15.03.2011. / 15:32

Autor: Nacional.hr

Kralj Bahreina proglasio tromjesečno izvanredno stanje

Podsjetimo se kako su u ponedjeljak u tu kraljevinu stigle snage sigurnosti iz susjednih, zaljevskih država, kao pomoć osiguranju

Kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Khalifa primio je 12-og ovog mjeseca tajnika SAD-a za obranu, Roberta Gatesa (Reuters)Kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Khalifa primio je 12-og ovog mjeseca tajnika SAD-a za obranu, Roberta Gatesa (Reuters)Kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Khalifa proglasio je tromjesečno izvanredno stanje, najavila je državna televizija, a izvještava BBC.

Zakonska uredba kojom je uvedeno izvanredno stanje precizira kako je zapovjednik kraljevskih oružanih snaga ovlašten da poduzme sve mjere kako bi 'zaštitio zemlju i državljane'.

Na poziv vlade u glavni grad Manamu jučer je došlo 1 000 pripadnika sigurnosnih snaga iz Saudijske Arabije i još 500 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Snage su poslane nakon sastanka Zaljevskog vijeća za suradnju, čije članice su zemlje: Oman, Katar, Kuvajt, Bahrein, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Zadatak vojnika vjerojatno će biti osiguranje naftnih i plinskih postrojenja i financijskih institucija.

U financijskoj četvrti u Manami demonstranti su sagradili barikade od kontejnera i kanti za smeće, prosvjednici nose maske kako bi se zaštitili od suzavca. Zakrčeni su svi prilazi gradskom financijskom centru, podsjetimo kako je u nedjelju u sukobima ozlijeđeno i ranjeno više od 200 ljudi. Od početka demonstracije prije mjesec dana sedmero ljudi je ubijeno.

Danas su tisuće prosvjednika marširali na ambasadu Saudijske Arabije, mahali su zastavama i izvikivali su antikraljevske parole. Šiitska opozicija je dolazak stranih sigurnosnih snaga nazvala objavom rata.

Ovo je prvi put kako je jedna arapska vlada pozvala na stranu intervenciju, kako bi umirila demonstracije. Prosvjedima se traže političke i demokratske reforme u kraljevstvu, uspostava ustavne monarhije, dok neki čak pozivaju na odlazak vladajuće, sunitske dinastije. Europska Unija pozvala je na 'krajnju suzdržanost' i naglasila kako sigurnosne snage moraju poštivati 'pravo na mirno okupljanje'.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika