21.03.2011. / 11:50

Autor: Hina

Budimir: Koalicija će poštovati pravorijek Ustavnog suda FBiH

Novoizabrani predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir izjavio je kako će koalicija četiri stranke, koja je prošlog tjedna uspostavila izvršnu vlast u tom entitetu, poštovati pravorijek Ustavnog suda FBiH za kojega se očekuje da će raspravljati o ustavnosti i zakonitosti tog procesa.

Živko Budimir (Flickr)Živko Budimir (Flickr)Novoizabrani predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir izjavio je kako će koalicija četiri stranke, koja je prošlog tjedna uspostavila izvršnu vlast u tom entitetu, poštovati pravorijek Ustavnog suda FBiH za kojega se očekuje da će raspravljati o ustavnosti i zakonitosti tog procesa.

"Ukoliko ustavni sud kaže kako je ovo neustavno i nezakonito, mi ćemo to prihvatiti i pričekati provedbu izbora (u županijama) do kraja te ponoviti proces konstituiranja vlasti", kazao je Budimir u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavilo sarajevsko "Oslobođenje".

Predsjednik Federacije BiH istaknuo je, međutim, i to kako Središnje izborno povjerenstvo (SIP) nema nikakve ovlasti odlučivati o ustavnosti i zakonitosti nove vlasti sugerirajući kako odluke tog tijela neće biti obvezujuće za novoutemeljenu vladajuću koaliciju u Federaciji.

"Oni (SIP) samo provode izbore i nisu ih proveli u zakonskim okvirima. To je bilo prvo kršenje Ustava FBiH", kazao je Budimir.

Koalicija koju čine Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRzB) ranije je optužila SIP da ignorira svoje zakonske obveze, jer nije poduzeo ništa da se skupštine svih županija u Federaciji BiH ustroje mjesec dana nakon izbora održanih u listopadu 2010. godine.

HDZ BiH i HDZ 1990. odbile su ustrojiti skupštine županija u kojima su osvojili većinu pokušavajući na taj način utjecati na pregovora o sudjelovanju u vlasti na razini Federacije i države BiH.

SIP je, kako drže u vladajućoj koaliciji, tolerirajući takvo ponašanje doprinio blokadi uspostave vlasti i nefunkcioniranju Federacije.

Budimir je kazao kako je točno da se u sadašnjim okolnostima Federacija BiH pretvara u bošnjački entitet, no istaknuo je kako je za to odgovoran prije svega HDZ koji za petnaest godina koliko je bio na vlasti nije ništa učinio da se pozicija Hrvata poboljša. "Imam namjeru doprinijeti poboljšanju ovakvog stanja", kazao je Budimir.

Odgovarajući na pitanje što će učiniti ukoliko mu dosadašnja predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto odbije predati dužnost odnosno iseliti iz ureda u Sarajevu, Budimir je kazao kako nema ništa protiv toga da ona ostane u predsjedničkom uredu do odluke ustavnog suda ili Ureda Visokog predstavnika (OHR).

"Ja ću naći način kako kvalitetno raditi i ako ne sjednem u taj ured", kazao je Budimir

Vezane vijesti

Nužan preustroj Federacije BiH

Nužan preustroj Federacije BiH

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick Moon izjavio je kako je nužno reformirati Federaciju BiH ukoliko se želi osigurati pravedna… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika