Objavljeno u Nacionalu br. 800, 2011-03-15

Autor: Zoran Ferić

Otpusno pismo

Kuharica za prosvjednike

Osim želje da sruše vladu što je zajedničko i lijevima i desnima, i fejsbukovcima i nezaposlenima, i euroskepticima i onima koji su za nacionalizaciju banaka? Ne jedu medvjeđi pršut, biftek u umaku od zelenog papra i ne piju arhivska vina od 1500 kn

Zoran FerićZoran FerićU petak navečer u klubu Gastronomada održana je promocija nove knjige Ivice Prtenjače „Kod Yvesa“ - 12 priča koje se vezuju uz mjesece u godini, a nakon svake slijedi 7 recepata. Knjiga je neka vrsta intimnog dnevnika koji nam kroz nježne i vrlo suptilne pripovjedne tekstove, jednostavne recepte i efektne fotografije Tanje Dabo rekonstruira čitav jedan život. Pa ako je nešto krojilo i stvaralo povijest, a pogotovo onu našu vlastitu, intimnu, to je u svakom slučaju bila hrana. Ima li zato na svijetu ozbiljnije priče nego o hrani? Gotovo svatko od nas u svom sjećanju na vrijeme kad je bio dijete čuva i jedan veliki odjeljak koji bi se mogao nazvati „jela“. Svi se dobro sjećamo jela koja smo voljeli, palačinke, gris s cimetom i čokoladom ili tortu s kremom od naranče, kao što se sjećamo i jela od kojih nam se dizao želudac, recimo poriluk, fileki ili plućica na kiselo. Našu je svijest i podsvijest hrana obilježila u bitnoj mjeri. Upravo zato se ono što je na početku izgledalo samo kao dobar izdavački štos, tijekom čitanja i gledanja pretvara u vrlo ozbiljnu priču u kojoj su i recepti i fotografije dio ozbiljne intimističke naracije: otisak života. Jednom, prije više od deset godina, Kruno Lokotar, kritičar i urednik, govoreći o kuharicama kao o najprofitabilnijem književnom žanru, našalio se i rekao da je Mira Vučetić, autorica najpoznatije kuharice na kojoj su učile kuhati generacije naših baka, najveći ubojica u povijesti Hrvata.


A UPUTE O masti i zafrigu koji se stavljaju u svaki cušpajz da su u tom smislu posebno inkriminirajuće. Kardiovaskularni sistem stotina tisuća naših ljudi nije izdržao takvu prehranu, a presuda je obično bila brza smrt. Ukratko, šalio se Kruno, one koje nisu ubili ustaše ili partizani, ubila je jedna knjiga čija se popularnost u povijesti Hrvatske može usporediti jedino s Kačićevom „Razgovor ugodni naroda slovinskoga“ i obaveznom Biblijom. Ako pak govorimo o novoj kuharici Ivice Prtenjače, njega nitko ni za deset ni za trideset godina neće moći ni u šali optužiti da je masovni ubojica jer u njoj ima toliko maslinovog ulja, slanutka, povrća i svih tih zdravih stvari da se odlično uklapa u zdravstvene kategorije koje bi danas trebala uvažiti svaka iole ozbiljnija kuharica.

KUHARICA IVICE Prtenjače je u osnovi mediteranska, jela su u njoj mahom lagana i spravljaju se na maslinovom ulju, ali ona nije trendovska. Nema u njoj šminkeraja i mistifikacije koji su dobrim dijelom zahvatili hrvatsku gastronomsku scenu. Ona je u prvom redu intimistička, domaća i socijalna. Kad kažemo da je intimistička i domaća radi se u prvom redu o toj intimnoj ljudskoj priči koju nam priča kroz svoje različite žanrove, jer ovo je žanrovskih hibrid u najboljem smislu, a kad se kaže da je domaća onda se misli upravo na većinu namirnica koje su potrebne za spremanje jela iz ove knjige. To su oni proizvodi koje Ivica Prtenjača može naći kod svojih roditelja na selu, i na čijim je okusima odrastao, ili su pak to one namirnice koje nalazite u plićaku, kao što su priljepci, volci i puževi kojima ne znamo ime, ali svi mi koji smo se kao djeca igrali u nekom morskom plićaku znamo za njih. I oni, eto predstavljaju sirovinu za jedno zanimljivo jelo. To jelo, dakako, nije novina, to nije ništa ekskulzivno što domaći um gladnoga čovjeka već nije probao i na tome othranio svoju djecu. Ali Prtenjača nam je zapisao i taj recept jer je dio njegove vlastite povijesti koja se uklapa u širu i ozbiljniju prehrambenu povijest. I treće, što se nikako ne smije zaboraviti, Prtenjačina knjiga je i kao zbirka priča i kao kuharica vrlo socijalna. Da nije tako, s pravom bi se možda moglo prigovoriti i ovome tekstu jer u trenutku kad velik dio nezaposlene i gladne Hrvatske demonstrira na ulici. U konačnici sjećamo se i anegdote o kruhu i kolačima koja je Mariju Antoanetu koštala i ljepuškaste glave. Postoje, naime, kuharice o kojima se i u ovakvom trenutku može i možda, mora, pisati jer su socijalne, jer nam nude niz jednostavnih jela, jer upućuju na radničko porijeklo i radničku ishranu i njena autora i tisuća drugih ljudi, to su kuharice koje diskurs o hrani i gastronomiji spuštaju iz visokih sfera chefova i distingviranih okusa na, recimo, odličan gulaš od pilećih želudaca kojim se za 15 kuna može nahraniti četveročlana obitelj. Upravo nam i ovakve kuharice u onom dijelu gdje nude jednostavne, brze i nadasve jeftine recepte mogu biti povod za razgovor o jednoj jako važnoj stvari u eri prosvjeda, štrajkova, krize, gubitka posla i blokiranja cesta. To je razgovor o hrani u delikatnom socijalnom trenutku i umijeću da se od jeftinog i jednostavnog napravo hranjivo i ukusno.

POVLAŠTENO MJESTO u medijima danas ima upravo kuhinja za bogate, dok se o no masovnije, ali i neusporedivo važnije, nekako gura u drugi plan. Svojim ljudskim iskustvom Ivica Prtenjača je mislio i na ljude koji ovih dana po našim gradovima nose transparente i u ime kojih se priziva pad Vlade: opljačkanih i siromašnih. Politički komentatori se uglavnom slažu da su demonstracije heterogene, da su ciljevi kontradiktorni, da na ulicama vlada kaos i bijes. No što je u ovome trenutku zajedničko i lijevima i desnima i fejsbukovcima i nezaposlenima i radnicama Kamenskog i otpuštenima i onima koji ne primaju plaću a rade, euroskepticima i onima koji su za nacionalizaciju banaka? Osim želje da sruše Vladu zajedničko im je vjerojatno i to što ne jedu medvjeđi pršut, biftek u umaku od zelenog papra i ne piju arhivska vina od 1500 kn po butelji.

Vezane vijesti

Retro-sela za ugodnu starost

Retro-sela za ugodnu starost

U Švicarskoj gradit će se selo za oboljele od Alzheimera. Projektirano je da izgleda kao iz 50-ih godina kako bi ljude koji danas imaju 70-80… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 16.03.11. 18:11

Dechec tebi nigdo doma zgledi
ni znal nigdar kuhat
Tak i zgledish!!!!
Purjak , fileki...pluchica na kiselo !!!!
Dobra klopa
HUJA HAJ !!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika