16.03.2011. / 14:57

Autor: Marko Ćustić

Da se ne zaboravi...

Japanska tragedija i druge užasavajuće stvarnosti: U Africi dnevno umire 30 tisuća djece

Mnogi nemaju mogućnosti liječiti se, milijuni djece ostaju siročad zbog gubitka oba roditelja i njihova je perspektiva za opstanak osobita loša. Stoga, dajte za Japan ovih dana, ali ostatak godine nemojte zaboraviti na Afriku

Do danas je Hrvatski Crveni križ prikupio oko 32 tisuće kune za pomoć žrtvama plimnog vala i potresa u Japanu, u Zagrebu su ulični prosvjednici odali počast žrtvama minutom šutnje. Ništa neobično da su takvi prizori patnje i stradavanja koji se svakodnevno prikazuju u svim medijima dirnuli i hrvatske građane. Svi oni koji i dalje osjećaju potrebu da pomognu mogu nazvati broj telefona 060 90 11 i donirati 6,15 kuna s uključenim PDV-om ili potražiti više informacija na stranicama Hrvatskog Crvenog križa.

Ipak, jedina nenadoknadiva šteta u Japanu bit će 10 tisuća ljudskih života koji su prema posljednjim procjenama izgubljeni. Sve materijalno lako će se obnoviti. Japan je zemlja prvog svijeta, dobro organizirana i industrijski razvijena. Obnova izgubljenih domova i infrastrukture bit će brza i učinkovita, možda čak i da novi poticaj stagnantnoj japanskoj privredi, a započeti može čim se riješi problem s nuklearnom elektranom u Fukushimi.

S druge strane, u Africi svakog dana umire 30 tisuća djece mlađe od pet godina. To je jedno dijete svake tri sekunde. Otkad ste počeli čitati ovaj članak umrlo je možda dvadeset, trideset, četrdeset djece, ovisi koliko brzo čitate.

Većina tih smrti mogla bi se spriječiti za veoma malo novca – glavni uzroci smrti su dijareja zbog nedostupnosti čiste vode, neuhranjenost, malarija i druge zarazne bolesti koje se mogu spriječiti i liječiti suvremenim metodama. U pojedinim zemljama subsaharske Afrike je i do četvrtine odraslih zaraženo HIV-om. Mnogi nemaju mogućnosti liječiti se, milijuni djece ostaju siročad zbog gubitka oba roditelja i njihova je perspektiva za opstanak osobita loša.

Stoga, dajte za Japan ovih dana, ali ostatak godine nemojte zaboraviti na Afriku.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 16.03.11. 16:00

Ima jedna zakonitost na planeti Zemlji.Nije vidljiva okom i zato je malo tko uopće uzima za ozbiljno.Moral bogatih i jakih je sve samo ne dobrohotan za najviše i najjače u prehrambenom živućem lancu Zemlje.Doći će nam glave(opstanka uopće)ta nevidljiva "sitnica"koju oni na vrhu Olimpa nisu u stanju vidjeti.Kako čovjek još nije našao odgovore od koga potičemo i na koji način smo nastali takvi kakvi jesmo,nemoramo nikome ni polagati račune.Da li će baš sve biti tako,vidjeti će se u bliskoj budućnosti.Ako su nas prirodni procesi i sama priroda(što god to bilo u širem smislu,ona će nas i obrisati isto kako nas je i izabrala-stvorila.


registracija
10/10/09

denhaag, 17.03.11. 10:33

Bez komentara na tekst.
Autoru preporucujem procitati: The Coming Population Crash: and Our Planet's Surprising Future - Fred Pearce.
Srdacan pozdrav.


registracija
12/12/10

Klarens, 18.03.11. 16:11

2012 che donijeti vjechnu razbibrigu !!!


registracija
23/8/09

xaron, 20.03.11. 20:11

Nakon serije uzasnih tragedija, Japanci su pokazali da su superiorna civilizacija. Sve te stotine reportera NISU uspjeli snimiti niti jednu snimku
osobe koja place, krade, ili se ponasa van kontrole na bilo koji nacin. Svi su potpuno sabrani i svjesni teske situacije u kojoj im se nasla zemlja. Zasluzuju svaku pomoc koja im se daje.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika