15.03.2011. / 17:07

Autor: Hina

Nada Zgrabljić-Rotar na čelu Programskog vijeća HRT-a

Na utemeljiteljskoj sjednici Programskog vijeća HRT-a za predsjednicu je izabrana Nada Zgrabljić-Rotar s jednim glasom više od protukandidata Milana Kujundžića koji je potom, kao jedini kandidat, jednoglasno izabran za potpredsjednika vijeća.

Nada Zgrabljić Rotar i Milan Kujundžić (Davor Višnjić/PIXSELL)Nada Zgrabljić Rotar i Milan Kujundžić (Davor Višnjić/PIXSELL)Na utemeljiteljskoj sjednici Programskog vijeća HRT-a za predsjednicu je izabrana Nada Zgrabljić-Rotar s jednim glasom više od protukandidata Milana Kujundžića koji je potom, kao jedini kandidat, jednoglasno izabran za potpredsjednika vijeća.

U prvom krugu glasovanja oba kandidata za čelnika vijeća dobili su po pet glasova, a na jednom listiću nije bilo zaokruženo nijedno ime. U drugom krugu glasovanja Nada Zgrabljić-Rotar dobila je potrebni šesti glas te je izabrana na četverogodišnji mandat.

Između dva kruga glasovanja vijećnik Ivo Goldstein rekao je da se prije dosta godina pričalo da je Kujundžić posjetio grob Ante Pavelića u Španjolskoj.

"Vi ste tada rekli da je to vaša privatna stvar, no budete li izabrani za predsjednika, to više ne može biti privatna stvar, nego javna činjenica", poručio je Goldstein Kujundžiću.

"Ako kanite tako, ako ste došli zato, bojim se da ovo vijeće neće imati perspektivu", kazao je, pak, Kujundžić, dodavši da to nije tema Programskog vijeća.

Predsjednica nadzornog odbora Silvija Luks uključila se u raspravu, rekavši da je svojedobno posjetila grob majke Terezije u Indiji i da je nitko zbog toga nije prozivao. Goldsteina je zamolila da ne unosi tonove kojima na sjednici nije mjesto.

Goldstein je kazao kako su oni kao članovi vijeća javne osobe i ako žele boljitak kući, bolje je da su biografije javne nego da se išta od javnosti skriva prije ili nakon izbora.

Nakon izbora za predsjednicu Nada Zgrabljić-Rotar izjavila ja da vijeće mora raditi u interesu HRT-a i hrvatske javnosti, pridonijeti slobodi govora i boriti se protiv cenzure i autocenzure te paternalizma. HRT nikad nije bio u težem položaju, ustvrdila je, dodavši da je novi zakon ekonomski oslabio HRT te da kuću obliježava i gubitak vjerodostojnosti, nestabilnost uprave te kadrovski problemi.

Najavila je da će promijeniti način rada vijeća koje je, po njezinu mišljenju, svojim netransparentnim radom, nepotrebnim privatnim lobiranjem i manipulacijama umanjilo vjerodostojnost HRT-a.

Nada Zgrabljić-Rotar zamjenica je pročelnika odjela za informatologiju i komunikologiju Sveučilišta u Zadru, a za predsjednicu vijeća izabrana je na prijedlog članova koji dolaze iz parlamentarne manjine.

Ždrijebom je danas utvrđeno i trajanje mandata vijećnika. Tako će Viktorija Car, Josip Čerina, Josip Jović, Branko Karabatić, Ante Tomić i Nada Zgrabljić-Rotar dužnost obnašati četiri godine, a Ivo Goldstein, Darko Grivičić, Sanja Ivić, Milan Kujundžić i Petar Lovrić dvije godine.

Tomić je na sjednici upitao je li istina da HTV-ova novinarka Katarina Periša-Čakarun nije imenovana za urednicu unutarnje politike jer je potpisala inicijativu za vraćanje ugleda javnoj televiziji koju je navodno poduprlo 177 novinara informativnog programa HRT-a.

Privremeni ravnatelj HTV-a Mislav Stipić rekao je da se nitko tko odgovorno i profesionalno radi svoj posao ne mora bojati i da nitko tko se bavi građanskim inicijativama neće snositi posljedice. Dodao je da su sva imenovanja na HTV-u u procesu.

Novo vijeće izabrano je saborskom odlukom po novom zakonu o HRT-u, a u njegovoj nadležnosti su nadzor provedbe programa i očitovanje o programskoj politici. Nadzor financija prešao je pak u nadležnost peteročlanog nadzornog odbora koji s vijećem na zajedničkoj sjednici donose statut HRT-a i provode postupak biranja predsjednika uprave.

Iduća sjednica vijeća zakazana je za dva tjedna.

Vezane vijesti

Kujundžić: Dobili su ovu rundu, ali ništa nije gotovo

Kujundžić: Dobili su ovu rundu, ali ništa nije gotovo

Milan Kujundžić s pravom je slovio za iznenađenje unutarstranačkih izbora u HDZ-u. Liječnik koji je krenuo u utrku sa mnogo poznatijim političkim… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 15.03.11. 18:28

Stvarno je sve ošlo u kurac!
Kad jedan Ante Tomić može biti na javnoj televiziji pa makar i kao zaštitar a ne nešto više, onda je sve ošlo k vragu!
Zato nam i je ovako kada nam institucije popunjavaju moralni dezerteri i fukare!


registracija
1/1/70

, 15.03.11. 18:38

Tomić je ljudeskara kakvog treba traziti.A vi ADZernjare ste kriminalci....kakvih nema na Balkanu.


registracija
1/1/70

, 15.03.11. 18:42

Sve tazv domoljube treba pozatvarati....17 godina vladaju iza njih je ZLO ostalo.Zar nam takvi trebaju?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika