19.03.2011. / 15:41

Autor: Hina , Nacional.hr

BiH: Brojne hrvatske udruge i stranke osudile uspostavu vlasti u Federaciji

U četvrtak je u Sarajevu SDP, zajedno sa SDA, HSP-om BiH i Narodnom Strankom Radom za boljitak izabrao predsjednika i novu Vladu što su iz dva HDZ-a u BiH ocijenili neustavnim

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaBrojne hrvatske udruge i političke stranke u subotu su osudile uspostavu vlasti u Federaciji, a bivši predsjednik Ustavnog suda Federacije BiH Mirko Bošković za medije u Mostaru izjavio je kako se radi o teškom kršenju Ustava ovoga entiteta i Izbornog zakona BiH.

"Nema dvojbe da se radi o kršenju Ustava i o tome će odlučivati mjerodavne institucije. Nije popunjen Dom naroda u skladu s Ustavom Federacije i Izbornim zakonom BiH. Jasno u Ustavu stoji da mora biti popunjeno po 17 izaslanika iz tri konstitutivna naroda i sedam iz reda ostalih", rekao je Bošković.

Pojasnio je da nisu izabrani izaslanici iz četiri županije, te da nije popunjen hrvatski klub čime je, po njemu, nemoguće sazvati gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda iz kojega se kandidira predsjednik Federacije i dvojica dopredsjednika a nakon toga bira Vlada Federacije.

"Dom naroda uopće ne postoji jer nije formiran", rekao je Bošković i dodao da je u ovome slučaju primijenjen 'zakon sile'.

Koordinacija devet hrvatskih udruga Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini ocijenila je da uspostava vlasti u Federaciji BiH od strane SDP-a BiH i okupljenih stranaka predstavlja kršenje Daytonskog sporazuma.

"Ovakve aktivnosti izravno zadiru u nacionalnu sigurnost hrvatskog naroda u BiH što je izravan neprijateljski akt i opasan čin političkog i institucionalnog udara na ustavno-pravnu poziciju hrvatskog naroda u BiH”, priopćeno je iz Koordinacije udruga domovinskog rata Hrvata u BiH.

Potporu dva HDZ-a BiH u daljoj borbi za jednakopravnost Hrvata u BiH i osporavanje nelegalnih odluka Parlamenta Federacije BiH uputile su i stranke HSS, HKDU, HSP Herceg-Bosne, HČSP BiH te Ujedinjena HSP. Iz ovih stranaka ocijenili su poteze stranaka okupljenih oko SDP-a državnim udarom.

U četvrtak je u Sarajevu SDP, zajedno sa SDA, HSP-om BiH i Narodnom Strankom Radom za boljitak izabrao predsjednika i novu Vladu što su iz dva HDZ-a u BiH ocijenili neustavnim.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 19.03.11. 22:35

Baš mi nešro "žao" Dodikova potrčkala Čovića i njegova potrčkala Lubića što im izmakoše fotelje, oba veleizdajnici hrvatskog naroda Bosanske Posavine!!
I srpske sluge!!!!


registracija
20/12/10

Ponedeljak, 20.03.11. 00:30

BICE BOLJE VEC SA ONOM DVOJICOM LOPOVA UVJERIT CE TE SE


registracija
10/10/09

denhaag, 20.03.11. 08:27

BiH se igra demokracije.
Ljudi koji su pobjedili na izborima zasluzuju da udju u vladu; citaj Covic. Sve ostalo je farsa.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika