Objavljeno u Nacionalu br. 366, 2002-11-20

Autor: Berislav Jelinić

Nacional otkriva tko su novi zapovjednici HV-a

HV preuzimaju bivši HDZ-ovci

Novi ustroj Hrvatske vojske ministrica Antunović iskoristit će za radikalan kadrovski rez i umirovljenje 41 visokog časnika, među kojima je čak 25 brigadira, generala i admirala

Ministrica obrane Željka Antunović odlučila je novi ustroj Hrvatske vojske iskoristiti za radikalan kadrovski rez i umirovljenje 41 visokog časnika, među kojima je čak 25 brigadira, generala i admirala. Taj će preustroj ministrica iskoristiti da se riješi dijela časnika sklonih rigidnoj desnici i udrugama koje stalno destabiliziraju vlast. Istovremeno će, kako bi uspostavila balans, umirovljenjem smanjiti i broj visokih časnika koji su u HV došli iz JNA. U tom potezu svoju šansu vide visoki časnici koji su godinama podržavali HDZ, ali nisu se miješali u politiku. Vjeruju da će im ministrica, u zamjenu za njihovu potpunu depolitizaciju, omogućiti da na ključna zapovjedna mjesta postave svoje ljude.

Depolitizacija Zapovjedništvo će se prepustiti časnicima koj su bili HDZ-ovci, ali su najavili da će se potpuno depolitiziratiVeliku pozornost izaziva i najavljeni odlazak u mirovinu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga generala Petra Stipetića, s kojim ministrica Antunović odlično surađuje. No upravo zbog kašnjenja u preustroju HV-a, zbog loših odnosa Ministarstva obrane i Glavnog stožera, odnosno sukoba Joze Radoša i Petra Stipetića, izvjesno je da general Stipetić neće brzo u mirovinu. Naime, iako Stipetić ima zakonsku mogućnost ostati na mjestu načelnika Glavnog stožera do 1. siječnja 2004., on je osobno zatražio što skorije umirovljenje, razočaran odnosom prema njemu, oštrim lobiranjima pojedinih struja unutar Hrvatske vojske i borbom koja se, često i uz potporu političkih krugova, već vodi za njegov položaj. No kako procedura umirovljenja, od inicijative predsjednika Republike, preko premijera i Vlade do nadležnog saborskog odbora i natrag, traje najmanje šest mjeseci, i kako je vodećim ljudima u državi jasno da bi ono dugoročno blokiralo mukotrpni preustroj HV-a u skladu s NATO-ovim standardima, Stipetićev odlazak u mirovinu može se očekivati potkraj ljeta 2003.

Ali novim preustrojem MORH-a i Glavnog stožera javljaju se stare boljke vezane za pozicioniranje časnika.
Za mjesto načelnika Glavnog stožera jako su zainteresirani Stipetićevi najbliži suradnici, ponajprije general pukovnik Josip Lucić. Njozbiljniji Lucićev protukandidat je general bojnik Darko Grdić. Lucić i Grdić ostali su glavnim kandidatima za nasljednika generala Stipetića nakon što je ponudu da postane načelnik Glavnog stožera odbio general Marijan Mareković, pomoćnik ministrice obrane. General Lucić, rođen 1957. u Podgajcima Posavskim, magistar je znanosti, bivši saborski zastupnik HDZ-a i miljenik pokojnog predsjednika Tuđmana. Lucić je bio zapovjednik 1. gardijske brigade do listopada 1991. i početka teških borbenih operacija u oslobađanju Hrvatske. U njima je “Tigrovima” zapovijedao Marijan Mareković. Tim oko generala Lucića vodi za njega ozbiljnu kampanju i svim sredstvima lobira i na vojnom i na političkom planu. Na čelu ljudi oko Lucića su general Mladen Kruljac, sadašnji zapovjednik ZP-a Varaždin, i general Jozo Miličević, pomoćnik načelnika Glavnog stožera za kopnenu vojsku. Najvažniji zadatak Lucićeva lobija jest uvjeriti političare kako tomu što Lucić nema završenu vojnu akademiju ni odgovarajuće vojničko znanje ne treba posvećivati preveliku važnost. Za česte kontakte s predstavnicima lijeve i desne političke opcije angažiran je 37-godišnji general Miličević, rođen u Čitluku u BiH, blizak desnim političkim opcijama, časnik sa završenom Zapovjedno stožernom školom i Ratnom školom, odnedavno i sam jedan od pretendenata za preuzimanje Glavnog stožera.

Koncepcije Lucićeva tima remeti ozbiljna kandidatura 41-godišnjeg Darka Grdića, magistra društvenih znanosti i sadašnjeg zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski”. Grdić je bio zapovjednik obrane Zagreba, zamjenik zapovjednika ZP-a Osijek, potom načelnik Uprave u Glavnom stožeru te pročelnik Vojnog kabineta predsjednika Tuđmana do 1999. Međutim, general Grdić u vojsci nema karizmu, a ni podršku koju ima general Lucić. Vrlo je aktivno lobiranje i oko drugih razina novog ustroja HV-a. Najžešća se borba vodi oko Zapovjedništva i mjesta zapovjednika kopnene vojske sa sjedištem u Karlovcu. Pod zapovjedništvom kopnene vojske bit će oko 70 posto sastava HV-a, dok će znatno manji dio biti u sastavu HRZ-a i HRM-a. Stoga je zapovjednik kopnene vojske najjača dužnost unutar cijelog sustava zapovijedanja Hrvatskom vojskom. Glavni kandidat za mjesto zapovjednika kopnene vojske je general Marijan Mareković, visokoobrazovani časnik, rođen 1959. u Sesvetskom Kraljevcu. Završio je Zapovjedno stožernu školu i Ratnu školu i sadašnji je pomoćnik ministrice Antunović za upravljanje osobljem te ima reputaciju i karizmu ratnog zapovjednika HV-a. Mareković ima veliko vojno znanje, autioritet i podršku u svim vojnim i političkim strukturama. Jedan je od rijetkih generala koji nikada nije bio član HDZ-a ni bilo koje druge stranke. Drugi kandidat za mjesto zapovjednika kopnene vojske je 53-godišnji general Milivoj Petković, sadašnji zapovjednik ZP-a Ston, nekadašnji časnik JNA koji se iskazao u Domovinskom ratu u obrani Šibenika. Predsjednik Tuđman poslao ga je u BiH pa je Petković potpisom Mate Bobana postao zapovjednikom HVO-a. Od tih ratnih dana povezan je s hercegovačkim krugom generala, posebno s bivšim pomoćnikom ministra obrane za personalne poslove generalom Marinkom Krešićem. Tvrdilo se da je 1999. upravo Petković osigurao svu logističku podršku pri izgradnji Krešićeve kuće na otoku Lopudu. Petković je, po naređenju HDZ-a, lažno svjedočio protiv Blaškića.

Na operativno vrlo zahtjevno i odgovorno mjesto zamjenika zapovjednika kopnene vojske pretendira general bojnik Mladen Kruljac, prvi čovjek lobija generala Josipa Lucića. Kruljac je rođen 1967. u Slavonskom Brodu. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA, Zapovjedno stožernu i Ratnu školu HV-a. Obnašao je visoke dužnosti u ZP-ima Osijek i Varaždin. Po novom ustroju HV-a pod Zapovjedništvom kopnene vojske bit će četiri korpusa. Korpusi će imati sjedišta u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. Na čelo Korupusa Osijek bit će postavljen general bojnik Slavko Barić, rođen 1957. u Belišću. Barić ima visoko obrazovanje a kao aktivni član HDZ-a jedno je vrijeme bio i osječko-baranjski dožupan. Barić je bio zapovjednik 136. brigade HV-a i 132. brigade HV-a, zamjenik zapovjednika ZP-a Osijek, šef vojnog kabineta predsjednika Tuđmana, zapovjednik Ratne škole a sada je zapovjednik Zbornog područja Osijek. Na čelo Korpusa Zagreb bit će imenovan brigadni general Josip Stojković, rođen 1956. u Dugoj Resi. Stojković nema potrebnu stručnu spremu, ali je završio Zapovjednu i Ratnu školu HV-a. Bio je zapovjednik 137. brigade HV-a, zapovjednik 2. gardijske brigade, načelnik stožera 1. gardijske brigade a sadašnji je zapovjednik Zbornog područja Karlovac. Najozbiljniji kandidat za zapovjednika Korpusa Split je brigadir Mate Obradović. On ima potrebnu visoku stručnu spremu, a u HV-u je bio zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta, načelnik Operativnog sektora Glavnog stožera a trenutno je zamjenik zapovjednika Zbornog područja Ston. Zapovjednik Korpusa Rijeka postat će stožerni brigadir Zvonimir Zirotić, sadašnji zapovjednik ZP-a Pazin, visokoškolovani časnik bivše JNA, bivši zapovjednik 3. gardijske brigade HV-a.

Umirovit će se veći broj generala koji su potekli iz JNA, poput admirala Vida Stipetića, generala Franje Feldija ili Josipa Čuletića. Mnogi od 12 general ili admirala čije se umirovljenje očekuje do kraja godine imaju karizmu ratnih zapovjednika i sudionika oslobodilačkih operacija HV-a. Naravno da svoju priliku u zauzimanju njihovih mjesta čekaju mlađi časnici, pa nervoza oko primjene novog preustroja znači i nervozu oko vlastitih promaknuća. Preustroj u Ministarstvu obrane počeo je smjenjivanjem pomoćnika ministrice obrane za informiranje. Dosadašnji pomoćnik, glasnogovornik i svojedobno saborski zastupnik HDZ-a, brigadir Dušan Viro je smijenjen, po ocjenama iz Ministarstva, zbog niza velikih propusta ove godine. Umjesto Vire novi glasnogovornik je natporučnik Davor Denkovski. Ovih se dana očekuje smjenjivanje dosadašnjeg pomoćnika ministrice za obavještajno-sigurnosne poslove Mladena Ružmana. Novim ustrojem POA, i unutar nje Vojnosigurnosne agencije (VSA), kojoj će na čelo ovih dana biti postavljen brigadir Gordan Čačić, Ružmanovo mjesto se ukida, pa će se Ružman tako politički aktivirati u Radoševoj Libri. Zbog niza profesionalnih pogrešaka u vođenju Personalne uprave bit će smijenjen i brigadir Vladimir Čondić, brat predsjednika Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata i glavna poluga hrvatske desnice u MORH-u. Iz MORH-a odlazi i pomoćnik ministrice za nekretnine Stjepan Šterc, čiji se sektor spaja sa sektorom logistike. Šterc će karijeru nastaviti kao profesor na Hrvatskim studijima. S mjesta pomoćnika ministrice za međunarodne vojne odnose odlazi i Ivan Kozlica. U dosadašnjem dijelu mandata povjerenje ministrice Antunović zadobio je samo pomoćnik za financije Josip Budimir, koji će ostati na toj dužnosti i u novom preustroju. Iako je Budimira postavio Jozo Radoš, on se iskazao svojim revnim i profesionalnim radom.

Od dosadašnjih osam, prema novom ustroju MORH-a ostat će samo četiri sektora. Na čelu Sektora logistike umjesto Radoševa čovjeka, brigadira Dražena Jakopca, ministrica Antunović dat će priliku mladom i sposobnom stručnjaku Arsenu Bauku, koji je dosad kao pomoćnik za telekomunikacije pokazao vrlo dobre rezultate. Na mjesto pomoćnika za međunarodne odnose pretendira i žestoko lobira dr. Dragan Lozančić, dosadašnji načelnik Uprave za međunarodnu suradnju. Lozančić ima dvojno državljanstvo, bio je član HDZ-a i osobni je prijatelj obitelji Gojka Šuška, koji ga je i postavio na mjesto zamjenika ravnatelja Vojno-tehničkog savjeta. Zasad se samo spekulira s imenom novog pomoćnika ministrice za upravljanje osobljem. Zna se samo da na toj iznimno važnoj dužnosti ministrica želi vidjeti časnika s ratnim i zapovjednim iskustvom koji uživa ugled u HV-u, ali i među inozemnim partnerima, prvenstveno u SAD-u. To je vrlo značajno s obzirom na daljnju suradnju i pomoć koju će SAD i druge države pružiti nastavku preustroja HV-a.

Vezane vijesti

169 milijuna odvjetnicima generala

169 milijuna odvjetnicima generala

Za zastupanje hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine od 2006. do kraja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika