16.03.2011. / 14:15

Autor: Nacional.hr

Rastjerani prosvjednici s glavnog bahreinskog trga

Šatori prosvjednika su zapaljeni, a crni, gusti dim iznad glavnog gradskog trga nastao je i zbog zapaljenih automobilskih guma što je trebao biti znak za uzbunu ostalim dijelovima grada i okolnim selima

Glavni gradski trg u Manami, Biserni trgGlavni gradski trg u Manami, Biserni trgSigurnosne snage su s tenkovima i oklopnim vozilima upale na glavni bahreinski trg u Manami, Biserni trg i rastjerale demonstrante koji su tamo kampirali tjednima, izvještava BBC. Izvještaji pišu o najmanje troje poginulih nakon što su policija i vojska ispalile suzavac i započele akciju protjerivanja prosvjednika.

Državna televizija napominje kako su ubijena dva policijska službenika. Izvjestitelji javljaju kako su manevri počeli u zoru, trg je nakon akcije koja je trajala nekoliko sati, u rukama vlasti, a djelovanja sigurnosnih snaga prebačena su u manamsku financijsku četvrt i druge dijelove grada. Vladine snage osim motorizacije koriste suzavac, gumene metke, bojevno streljivo i helikoptere. Šatori prosvjednika su zapaljeni, a crni, gusti dim iznad glavnog gradskog trga nastao je i zbog zapaljenih automobilskih guma što je trebao biti znak za uzbunu ostalim dijelovima grada i okolnim selima. Poruka za uzbunu stigla je nažalost prekasno, pasivni demonstranti su se povukli. Izvještaji i svjedoci tvrde kako je glavna gradska bolnica Salmanija pod kontrolom policije. Nikome nije dozvoljen izlazak ili ulazak, prijeti se doktorima i ljudima, zabilježeni su pucnjevi i ubijanja. Ozlijeđeni i ranjeni liječe se po kućama i džamijama.

Opozicijski zastupnik Abdel Jalil Khalil izjavio je kako je akcija vlasti zapravo 'rat do istrebljenja'. "Ovako nešto ne događa se ni u ratovima i u potpunosti je neprihvatljivo", nastavio je član parlamenta. Opozicijski političari su izjavili kako je ubijeno između troje i petero ljudi. Ne zna se da li su u akciji sudjelovale snage koje su prije dva dana poslane iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Podsjetimo se kako je jučer kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Khalifa proglasio tromjesečno izvanredno stanje.

Predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad podupire šiitske muslimane u regiji i za vladino djelovanje osudio je SAD. "Ova ekspedicija je vrlo prljavo i prokleto iskustvo i zemlje regije će za ovo držati SAD odgovornima", rekao je predsjednik, a prenijela je novinska agencija Irna. Napad na demonstrante osudio je i jedan od najvažnijih svjetskih šiitskih dužnosnika u Iraku, Basheer al-Najafi. "Mi osuđujemo ovaj neodgovorni čin", rekao je u izjavi. "Mi pozivamo odgovorne da odmah zaustave ovu nepravdu prema građanima", nastavio je al-Najafi, dodavši kako je iznenađen dolaskom sigurnosnih snaga iz susjednih država, koje zajedno s plaćenicima pucaju na mirne prosvjednike.

Šiitska većina u Bahreinu žali se na ekonomske probleme, manjak političkih sloboda, na diskriminaciju od sunita i drugo. Kralj je napravio promjene u vladi 26. veljače, zamjenivši četvero ministara, među kojima su bila i dvojica članova kraljevske obitelji. Premijer Sheikh Khalifah ibn Salman al-Khalifah premijer je već više od 40 godina.

Vezane vijesti

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipat pozvao na velike prosvjede

Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u utorak poslije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika