Objavljeno u Nacionalu br. 800, 2011-03-15

Autor: Dean Sinovčić

LUKSUZ U KINO PONUDI CINESTARA

Filmski hitovi uz koktele i desert

Sredinom travnja u Zagrebu će se otvoriti treći Blitz-CineStar kino multipleks, no za razliku od ostalih, u Arena centru će biti i dvije Gold Class dvorane, koje će elitnoj publici ponuditi luksuzni ambijent i vrhunski komfor

Direktor Blitz-CineStara, Hrvoje Krstulović, od nekoliko varijanti Gold Class kina odabrao je onu vrhunsku, jer smatra da u Hrvatskoj postoji imućnija klijentela
koja želi takav kino doživljajDirektor Blitz-CineStara, Hrvoje Krstulović, od nekoliko varijanti Gold Class kina odabrao je onu vrhunsku, jer smatra da u Hrvatskoj postoji imućnija klijentela koja želi takav kino doživljajKada se za mjesec dana, 14. travnja, u Zagrebu otvori treći, a u Hrvatskoj osmi Blitz- CineStar kino multipleks, ta će tvrtka sa 65 kino dvorana postati lider na kino tržištu u Hrvatskoj. Međutim, ono što će izdvajati Arenu od ostalih hrvatskih multipleksa jest to što će se u njoj nalaziti IMAX dvorana i dvije Gold Class dvorane, što je prema svjetskim mjerilima vrh kino ponude. I dok će IMAX dvorana ponuditi vrhunsku sliku i zvuk, Gold Class će ponuditi vrhunski komfor i ambijent. U oba slučaja to će značiti i mnogo skuplju ulaznicu jer će ulaznica za IMAX stajati 50 kuna a ulaznica za Gold Class kino 90 kuna, ali Hrvoje Krstulović, 40-godišnji član uprave kompanije, ne sumnja da će se taj rizik isplatiti i da i u Zagrebu postoji publika za takva kina.


DVA ZAGREBAČKA GOLD Class kina imat će po 40 sjedala a Krstulović je prilično uzbuđen kada opisuje kako izgleda unutrašnjost takve kino dvorane. “Gold Class dvorane imaju odvojen, poseban ulaz, s vratarom i garderobom. Gosti Gold Class kina se ne susreću i ne miješaju s drugim posjetiteljima. Preciznije, svi gosti multipleksa ulaze u zajedničko predvorje iz kojeg se ulazi u posebno predvorje na čijem ulazu stoji vratar, to je predvorje Gold Class kina. Vratar će vas pričekati, uzeti vam kaput i odnijeti ga na garderobu. Gost ulazeći u predvorje zapravo ulazi u poseban prostor koji je napravljen kao vrhunski lounge bar. Specifično je da u Gold Class predvorju, lounge baru i kinu nema ni jednog filmskog plakata. Poslužuju se razna, pa i alkoholna pića, te kokteli, dakle ono čega nema u multipleks kinima. U Gold Class kinu kokice nisu u prvom planu. Nakon predvorja ulazi se u dvije velike dvorane koje bi po svojoj veličini mogle primiti po 150 gostiju, ali u ovim kinima primaju po 40 gostiju pri čemu su stolci postavljeni za parove. Pri tome razmak do sljedećih dvaju stolaca iznosi dva metra. Radi se o potpuno komfornim sjedalima koja izgledaju kao sjedala u prvoj klasi aviona. Sjedala se mogu rastegnuti u potpunosti tako da izgledaju kao krevet, a položaj sjedala gost određuje pritiskom na dugme čime regulira njegov položaj. Uz to, svakog gosta dočekat će dekica i maramice za ruke a ispred svakog para sjedala nalazi se manji stol s dugmetom. Pritiskom na dugme poziva se konobar koji poslužuje gosta za vrijeme projekcije filma”, priča Krstulović koji još ne zna koja jela će se nuditi na meniju, ali kaže: “Mi nećemo nuditi restoranski meni već meni s tri jela iz kojeg će gosti moći naručiti ono što im se sviđa. Naravno, uz to će se nuditi vrhunski deserti i probrana vina te pjenušac.” Sve ono što gosti naruče tijekom projekcije filma nije uključeno u cijenu ulaznice nego se dodatno plaća.

OVAKVA KINA PRVI su put sagrađena 1997. godine u Australiji, kada su dvorane imale od 24 do 40 sjedala nakon čega su se počela graditi u zemljama Bliskog istoka, primjerice u Dubaiju. “Takva luksuzna kina projektirana su za bogate šeike koji nisu željeli sjediti u kinu s masom ljudi. Pokazalo se da su ta kina vrlo uspješna, krenuo je njihov razvoj te su se potkraj 2007. ona počela otvarati u Americi, također s velikim uspjehom. Krstulović kaže kako postoji nekoliko varijanti Gold Class kina, ali on je odabrao onu vrhunsku. Primjerice, u nekim svjetskim Gold Class kinima u predvorju se nalazi švedski stol s kojeg gosti uzimaju hranu prije početka projekcije, ali Krstulović nije želio ići s tom, kako je on naziva, poluvarijantom.

ULAZNICA ZA IMAX KINA stajat će 50 kuna, značajno više od obične ulazniceULAZNICA ZA IMAX KINA stajat će 50 kuna, značajno više od obične ulazniceU ZAGREBU NEMA puno bogataša šeikovskog stila koji će često poželjeti platiti 90 kuna za ulaznicu u Gold Class kinu pa još k tome potrošiti barem 100 kuna na jelo i piće tijekom projekcije, ali Krstulović se ne slaže s time. “Na to treba gledati malo šire. Blitz- CineStar ima dva uspješna projekta u Zagrebu, Branimir Centar i Avenue Mall, a izgradnja trećeg multipleksa ima smisla samo ako ponudimo neke nove formate i time napravimo pomak u vlastitom poslovanju. Ako proizvođači automobila imaju više klasa automobila, onda i mi nudimo nekoliko klasa kina.” U Americi su vlasnici takvih kina govorili “prvo je došlo kino, pa multipleks, a ovo je nova faza”, a o fazama govori i Krstulović. “Tako ćemo i mi nuditi redovno kino, zatim REALD 3D, što je najbolji sustav na svijetu za 3D projekcije, a imamo i novi format koji se zove Extreme, koji trenutačno razvijamo. To je dvorana s novim platnom na koje će se slika projicirati iz najmodernijeg Barco DP2K-32B projektora koji je zaslužio mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najsvjetliji kino projektor na svijetu. Ja to zovem ‘nabrijano kino’, to je kino s adrenalinom. Nakon toga dolazimo do IMAX kina, najprestižnijeg svjetskog kina na svijetu. Mi gradimo digitalni IMAX s dva digitalna projektora, i na kraju imamo Gold Class kina. To su sve naši potproizvodi.”

I OPET, TO NE nudi odgovor na pitanje koja će klijentela puniti takve dvije kino dvorane. “Kod Gold Class kina nismo se vodili isključivo ekonomskim parametrima nego smo išli na to da ponudimo potpuno novi proizvod kojeg na tržištu nema a kako cijeli taj prostor izgleda kao veliki lounge bar, već su brojne kompanije pokazale interes za zakupljivanje tih kina kako bi u njima organizirale vlastite promocije, a služit će i za proslave rođendana i organizacije drugih slavlja. Taj prostor je polivalentan a u Zagrebu ne postoji tako tehnološki i ugostiteljski superioran prostor. Gold Class je opremljen i digitalnim i 35-milimetarskim projektorima tako da mogu služiti za prijenose uživo raznih događaja, projekcija filmova pa do prezentacija”, tvrdi Krstulović te najavljuje direktne prijenose sportskih i drugih događaja u 3D tehnici, kao što je bila nedavna projekcija opere “Carmen” u 3D tehnici. A što se tiče samih filmova, naglasak će biti na ekskluzivitetu. “Gold Class je pandan za luksuzno kino. Kao što u Zagrebu imate odjeću za 100 i za 1000 kuna, tako ćemo ponuditi i kino za imućniju klijentelu. Vjerujemo da imamo dovoljno publike u gradu kao što je Zagreb, osobito kada dodamo da će se u tim kinima prikazivati najprestižniji a istovremeno i najkomercijalniji filmovi”, smatra Krstulović ističući kako bi film “Društvena mreža” bio idealan za Gold Class kino, ali i napominje da se u takvim kinima ne može prikazivati prosječan hollywoodski film. Kad smo ga pitali kako će gosti u Gold Class kinima gledati 3D filmove te istovremeno, s naočalama, jesti i piti, spremno je odgovorio: “Imamo nove naočale za REALD 3D sustave, to su vrlo lagane naočale i neće biti problem jesti, piti i gledati film u 3D tehnici.”

IMAX KINO PO cijeni ulaznice, gledateljima, broju sjedala, veličini dvorane i filmovima koji će se tamo prikazivati potpuno je oprečno od Gold Class kina. Nakon dugih pregovora s kompanijom IMAX Corporation iz Kanade, Krstulović je dobio dopuštenje za gradnju IMAX kina, odnosno postao vlasnikom licence za bivšu Jugoslaviju. Tvrdi kako su tome pomogle mnoge reference, poput izbora američkog magazina Film Journal International koji je 2006. godine, u povodu Cinema Expo sajma u Amsterdama, Blitz-CineStar multipleks u Zagrebu svrstao među 15 najboljih kina u Europi. IMAX kino će imati 494 sjedala čime će to biti najveća dvorana u Blitz- CineStar multipleksima. Ujedno će imati i najveće platno u Hrvatskoj, 333 četvorna metra, što Krstulović uspoređuje s pet londonskih double-decker autobusa poslaganih jedan na drugoga. Budući da ne postoji projektor koji bi mogao osvijetliti tako veliko platno, filmovi se prikazuju pomoću dva spojena projektora koji paralelno rade. Ulaznica će stajati 50 kuna a Krstulović je zaigran poput djeteta kada opisuje tu dvoranu. “IMAX je najjači format kina na svijetu, koji je dobio dodatni zamah u svijetu otkad je pušten digitalni IMAX. Uz to, u dvorani je instaliran zvuk snage 11 tisuća vata. IMAX ne stavlja konvencionalno ozvučenje na zidove nego se ozvučenje određuje zasebno prema svakom prostoru. U Zagrebu je dvoranu projektirao IMAX Kanada, svi parametri su određeni u Kanadi i poslani nama kako bismo prema njima sagradili dvoranu u Zagrebu. Platno je također proizvedeno u Kanadi.” Izgradnja i opremanje IMAX dvorane stajalo je, kaže Krstulović, 4 milijuna dolara. “Specifičnost je da tijekom projekcije posebne kamere snimaju platno i prate kvalitetu slike. U slučaju da se u nekom trenutku slika zamuti ili na neki drugi način pokvari, šalje se signal preko softvera koji automatski popravlja kvalitetu slike. Projektori su, naime, povezani s centralom u Kanadi, s IMAX-ovim kontrolnim centrom koji kontrolira projekcije u svih 370 dvorana koliko ih postoji diljem svijeta”. Pri tome on upozorava na još jedan ne tako nevažan detalj. “Postoji dosta dvorana u svijetu koje su bile velike i neuspješne pa su preuređene u IMAX dvoranu, takve postoje u Austriji, a ja to zovem alibi IMAX. Ali mi smo krenuli od nule, sve po IMAX-nacrtima. To je pravi IMAX, u svakom svom atomu to je IMAX, to je beskompromisni IMAX”, ponosno ističe Krstulović.

Zlatna klasa Gold Class kina po veličini bi mogla primiti i 150 gostiju, no u njima primaju po 40 gostiju, pri čemu su stolci postavljeni za parove, a sjedala se kao u prvoj klasi aviona daju razvući u krevetZlatna klasa Gold Class kina po veličini bi mogla primiti i 150 gostiju, no u njima primaju po 40 gostiju, pri čemu su stolci postavljeni za parove, a sjedala se kao u prvoj klasi aviona daju razvući u krevetTA BESKOMPROMISNOST stajat će goste 40 posto više u cijeni ulaznice, s 30 na 50 kuna, ali Krstulović kaže kako su svi potencijalna IMAX-ova publika i kako je lista filmova koji će se prikazivati u IMAX kinu doista impresivna. “IMAX kino otvorit ćemo filmom ‘Sanctum’ producenta Jamesa Camerona, zatim 28. travnja slijedi film ‘Thor’, a potom četvrti dio serijala 'Pirati s Kariba', a sva tri filma prikazivat će se u 3D tehnici.” Iako su u protekle dvije godine projekcije filmova u svijetu povećale broj kino karata, u Hrvatskoj se to tek očekuje. “Kod nas situacija nije kao u svijetu jer mi se čini da su ljudi bili skeptični prema 3D tehnologiji. 3D tehnologija je sada u punom zamahu i tehnička je izvedba sada fantastična”, smatra Krstulović i očekuje povećanje broja gledatelja. Naravno da on mora očekivati povećanje broja gledatelja jer nakon što se u Osijeku ovog tjedna otvori Blitz-CineStar multipleks u trgovačkom centru Portanova s devet dvorana, zatim tri dvorane u lipnju u Dubrovniku te šest u rujnu u Varaždinu, postat će vlasnik 74 dvorana u Hrvatskoj. Sljedeće godine otvorit će multipleks s četiri dvorane u Slavonskom Brodu te veliki multipleks s 12 dvorana u Splitu te će tada biti vlasnik 90 dvorana koje se nekako moraju puniti. A statistika mu za sada ne ide u prilog. Dok se u Italiji i Njemačkoj godišnje prodaju dvije kino ulaznice po stanovniku, u Francuskoj i Velikoj Britaniji tri, a u Americi pet, u Hrvatskoj se prošle godina prodalo 0,75 ulaznica po broju stanovnika. Hrvoje Krstulović nada se da će se s novim dvoranama doći do godišnje jedne prodane kino ulaznice po stanovniku. Otvara li se u Hrvatskoj previše dvorana? “U Zagrebu tri multipleksa mogu živjeti te je uz postojeće dvorane drugih prikazivača Zagreb dostigao svoj maksimum”, kaže, a na pitanje je li 90 dvorana Blitz-Cine- Stara dovoljno odgovorio je: “Krajnji cilj je 100 dvorana i time će Blitz-CineStar dosegnuti u Hrvatskoj svoj maksimum.”

Vezane vijesti

Magma u problemima: Stečaj traže Ukras, Megatrend i Blitz-Cinestar

Magma u problemima: Stečaj traže Ukras, Megatrend i Blitz-Cinestar

Troje dobavljača Magme predalo je zagrebačkom Trgovačkom sudu prijedlog za stečaj te tvrtke ne bi li tako naplatili ono što im Magma duguje. Kako… Više

Komentari

registracija
5/5/10

katlin, 18.03.11. 18:51

Lijepo je znati da se kino gradi za Todorića koji može platiti navedenu cijenu ulaznica.A mrzi udisati zrak s svojim blagajnicima pa sad može gledati filim izoliran.
Ostalima je i sadašnja cijene karte previsoka i za nadati se da neće postati još i viša, a mi redovni posjetitelji znamo da je porasla je od otvorenja Branimir centra, kako bi se na.leđa običnih ljudi prebacila otplata izgradnje luksuza.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika