Objavljeno u Nacionalu br. 366, 2002-11-20

Autor: Berislav Jelinić

Korupcija gradske vlasti u Zagrebu

Ivica Zovko: 'Šefica Ureda za imovinu tražila me 50.000 e mita'

Ivica Zovko, vlasnik tvrtke 'Zovko', koji je htio izgraditi benzinsku pumpu u Miramarskoj ulici, teško tereti pročelnicu zagrebačkog Ureda za imovinsko-pravne odnose Dragicu Krpan za korupciju

Ivica ZovkoIvica ZovkoDragica Krpan, pročelnica Ureda za imovinsko-pravne poslove grada Zagreba, prva je osoba iz gradske vlasti u Zagrebu koja će se vrlo vjerojatno pred sudom uskoro morati suočiti s optužbama za korupciju. Nju za to teško kažžnjivo djelo tereti poduzetnik Ivica Zovko, koji tvrdi da je od njega zatražila 50.000 eura mita kako bi mu pomogla da tvrtka “Zovko – Zagreb” d.o.o. pobijedi na javnom natječaju za gradnju benzinske crpke na atraktivnoj lokaciji u Miramarskoj ulici.

Ako su optužbe točne, pokazat će se da medijske sumnje o postojanju razgranate korupcije u zagrebačkoj gradskoj vlasti nisu neosnovane, a na temelju tog slučaja moglo bi se otkriti i jesu li i neki drugi nositelji istaknutih funkcija u Zagrebu trebali dobiti dio zatraženog novca.

“Gospođa Dragica Krpan predložila mi je da se sastanemo u proljeće ove godine, vjerojatno nakon što je doznala da je naša tvrtka ‘Zovko – Zagreb’ već dugo radila na tome da se stvore preduvjeti za raspisivanje javnog natječaja za gradnju benzinske crpke u Miramarskoj ulici u Zagrebu. Mi smo u to vrijeme već nekoliko mjeseci pokušavali dobiti načelnu suglasnost za naknadno izdavanje lokacijske dozvole, a na vlastiti rizik investirali smo i znatan novac u parceliranje lokacije”, izjavio je za Nacional Ivica Zovko.

Dragica Krpan kontaktirala je s Ivicom Zovkoma u kasno proljeće ove godine, samo nekoliko tjedana prije nego što će se 25. srpnja 2002. na sjednici zagrebačkog gradskog poglavarstva dogovoriti raspisivanje javnog natječaja za gradnju te benzinske crpke. Zovko kaže da je Dragica Krpan predložila da se sastanu u restoranu “Hrvatski kulturni klub” (Kod Drageca), u podrumu zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt, preko puta zgrade HNK. On je pristao na ručak s njom iako je prije tog susreta nije poznavao i mogao je samo naslućivati što će biti tema razgovora.

“Sastanak je trajao vrlo kratko. Gospođa Krpan očito je bila dobro informirana o tome da me zanima to zemljište. Stoga mi je otvoreno rekla da bih morao platiti 50.000 eura ako želim biti siguran da ću pobijediti na javnom natječaju. Pritom mi je rekla da bih 30 posto te svote morao odmah platiti, ili nekoj agenciji ili u jednom javnobilježničkom uredu. Ja sam to odbio”, kaže Ivica Zovko. Za Nacional je izjavio da zna kojoj je agenciji trebao platiti taj novac, ali i da mu je žao što je reagirao prenaglo pa nije stigao doznati kojem je javnom bilježniku trebao odnijeti novac.

Zovko tvrdi da je njegovu sastanku s Dragicom Krpan prisustvovala još jedna osoba, koja je spremna pred sudom potvrditi sve što se tada dogodilo. Nacionalu je otkrio identitet tog svjedoka, ali je zamolio da on ne bude otkriven javnosti kako ne bi bio izložen pritiscima.

Nacional je prošlog tjedna više puta pokušao razgovarati s Dragicom Krpan i zamoliti je za komentar tako ozbiljnih optužbi. Tek nakon više uzastopnih poziva ona je Nacionalu prošlog petka poslijepodne poslala kratku potpisanu poruku: “U svezi s vašom telefonskom najavom o namjeri pisanja novinskog članka u svezi s natječajem za prodaju zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba na lokaciji Miramarska ulica, želim Vas izvijestiti da Gradski ured za imovinsko-pravne poslove nije sudjelovao u postupku predlaganja, raspisivanja i provedbe natječaja, niti obavljao stručne i administrativne poslove u svezi s navedenim natječajem.”

Zovko je pak izjavio: “Rekla mi je da je sve u mojim rukama i da će, ako ne platim taj iznos, omogućiti nekomu drugom tko plati da pobijedi na natječaju. Ne znam da li se to dogodilo, ali zanimljivo je da se na natječaju pojavila ponuda koja je samo neznatno povoljnija od moje.”

Natječaj za gradnju benzinske crpke raspisan je 2. kolovoza 2002. u dnevnom listu Vjesnik, gdje je navedeno da se to zemljište, površine 742 m2, prodaje po početnoj cijeni od 1.484.000 kuna i da u kupoprodajnu cijenu zemljišta nisu uračunati troškovi komunalnog doprinosa za gradnju objekta i uređaja komunalne infrastrukture, te eventualni troškovi sanacije zemljišta i troškovi premještanja instalacija, nego te troškove podmiruje kupac, kao i to da su kandidati dužni uplatiti 10 posto početne cijene kao jamčevinu.

Na natječaj su se javila četiri kandidata: tvrtka “Megaplan” s ponudom od 1.820.000 kuna, Marijan Bakula s ponudom od 2.005.000 kuna, tvrtka “Zovko – Zagreb” s ponudom od 1.551.000 kuna i tvrtka “Europa-Mil” s ponudom od 2.056.000 kuna. Marijan Bakula zaposlen je u tvrtki Ivice Zovka i on je kao privatna osoba zapravo također svoju ponudu dao u ime svog poslodavca. Ponude su otvorene 22. kolovoza, kad je gradsko Povjerenstvo za prodaju nekretnina kandidatima reklo da će za tjedan dana odlučiti čija je ponuda najpovoljnija. Nacional posjeduje Zapisnik s te sjednice iz kojeg se vidi da na rad tog povjerenstva (članovi su Srećko Ferenčak, Franjo Greguric, Ante Čorkalo, Vlatko Velnić, Mislav Žagar i Lidija Tomić) nitko nije imao nikakvih primjedbi. Međutim, umjesto da se donese odluka o najpovoljnijem ponuđaču, 27. kolovoza taj je natječaj poništen, s obrazloženjem da je Prvostolni Kaptol zagrebački, kao vlasnik dijela tog zemljišta, podnio zahtjev da mu se ta zemlja vrati. Obavijest o poništenju natječaja objavljena je u Vjesniku 5. rujna.

Iz krugova bliskih gradskim vlastima Nacional je doznao da su nedugo potom počeli pritisci na Povjerenstvo kako bi ono povuklo odluku o poništenju natječaja. Pavo Gagulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a, u Jutarnjem listu 18. je rujna izjavio: “Osim što funkcionira po cirkusantskom modelu, ova je gradska vlast i korumpirana. Ured za upravljanje imovinom grada pokušao je prodati zemljište ponuđaču koji je imao cijenu 507.000 kuna manju od najveće ponuđene. Nakon što im to nije uspjelo, natječaj je poništen bez obrazloženja.” Gagulić nije argumentirao svoje optužbe po kojima je netko iz gradske vlasti htio prodati sporno zemljište tvrtki “Zovko – Zagreb”. Potom je čak i gradonačelnica Vlasta Pavić prozvala predsjednika Povjerenstva za prodaju nekretnina Srećka Ferenčaka zbog ”šlampavog natječaja”. Prema Nacionalu dostupnim informacijama, Ferenčaka su potom nazvali iz tvrtke “Europa-Mil” i preko svog odvjetnika zatražili da se povuče odluka o poništenju natječaja. Gradonačelnica Pavić nakon toga je na gradskoj skupštini izjavila da natječaj nije poništen i zatražila da Ured za upravljanje imovinom podnese zaključak o poništenju natječaja Gradskom poglavarstvu. To se ubrzo i dogodilo, a u dijelu gradske vlasti tvrde da su članovi gradske vlasti iz SDP-a zatražili da se ta točka skine s dnevnog reda.

Što će na kraju biti s prodajom tog zemljišta, još nije odlučeno. No očito je da dio gradske vlasti zagovara da se natječaj ne poništi. To posredno sugerira da je nekomu u gradskim vlastima prilično stalo da kupac tog zemljišta postane “Europa-Mil” koji ima formalno najbolju ponudu. Ali ako su Zovkove tvrdnje točne, lako se moglo dogoditi da je natječaj bio namješten i bilo bi najbolje da se ponovi nakon što se riješi pitanje potraživanja dijela parcele od Kaptola i nakon što se riješi problem suglasnost dijela obližnjih stanara, koji ne žele imati benzinsku crpku u susjedstvu.

Nacional je iz krugova bliskih gradskoj vlasti u Zagrebu doznao da u HNS-u tvrde da je Dragica Krpan, koja je pri gradskoj vlasti zaposlena još od prve polovice 90-ih kad je vladao HDZ, danas pod izravnom političkom zaštitom SDP-a. U SDP-u pak navodno prevladava mišljenje da HNS želi pomoći Zovku da kupi to zemljište, a te sumnje potkrepljuje ustrajanjem Srećka Ferenčaka na ponavljanju natječaja. Taj neslužbeni sukob HNS-a i SDP-a u Zagrebu samo je jedno u nizu razilaženja koalicijskih partnera, o čemu je Nacional već pisao. Bit će stoga jako zanimljivo hoće li se Dragica Krpan uspjeti obraniti od teških optužbi i koliko će to utjecati na koalicijske odnose SDP-a i HNS-a u Zagrebu.

IVICA ZOVKO

Ivica Zovko svoj je poslovni uspon počeo 1978. autoprijevozničkom djelatnošću. Uključio se 1982. u međunarodni promet kao davalac usluga prijevoza a 8. siječnja 1990. registrirao je svoje prvo poduzeće PP Stella i iste godine kupio pet autocisterni te se počeo baviti prijevozom nafte i naftnih derivata. Godinu dana poslije registrirao je poduzeće TTP Zovko i gradi prvu svoju benzinsku crpku u Brankovićima kod Žepča. Danas Zovko ima 13 benzinskih crpki u BiH. Ondje zapošljava 400, a u Hrvatskoj, gdje posluje od 1992., 120 ljudi.

Osim maloprodajom naftnih derivata, Zovko se bavi i prodajom ostalih vrsta robe, ulja i maziva, te veleprodajom robe široke potrošnje i autodijelova. Njegova tvrtka proizvodi antifriz, sredstvo za pranje vjetrobranskog stakla, destiliranu vodu. U sklopu tvrtke su i Sektor građevinske operative i Sektor tehničkog pregleda motornih vozila te Zovko osiguranje. U Hrvatskoj ima pet benzinskih crpki, u Splitu, Mariji Bistrici, Zagrebu, Čakovcu i Đakovu. Veliku crpku na ulazu u Zagreb izgradio je uz pomoć kredita Raiffeisen banke od 5 milijuna eura.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica protiv Milkovića i Pacaka zbog primanja mita

Potvrđena optužnica protiv Milkovića i Pacaka zbog primanja mita

Zagrebački Županijski sud potvrdio je danas u cijelosti USKOK-ovu optužnicu protiv bivšega glavnog izvršnog direktora Ine i direktora Crosca Bojana… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika