17.03.2011. / 16:18

Autor: Hina

Stazić napustio sjednicu zbog načina izbora Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Prema odredbama novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa, članovi Povjerenstva za sukob interesa, koji moraju imati povjerenje javnosti, birat će se tzv. vladinom većinom i zato u tome ne želim sudjelovati, kazao je Stazić

Nenad StazićNenad StazićSaborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove danas je utvrdio javni poziv za izbor predsjednika i članova Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa prema novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, no bez SDP-ova člana Nenada Stazića, koji je, nezadovoljan načinom izbora po tom zakonu, napustio sjednicu.

Prema odredbama novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa, članovi Povjerenstva za sukob interesa, koji moraju imati povjerenje javnosti, birat će se tzv. vladinom većinom i zato u tome ne želim sudjelovati, kazao je Stazić.

Podsjetivši kako su protiv toga, osim kluba zastupnika SDP-a, bili i drugi oporbeni klubovi "kao i svi oni kojima je u interesu da ova država bude pravedna", najavio je da će taj zakon biti jedan od prvih koji će se mijenjati nakon izbora jer će, kaže, nova vlast ovu državu ipak voditi kao pravednu.

Podržao ga je i HNS-ov član odbora Miljenko Dorić navodeći kako također smatra da bi kroz dvotrećinsku većinu u Saboru za izbor članova povjerenstva došli do otvorenijeg razgovora o kandidatima.

Komentirajući Stazićev postupak i napuštanje sjednice, HDZ-ov član odbora Krunoslav Markovinović je pak rekao da je to Stazićeva uobičajena reakcija što je već pokazao i kod izbora članova Programskog vijeća HRT-a i drugdje.

Predsjednica Odbora za izbor, imenovanja i pravne poslove Nevenka Majdenić smatra da nema razloga za takva Stazićeva stajališta kad se pogledaju provjere kandidata. "Nema te stranke koja će se moći založiti za nekog kandidata ako ne bude ispunjavao sve uvjete", kazala je i izrazila uvjerenje da će izabrati kvalitetne kandidate i predložiti ih Saboru.

Podsjetila je da razgovoru s kandidatima može prisustvovati javnost, da se na listu stavlja dvostruko više kandidata i za izbor predsjednika i za izbor članova povjerenstva, a objavljuju se i njihova izvješća o imovinskom stanju. Predsjednik povjerenstva, među ostalim, mora imati završen diplomski sveučilišni studij pravne struke (magistar prava) i položen pravosudni ispit te osam godina radnog iskustva, a ne smije, kao ni članovi povjerenstva, biti član nijedne stranke posljednjih pet godina.

Majdenić je napomenula i da je 10. lipnja krajnji rok do kojeg se treba izabrati novo Povjerenstvo te da je provođenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa jedan od uvjeta za zatvaranje poglavlja 23- pravosuđe i temeljna prava u pregovorima s EU.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 17.03.11. 17:40

Po logici stvari, u takvom povjerenstvu bi većinu trebala imati oporba - jer vladajući su u prilici imati "prste u pekmezu".
Na taj način bi se sigurno "rešetali" svi sumnjivi slučajevi i vladajući bili pod većom kontrolom.


registracija
12/12/10

Klarens, 17.03.11. 17:43

Ma koja "oporba"
I lijeva i desna ruka pripadaju
ISTOM LJUDOZHDERU !!!!
Jesu li nas uchili
REVOLUCIJA JEDE SVOJU DJECU !!!!
Hvala ti KPJ na ovom zhivotnom iskustvu !!!


registracija
14/12/06

crestor, 17.03.11. 18:05

Jadan ti je hrvatski Sabor kad ovakav tip u njemu sjedi.
joj, odmah me zaboli glava.


registracija
27/7/09

verina, 17.03.11. 23:19

Jadan je Hrvatski sabor s Markovinovićem i družbom oko njega! Jadan je hrvatski narod s takvim Saborom!


registracija
8/8/09

tovar62, 18.03.11. 07:56

Velike li stete sta Stazic ode za takve postupke treba otkidat od place,zna se radno vrjeme,to bi trebalo vazit za svakog koji napusti sabornicu,,,,


registracija
8/7/10

Maroje, 18.03.11. 11:30

Od tog zlobnika niš koristi.Briga njega za dobrobit naroda ko za lanjski snijeg. Dosta nam je takvih demagoga u politici, a na žalost takvih je i 99%


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika