21.10.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

PRAVOSUĐE

MOGUĆE SNIŽAVANJE SUDSKIH PRISTOJBI I DO 50 POSTO

MOGUĆE SNIŽAVANJE SUDSKIH PRISTOJBI I DO 50 POSTO

U cilju rasterećenja hrvatskog sudstva koje je trenutno opterećeno sa dva milijuna neriješenih slučajeva, pored niza mjera Ministarstvo pravosuđa predlaže i smanjenje sudskih pristojbi i do 50 posto.
“Ustavom je građanima zajamčena jednakost pred zakonom i zato se smanjuju pristojbe, kako mogućnost obraćanja sudovima ne bi bila ovisna o nečijem imovnom stanju”, stoji u obrazloženju konačnog teksta izmjena Zakona o sudskim pristojbama koji je Vlada prihvatila ovoga tjedna. Njime bi se ukinula odredba prema kojoj sudski postupak nije mogao početi dok se ne plati pristojba. Također, ukinula bi se kazna u visini od 50 posto pristojbe kada je ona plaćena sa zakašnjenjem.
Za tužbu i protutužbu, ubuduće bi se, ovisno o vrijednosti spora, plaćala pristojba u rasponu od 100 do 500 kuna, umjesto od 100 do 1200 kuna, koliko se sada plaća.
Pristojba na žalbu zbog upisa u zemljišne knjige bi se prepolovila s 500 na 250 kuna, a za žalbu na prvostupanjsku odluku smanjila bi se s 1000 na 600 kuna.
Kopije, izvadci i prijepisi iz sudskog registra stajali bi ubuduće 10, a ne 40 kuna po stranici, a ukinule bi se razne naknade od 10 do 50 kuna za ročišta, zapisnike, kopiranje sudskih akata, kao i naknada od 300 kuna za sudski izlazak radi izvođenja dokaza.
U prijedlogu zakona, za razliku od većine drugih zakona, ne piše međutim koliko za njegovo provođenje treba osigurati novca u proračunu, već koliko će ga u njemu biti manje.

Vezane vijesti

Vandoren hrabri Miljenića

Vandoren hrabri Miljenića

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i veleposlanik EU-a Paul Vandoren susreli su se danas u sklopu svojih redovitih sastanaka vezano za monitoring… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika