Objavljeno u Nacionalu br. 365, 2002-11-13

Autor: Mladen Pleše

Haag kažnjava Zagreb

Do kraja godine stižu nove optužnice

Zbog toga što Vlada nije izručila Bobetka i Gotovinu, Haag je odlučio pokrenuti nove i obnoviti neke stare istrage

Tužiteljica Carla Del Ponte ne može tolerirati da hrvatska vlada već drugi put u godinu dana izigrava zahtjeve Haaga
Tužiteljica Carla Del Ponte ne može tolerirati da hrvatska vlada već drugi put u godinu dana izigrava zahtjeve Haaga Zbog bijega generala Gotovine i izbjegavanja uručivanja optužnice protiv generala Bobetka Međunarodni sud za ratne zločine, doznaje Nacional iz sudskih izvora u Haagu, mogao bi uskoro obznaniti nove optužnica protiv visokih časnika Hrvatske vojske. Ako Vlada ne ispuni dosadašnje zahtjeve haaškog tužiteljstva, možda već do kraja godine, ali sigurno do proljeća 2003., u Hrvatsku će stići nekoliko novih optužnica i zahtjeva za izručenje istaknutih vojnih zapovjednika HV-a. Zbog nedovoljno iskrene i predane suradnje s Haaškim sudom, pa čak i opstruiranja njegova rada, Račanova vlada, po ocjenama visokih dužnosnika EU, SAD-a i NATO-a, umjesto očekivanog postigla je upravo suprotan učinak. Zbog toga što nije provela postupak protiv generala Gotovine i Bobetka, Vlada je, po svemu sudeći, uvalila u gadnu nevolju nekoliko drugih časnika HV-a. Rezultat njenog nedosljednog i neodgovornog ponašanja je katastrofalan: generale Bobetka i Gotovinu nije spasila, a sva je prilika da će uvaliti u neprilike neke druge časnike. U diplomatskim krugovima u Zagrebu i Bruxellesu prevladava uvjerenja da je hrvatska Vlada, zbog nesposobnosti da realno procijeni načine funkcioniranja međunarodnih institucija, ponajprije EU, NATO-a i Međunarodnog suda za ratne zločine te SAD-a, isprovocirala glavnu haašku tužiteljicu Carlu Del Ponte da pokrene nove i obnovi stare istrage o zločinima počinjenima nakon operacija “Oluja” i Medački džep. Neće stoga iznenaditi ako Račanova vlada uskoro bude optužena da je kriva što će broj optužnica protiv hrvatskih vojnih i policijskih časnika biti veći nego što je to trebalo biti da se ponašala u skladu s preuzetim međunarodnim obvezama. Da nevolja bude veća, protiv nekih časnika možda nikada ne bi bile podnesene kaznene prijave, a slučajevi koji su već stavljeni ad acta vjerojatno ne bi bili izvađeni iz ladica haaških istražitelja i tužitelja. No nakon što se pokazalo da Vlada i generali Gotovina i Bobetko ne žele surađivati sa sudom u Haagu, vjerojatno će se intenzivirati postupci protiv jednih, a možda će biti obnovljeni i protiv drugih časnika. Kako su nakon operacija “Oluja” i Medački džep nedvojbeno počinjeni teški ratni zločini, Haaški je sud odlučan pronaći krivce i izvesti ih pred sud.

Haag neće podizati optužnice protiv nižih časnika koje sada istražitelji u Zagrebu ispituju kao svjedoke: njih će prepustiti hrvatskom pravosuđu Glavna tužiteljica Carla Del Ponte, rečeno je Nacionalu u diplomatskim krugovima u Bruxellesu, ne može tolerirati da hrvatska Vlada već drugi puta u godinu dana izigrava zahtjeve Haaškog suda. Ona je dužna privesti na sud odgovorne s hrvatske strane za ratne zločine počinjene u vojno-redarstvenim operacijama “Oluja” i Medački džep. Dosad joj to nije uspijevalo. U Haagu su uvjereni da je Carla Del Ponte bila izrazito korektna spram Hrvatske. Niti je, kažu, optužila sve koje je mogla, a o optužnicama koje je podizala unaprijed je obavještavala Gorana Granića, predsjednika Vladine Komisije za odnose s Haaškim sudom. Protiv pripadnika Hrvatske vojske i policije podignute su dosad samo tri optužnice. Dvojica optuženih, generali Gotovina i Bobetko, i dalje su nedostupni sudu, dok je general Rahim Ademi pušten da se brani sa slobode. Pred sudom u Haagu trenutačno nema ni jednog optuženika iz Hrvatske, što se u Tribunalu ocjenjuje kao apsolutno neprihvatljiva situacija. To može, kažu, samo ići u prilog onim sumnjičavcima iz međunarodne zajednice i sa srpske strane koji već dugo upozoravaju da su Hrvati privilegirani u Haagu. Pritom iznose podatke da je haaško tužiteljstvo dosad podiglo 15 optužnica protiv najviših jugoslavenskih i srpskih državnih i vojnih dužnosnika, dvije optužnice protiv vođa srpske pobune u Hrvatskoj te 52 protiv Srba iz BiH. Što se pak tiče Hrvata, tri su optužnice podignute protiv časnika HV-a i 15 protiv Hrvata iz BiH. U Haagu su apsolutno suglasni da se ne može i ne smije izjednačavati agresore i branitelje, krivce i žrtvu. Upozoravaju, međutim, da omjer između Srba i Hrvata protiv kojih su podignute optužnice ne odgovora dokraja onomu što se događalo u agresiji na Hrvatsku.

Nacional je u Haagu doznao da Carla Del Ponte neće podizati optužnice protiv nižih časnika HV-a koje sada istražitelji u Zagrebu ispituju kao svjedoke. Ako se utvrdi njihova krivnja, ili odgovornost nekih drugih časnika, haaško tužiteljstvo predat će eventualno prikupljene dokazne materijale protiv njih hrvatskom pravosuđu. Tužiteljstvo je inzistiralo na njihovu saslušanju jer su njihovi iskazi važan dokazni materijal za sastavljanje optužnica protiv visokih časnika koji su izdavali zapovijedi ili su pak odgovorni za zbivanja tijekom operacija “Oluja” i Medački džep. Međunarodni sud za ratne zločine, rekao je Nacionalu izvor blizak Haaškom sudu, nema mogućnosti ni vremena baviti se pojedinačnim počiniteljima zločina, on je koncentriran na utvrđivanje odgovornosti onih koji su izdavali zapovijedi ili pak nisu poduzeli potrebne mjere da se spriječe zločini.

Svi pokušaji predsjednika Tuđmana i premijera Račana da izbjegnu izvršiti naloge Haaškog suda završavali su apsolutnim neuspjesima: prije ili kasnije svi su se optuženi, osim Ivice Rajića i Ante Gotovine, našli pred sudom. Zapanjuje, međutim, kako premijer Račan i potpredsjednik Vlade Goran Granić nisu izvukli nikakve pouke iz nevolja koje je na vrat Hrvatske navukao predsjednik Tuđman stalno odgađajući izvršenje preuzetih obveza. Hrvatska je zbog Tuđmanova presporog izručivanja optuženika propustila povijesnu šansu da na vrijeme bude primljena u EU i NATO. Gotovo identičnu pogrešku napravili su Račan i Granić: zbog toga su im ovih dana pred nosom zatvorena vrata tih dviju najvažnijih međunarodnih asocijacija. Zbog kukavičluka i neodgovornosti premijer Račan bespotrebno je kupovao vrijeme pogađajući se i uzaludno smirujući desničarske pučiste koji su pokušali iskoristiti optužnicu protiv generala Bobetka da svrgnu Vladu. Bilo bi neusporedivo korisnije i pametnije, kako za same optuženike, tako i za Hrvatsku, da su generali Gotovina i Bobetko bili prisiljeni, kad već nije moglo biti drukčije, dokazati svoju nevinost na sudu. General Gotovina nesumnjivo je najveća žrtva pogrešnih procjena, političkih ambicija i manipulacija svojih savjetnika i odvjetnika. Da je odmah po primitku optužnice otišao u Haag, danas bi, kao i general Rahim Ademi, živio kod kuće sa svojom obitelji. Nakon što je general Ademi dobrovoljno stao pred sudsko vijeće, a admiral Davorin Domazet najavio da je, ako ga optuže, spreman otići u Haag, ispada da su njih dvojica sigurni da će dokazati svoju nevinost, dok Gotovina i Bobetko to nisu. To svakako ne baca pozitivno svijetlo na Gotovinu i Bobetka. Zbog toga Gotovina živi u stalnom strahu od policije i uhićenja. Njegova je nesreća što istrage i tužbe za ratne zločine nikada ne zastarijevaju pa sve dok ne dođe pred sud ili dok je živ, neće moći živjeti u miru. A nasuprot predviđanjima Gotovininih suflera, Haaški će sud funkcionirati još najmanje šest godina, a nakon toga će njegove predmete preuzeti novi stalni međunarodni sud za ratne zločine. Bobetko je također žrtva bezobzirnih desničarskih manipulacija. Dok je možda, iz njegove osobne perspektive, za njega bolje da posljednje dane provodi u svom domu, s generalom Gotovinom situacija je potpuno drukčija. Pred njim je još mnogo godina života: besmisleno je stoga od njih praviti pakao i provesti ih skrivajući se od policije. Pogotovu što i neutralni pravni stručnjaci smatraju da general Gotovina može dokazati svoju nevinost i obraniti vojničku čast. Stoga će Gotovina morati, sasvim sam i bez loših suflera, još jednom, dok zaista ne postane prekasno, dobro razmisliti ima li smisla provesti ostatak života u ilegali.

Oslobađajuće presude u slučaju Kupreškić i najava rušenja optužnice protiv generala Tihomila Blaškića dokazuju da su Carla Del Ponte i njen tužiteljski tim sve prije nego nepogrešivi, a da sudska vijeća, pogotovu žalbena vijeća, pošteno obavljaju svoj posao. To je razlog više za generale Gotovinu i Bobetka da se pojave pred Haaškim sudom. Tako mogu olakšati svoj položaj, pomoći Hrvatskoj, ali i spasiti moguće nove okrivljenike, koji bi se mogli naći pred Haaškim sudom, zbog toga što njih dvojica izbjegavaju preuzeti na sebe svoj dio odgovornosti.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika