17.03.2011. / 15:39

Autor: Hina

Frattini: Hrvatska mora zaključiti pregovore s EU do kraja lipnja

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini pozvao je u četvrtak Hrvatsku i europske institucije da udvostuče napore kako bi do kraja lipnja zaključila pregovore o pristupanju Europskoj uniji što je uvjet da bi ugovor o pristupanju Uniji mogao biti potpisan tijekom jeseni.

Franco FrattiniFranco FrattiniTalijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini pozvao je u četvrtak Hrvatsku i europske institucije da udvostuče napore kako bi do kraja lipnja zaključila pregovore o pristupanju Europskoj uniji što je uvjet da bi ugovor o pristupanju Uniji mogao biti potpisan tijekom jeseni.

"Hrvatska mora udvostručiti pregovaračke napore, no i europske institucije moraju učiniti to isto", kazao je Frattini u Sarajevu gdje je sudjelovao na seminaru Europske pučke stranke (EPP) posvećenom, među ostalim, stanju na Balkanu te na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, na kojemu sudjeluje i hrvatski šef diplomacije Gordan Jandroković.

Frattini nije želio komentirati pozive hrvatske oporbe na što brže sazivanje izbora u Hrvatskoj no upozorio je kako pregovori moraju biti okončani do razdoblja ljetnjih odmora.

"U protivnom ulazimo u razdoblje neizvjesnosti koje će obilježiti i zamor od proširenja koji postoji kod nekih članica EU", kazao je Frattini dodajući kako je to ujedno i njegova najveća briga kada je riječ o nastavku procesa europskih integracija.

Kazao je kako je svjestan da su preostala teška pregovaračka poglavlja koja valja zaključiti, no istaknuo je kako je uvjeren da se to može obaviti na vrijeme.

Europska perspektiva, kako je kazao Frattini, ostaje otvorenom i za sve druge zemlje s područja Balkana.

Predsjednik EPP Wilfried Martens također je iskazao punu potporu daljem približavanju regije Europskoj uniji.

"Sve zemlje jugoistočne Europe europske su zemlje i one su sada na istim kušnjama kao što smo i mi bili nakon Drugog svjetskog rata", kazao je Martens.

Seminar Europske pučke stranke, posvećen interkulturalnom dijalogu, suradnji i razumijevanju, okupio je više bivših i sadašnjih dužnosnika niza europskih i nekih bliskoistočnih zemalja.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 17.03.11. 17:11

TAKO JE,SAD ILI NIKAD!!!!!!!!!!!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika