18.03.2011. / 12:24

Autor: Igor Koruga

Nastavak ciklusa koncerata Bachovih skladbi za orgulje

Izmjenjujući se za velikim orguljama Bazilike Srca Isusova, nastupit će mladi hrvatski orguljaši Ante Knešaurek i Pavao Mašić koji su ujedno i autorski osmislili ovaj ambiciozni projekt

Johann Sebastian BachJohann Sebastian BachU nedjelju, 20. ožujka 2011., u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj 33 u Zagrebu, s početkom u 20 sati, održat će se deveti u nizu od 17 koncerata posvećenih integralnom izvođenju opusa za orgulje Johanna Sebastiana Bacha (1685-1750). Koncertom pod nazivom ¨Kroz crkvenu godinu: Korizma¨ mladi će orguljaši Ante Knešaurek i Pavao Mašić predstaviti zagrebačkoj publici neke od najljepših koralnih preludija iz Bachova pera, skladanih na napjeve pasionske tematike, kao i dva velika diptiha nastala u Weimaru.

Na programu će se tako naći izbor koralnih preludija, među kojima su neki od jednostavnijih posvećeni drugoj Bachovoj supruzi Anni Magdaleni, dok su one zahtjevnije vrlo vjerovatno izvodili, osim samoga Bacha, i njegovi sinovi, Wilhelm Friedemann i Carl Phillipp Emanuel. Među izabranim skladbama svakako valja izdvojiti Herzlich tut mich verlangen (BWV 727) i An Wasserflüssen Babylon (BWV 653), posve meditativnog karaktera, te dva velika diptiha; Fantaziju i fugu u c-molu (BWV 537) i Preludij i fugu u f-molu (BWV 534), djela koja svojim intenzivnim izrazom podsjećaju na uvodne stavke Bachovih lajpciških pasija.

Izmjenjujući se za velikim orguljama Bazilike Srca Isusova, nastupit će mladi hrvatski orguljaši Ante Knešaurek i Pavao Mašić koji su ujedno i autorski osmislili ovaj ambiciozni projekt. Zahvaljujući upravo njima, hrvatska će publika po prvi puta imati prilike čuti Bachov opus u njegovom integralnom obliku.

Vezane vijesti

2cellos oduševili na domaćem terenu

2cellos oduševili na domaćem terenu

Karizmatični virtuozi napokon su nakon mnogobrojnih svjetskih samostalnih turneja i turneja sa Sir Eltonom Johnom, došli napokon i na jednu od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika