Objavljeno u Nacionalu br. 801, 2011-03-22

Autor: Maroje Mihovilović

Crnac Talijan uništio san Manchester Cityja

Talijanski nogometaš afričkog porijekla Mario Balotelli isključen je na ključnoj utakmici Europske lige i tako upropastio ambicije svog kluba te opet pokazao svoju nedoraslost

Mario Balotelli
rođen je u Italiji a roditelji su mu bili imigranti iz Gane; zbog boje kože napadali su ga mnogi talijanski rasisti pa je kao vrstan strijelac iz Intera otišao u Manchester City, gdje se nije snašao i u jedanaest utakmica je dobio dva crvena i devet žutih kartonaMario Balotelli rođen je u Italiji a roditelji su mu bili imigranti iz Gane; zbog boje kože napadali su ga mnogi talijanski rasisti pa je kao vrstan strijelac iz Intera otišao u Manchester City, gdje se nije snašao i u jedanaest utakmica je dobio dva crvena i devet žutih kartonaManchester United jedan je od najslavnijih nogometnih klubova na svijetu, u posljednje doba najuspješniji klub engleske prve lige, u svojoj povijesti 18 puta bio je prvak Engleske, samo u posljednjih deset godina bio je engleski prvak pet puta, a u sezoni 2007/08. bio je i pobjednik europske Lige prvaka. No u Manchesteru postoji još jedan prvoligaš, Manchester City. On je mnogo skromnijih sportskih rezultata od Manchester Uniteda, u povijesti bio je prvak Engleske samo dva puta, posljednji put 1968. Iako je sad prvoligaš, bilo je razdoblja kad je Manchester City bio i u drugoj ligi, a jednu sezonu bio je čak pao u treću ligu, i to ne tako davno, u sezoni 1998/99. Kasnije se opet vratio u prvu ligu s osrednjim rezultatima. Tako je bilo do 2008. godine.


U ljeto 2008. klub je kupio vrlo bogati investicijski fond iz arapskog emirata Abu Dhabija, čije je vodstvo objavilo da u klub namjerava pretvoriti u veliki europski tim. Novac je odmah uložen u kupnju novih igrača. Među prvima je od madridskog Reala kupljen Brazilac Robinho za 32,5 milijuna funti (koji je kasnije prešao u Milan), što je do tada bio najveći transfer u povijesti engleskog nogometa, a poslije je još došlo dvadesetak drugih zvijezda, među ostalima Argentinac Carlos Tevez, Togoanac Emmanuel Adebayor, Yaya Toure iz Obale Bjelokosti, Španjolac David Silva, Bošnjak Edin Džeko, a stigao je i poznati talijanski trener Roberto Mancini. Na njegovu preporuku klub je u kolovozu prošle godine za 24 milijuna funti kupio od talijanskog Intera 20-godišnjeg napadača Marija Balotellija. Od njega se jako mnogo očekivalo, jer je on izvanredan nogometni talent, ima izvrsnu tehniku, jake je fizičke građe, izvrstan strijelac, te je u 59 nastupa za Inter postigao 20 golova, a u 16 nastupa za talijansku reprezentaciju igrača do 21 godinu šest golova. U Italiji su mnogi bili uvjereni da će on biti jedan od najvećih talijanskih igrača sljedeće generacije. A i Mancini je od njega mnogo očekivao.

BALOTELLI JE U 36. MINUTI utakmice Manchester Cityja i Dinama iz Kijeva dobio crveni karton jer je nepotrebno udario igrača nogom u prsa, a njegov klub nije se plasirao daljeBALOTELLI JE U 36. MINUTI utakmice Manchester Cityja i Dinama iz Kijeva dobio crveni karton jer je nepotrebno udario igrača nogom u prsa, a njegov klub nije se plasirao daljeBio je uvjeren da će on baš u Manchester Cityju procvjetati, jer je imao dojam da Balotelliju treba promjena sredine, budući da je u Italiji imao mnogo problema s navijačima, i to iz jednog razloga koji u Engleskoj nije problem. Mario Balotelli, iako ima tipično talijansko ime i prezime, nije talijanskog porijekla, nego su mu roditelji iz Gane. On je crnac, a to je u Italiji bio problem. No Mancinijeve nade da će u novoj sredini zaigrati u punoj snazi ne samo da se do sada nisu obistinile, nego je odjednom ispalo da bi zbog Balotellija Mancini mogao čak izgubiti svoj položaj. Zbog svog ponašanja, a posebno zbog nečega što je napravio prošlog četvrtka na utakmici s Dinamom iz Kijeva, Balotelli je optužen da je zbog njega klub ispao iz Europske lige, te se neće moći boriti za svoj prvi europski trofej, koji je zbog svoje snage planirao osvojiti. Mario Balotelli rodio se u Italiji, gdje je proveo cijeli život, ima talijansko državljanstvo, ali se mnogi “bijeli” Talijani koji ne znaju njegovu životnu priču čude kako taj crnac ima talijansko prezime. Upravo ta činjenica činila mu je cijele sportske karijere u Italiji velike probleme. Rodio se 12. kolovoza 1990. u sicilijanskom gradu Palermu. Roditelji su mu bili imigranti iz Gane Thomas i Rose Barwuah. Ubrzo nakon njegova rođenja u potrazi za poslom i boljom egzistencijom preselili su se iz siromašnije Sicilije u bogati sjevernotalijanski grad Bresciu. Ni tamo se nisu snašli pa su sina zbog neimaštine ostavili u mjesnoj bolnici, gdje su se za njega brinule bolničarke. Poslije je prepušten brizi lokalne socijalne službe, koja je - kad je imao tri godine - organizirala da ga udomi tamošnja talijanska obitelj Balotelli. Tako je on odrastao u toj obitelji gdje su ga osim roditelja pazila i starija braća, dva brata i sestra. On nikada nije formalno posvojen, ali je promijenio prezime u Balotelli, odrastao je u Brescii, a s biološkim roditeljima uglavnom nije imao veza. Kad je napunio 18 godina, dobio je talijansko državljanstvo na temelju talijanskog zakona koji svoj djeci imigranata, rođenoj u Italiji, automatski daje talijansko državljanstvo ako su to vrijeme proživjeli u Italiji.

Mario Balotelli s 15 godina počeo je igrati nogomet u jednom mjesnom klubu, ali su ga zapazili skauti Intera pa je sa 16 godina potpisao ugovor s tim klubom gdje se počeo isticati. U prosincu 2007. odigrao je i prve utakmice za prvu momčad, a već na drugoj utakmici postigao je dva zgoditka. Nakon toga, unatoč ogromnoj igračkoj konkurenciji u Interu, izborio se da često igra u prvoj postavi. Odmah su ga zapazili i selektori talijanskih nacionalnih selekcija, ali i trener reprezentacije Gane koji ga je pozvao da zaigra za nacionalnu reprezentaciju te afričke države. No Balotelli je to odbio rekavši: “Ja sam Talijan, osjećam se Talijanom, te ću igrati samo za talijansku reprezentaciju.” Počeo je prvo igrati za talijansku reprezentaciju igrača do 21 godine. Poslije je odigrao i dvije utakmice za talijansku reprezentaciju.

Balotelli sa svojim posvojiteljima Silviom i Francescom Balotellijem s kojima je živio u talijanskom gradu BresciiBalotelli sa svojim posvojiteljima Silviom i Francescom Balotellijem s kojima je živio u talijanskom gradu BresciiNema sumnje da se Balotelli na terenu iskazao kao jedan od najboljih mladih nogometaša Italije, vrstan strijelac, no unatoč tome on se češće od drugih igrača Intera nalazio na udaru navijača protivničkih momčadi, iz rasističkih motiva. Protivnički navijači dovikivali su mu rasističke pogrde, a bilo je i slučajeva da su puštali majmunske krikove kad bi on dobio loptu, što se smatra najgorim rasističkim navijačkim ispadom. Posebno se našao na udaru navijača torinskog Juventusa, velikog Interova rivala, koji protiv njega viču pogrde čak i na utakmicama kad Juventus ne igra s Interom, nego protiv trećih momčadi. Balotelli nije u početku reagirao na te uvrede, ali su reagirali drugi, tvrdeći da je ponašanje navijača Juventusa nedopustivo. Zbog njihova ponašanja klub je bio kažnjen novčanom globom, a čule su se prijetnje da će morati igrati pred praznim stadionom ako se ispadi nastave. Kapetan Intera, Argentinac Javier Zanetti, izjavio je da će povesti svoje igrače s terena i prekinuti utakmicu ako se takvi ispadi ponove na nekoj sljedećoj utakmici. U talijanskoj ligi igra mnogo stranaca, pa tako i mnogo igrača tamne boje kože, ali oni nisu bili cilj rasističkih ispada kao Balotelli. Neki talijanski sociolozi tvrdili su da su njega navijači rasisti počeli napadati upravo zato što ima talijansko državljanstvo. Ti rasisti prihvaćaju činjenicu da u talijanskoj nogometnoj ligi ima i crnaca, ali njih shvaćaju kao strance na privremenom radu, koji će napustiti Italiju. Balotelli je za njih mladić koji zbog talijanskog državljanstva narušava rasnu čistoću talijanskog naroda. A u tome nije jedini, nego je simbol upravo onoga što se sada događa, da djeca imigranata po spomenutom zakonu dobivaju automatski talijansko državljanstvo. S vremenom nogometni stručnjaci su počeli zamjećivati da Balotelli igra slabije nego prije. To je počelo smetati tadašnjem treneru Intera, Portugalcu Joséu Mourinhu, koji ga je u nekoliko navrata izostavljao iz prve momčadi. Bio je nezadovoljan i time kako se ponaša na treningu, ali još više time kako se prgavo ponašao na terenu. Navijači Intera zamjerili su mu što je na javnom mjestu nosio majicu Interova glavnog gradskog konkurenta Milana, za koji Balotelli navija, te u koji je želio prijeći. Zbog svega toga odlučio je napustiti Inter, ali i Italiju, te je prihvatio Mancinijev poziv da dođe u Manchester. U engleskim novinama pojavili su se napisi da se dobro snašao, jedino mu smeta hladna klima, kiša, da je našao društvo, bavi se humanitarnim radom. Činilo se da će sve krenuti dobro, ali nije bilo tako.

Odigrao je nekoliko dobrih utakmica, a onda su se odjednom zaredale ozljede, koje su ga izbacile iz prve momčadi, iako je imao naklonost trenera Mancinija. Od kada je prošlog kolovoza došao u Manchester City do sada odigrao je samo 11 utakmica, te zabio šest golova. Navijači nisu njime bili zadovoljni jer je puno koštao a malo davao. Bilo je vidljivo da su na njega počela utjecati ta odviše velika očekivanja, koja on nije uspijevao ispuniti. Njegova prgavost počela je sve više izlaziti na vidjelo. U prvih deset utakmica koje je odigrao za Manchester City dobio je jedan crveni karton i devet žutih. Jedanaestu utakmicu igrao je 17. ožujka u Manchesteru. Bila je to uzvratna utakmica četvrtfinala Europske lige između Manchester Cityja i Dinama iz Kijeva. U prvoj utakmici Dinamo je u Kijevu pobijedio s 2:0, a na toj utakmici je Balotelli igrao slabo. Za Manchester City ta je uzvratna utakmica bila bitna jer je klub imao velikih ambicija u tom natjecanju, budući da je u prethodnoj sezoni za malo propustio priliku da uđe u elitnu europsku Ligu prvaka. Taj propust klub je mogao nadoknaditi da je u ovom natjecanju pobijedio. Utakmicu su igrači Manchester Cityja započeli čvrsto uvjereni da mogu nadoknaditi manjak od dva gola. Balotelli je već u prvim minutama imao dobru priliku za gol, ali je promašio s nekoliko metara. Potom se pokušavao probiti prema kaznenom prostoru, no bio je frustriran što mu to ne polazi za rukom. U 36. minuti borio se dosta daleko od gola uz aut-liniju za loptu s obrambenim igračem Dinama Goranom Popovom, te je u jednom trenutku sasvim nepotrebno podigao visoko nogu i snažno ga udario u prsa. Popov je pao, a Balotelliju je turski sudac Cüneyt Çakir pokazao crveni karton. To je za igrače Manchester Cityja bio šok, jer im je bilo jasno da s deset igrača neće biti lako proći u sljedeće kolo. Uspjeli su pobijediti s 1:0, ali to nije bilo dovoljno. Igrači, navijači i novinari mahom su za taj neuspjeh optužili Balotellija, koji je svojim činom upropastio momčad. Mancini ga je pred novinarima branio, ali je obznanio da ga više neće stavljati u momčad. Balotelli se ispričao, a rijetki su stali njemu u zaštitu. Jedan od njih bio je bivši veliki talijanski igrač Gianfranco Zola, kasniji uspješni trener, koji je Balotellija dobro upoznao dok je bio selektor talijanske mlade reprezentacije. On je rekao: “Balotelli može u nogometu postati sve što želi, kod njega je sve u redu osim samodiscipline. On ne zna da je samodisciplina ključna da bi se postigao rezultat. Svi veliki igrači koje sam dosad vidio bili su talentirani, ali svi su se znali kontrolirati, mislim da je i Mario to sada ipak shvatio.”

Vezane vijesti

Manchester City otpustio Hargreavesa

Manchester City otpustio Hargreavesa

Bivši engleski nogometni reprezentativac, 31-godišnji Owen Hargreaves, dobio je od Manchester Cityja slobodne ruke za pronalazak novog kluba, jer mu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika