iz kojeg se vidi da je Danijela Sliško zajedno sa svojim sinovima početkom 2002. naslijedila zgradu u samom središtu Praga. Upravo ta zgrada je, po svemu sudeći, glavni razlog sukoba između Sliškove udovice i Sliškove obitelji za kriminalno nasljedstvo Vjeke Sliška. Njegova obitelj, predvođena Mijom Kovčom, koji je oženio Sliškovu sestru, smatra je da dio nasljedstva pripada obitelji, koja je sudjelovala u stvaranju te imovine. Udovica Danijela, koja se nedavno preudala za Sliškova najboljeg prijatelja Sinišu Golemovića, prije nekoliko tjedana je rekla kako je zbog sukoba oko nasljedstva u smrtnoj opasnosti, ali i javno lagala kako nikakvo bogatstvo nakon Sliška ne postoji. Dodala je i da se odrekla svih svojih potraživanja u ime svojih sinova. No zahvaljujući stalnom boravku koji ima u Češkoj, taj dokument može uskoro dobiti i njezin novi suprug. Tako zapravo formalno ne postoje razlozi da se novostvorena obitelj Golemović ne preseli u Prag. Ondje bi samo od iznajmljivanja zgrade koju posjeduje, čak i u ruševnu stanju, mogla dobiti 50 eura mjesečno po četvornome metru. To znači da bi se samo od iznajmljivanja te zgrade moglo zarađivati najmanje 50-ak tisuća eura mjesečno.

Vezane vijesti

Osam beskućnika poginulo u požaru u središtu Praga

Osam beskućnika poginulo u požaru u središtu Praga

Osam beskućnika smrtno je stradalo u noći s utorka na srijedu u požaru napuštene zgrade u središtu Praga, izjavila je u srijedu glasnogovornica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika