Objavljeno u Nacionalu br. 366, 2002-11-20

Autor: Mladen Pleše

Dramatična pozadina Bobetkova odlaska u bolnicu

Generali od Račana tražili da jamči i za Bobetkova sina

Premijer Račan osobno je pregpvarao s ljudima iz Bobetkova tabora kako bi ih nagovorio da generala dovedu u bolnicu: pritom je potpisao dokument kojim se miješa u sudsku vlast, ali i odbacio neke ucjene generala

Ivan BobetkoIvan BobetkoDramatična završnica pregovora o odlasku generala Janka Bobetka na bolničko liječenje još je jednom potvrdila da su njegovi savjetnici i obitelj do posljednjeg trenutka, preko njegovih zdravstvenih problema, željeli izvući što više koristi i pogodnosti. Premda se zdravstveno stanje generala Bobetka, ponajviše zbog teških vremenskih prilika posljednjih dana, dramatično pogoršavalo, njegov političko-obiteljski stožer ipak je pokušavao u pregovorima s premijerom Račanom iskamčiti još poneki ustupak. Najskandalozniji je bio zahtjev da Račan, potpisujući pismene obveze da Janku Bobetku u bolnici neće biti uručena haaška optužnica, sličan dokument, odnosno pismeno jamstvo, izda i za njegova sina Ivana Bobetka. Od premijera Račana zatraženo je da svojim potpisom zajamči da će Ivan Bobetko, na jednak način kao i njegov otac, biti zaštićen od eventualnih istraga i pozivanja na odgovornost zbog zločina koji su nad srpskim civilima počinjeni 1991. u Sisku. Kako haaška optužnica protiv generala Bobetka doista nema nikakve veze s njegovim sinom, a još manje s njegovim postupcima na ratištu u Sisku gdje je bio šef tamošnjeg Kriznog štaba, Račan je glatko odbio tu ucjenu. Zbog toga su članovi obitelji i savjetnici generala Bobetka, čak i nakon što su dobili pismeno premijerovo jamstvo, odgađali njegov odlazak u bolnicu. Iako je zdravstveno stanje generala Bobetka iziskivalo hitan odlazak na bolničko liječenje, jer mu se samo tako mogao spasiti život, iz njegova okružja jasno su demonstrirali svoje nezadovoljstvo Račanovim odbijanjem da zaštiti Ivana Bobetka. Nije pomoglo ni šest telefonskih poziva iz Vlade da general Bobetko u srijedu, 13. studenoga navečer, ode na bolničko liječenje kako je bilo dogovoreno, nego je odlazak, zbog nesuglasica u njegovu okružju, odgođen za sutradan ujutro.

Premijer je odbio potpisati jamstvo da će i Ivan Bobetko biti zaštićen od haaških istražiteljaNakon što je potpisivanjem pismenog jamstva generalu Bobetku otvoreno doveo u pitanje neovisnost sudske od izvršne vlasti, Račan je umalo napravio još jedan vrlo sličan i težak politički gaf. Zatražio je da liječnici koje odredi Ministarstvo zdravstva Andre Vlahušića odluče je li general Bobetko procesno sposoban ili nije, umjesto da se ta odluka prepusti vještacima koje će odrediti Županijski sud u Zagrebu. Premda su ga upozoravali da će se to protumačiti kao novi pokušaj nedopustivog uplitanja izvršne vlasti u sudski postupak, nespojiv s načelima pravne države, Račan nije htio odustati od tog zahtjeva. Ustuknuo je tek kad se i sam uvjerio da će to izazvati novi val kritika stručnjaka i javnosti.

Vjerojatno se Račan pribojavao da suci i liječnici Županijskog suda u Zagrebu mogu donijeti odluku da je, general Bobetko sposoban primiti optužnicu. Time bi poništili pismena jamstva dana generalu Bobetku i doveli u pitanje njegovu političku interpretaciju cijelog slučaja. Vlada i vodstvo SDP-a uvjereni su da je Bobetkov odlazak u bolnicu Račanov politički trijumf i još jedna pobjeda njegova taktičkoga genija. Na njihovu žalost situacija je posve suprotna: Račanova vlada samo je još jednom pokazala da nema razrađenu strategiju i principijelan odnos spram Haaškog suda niti kako se valja odnositi prema preuzetim međunarodnim obvezama. Stoga prečesto, u vremenskom tjesnacu i panici, vuče potpuno pogrešne poteze, čime iritira javnost i predstavnike međunarodne zajednice.

Premijer Račan inzistirao je da general Bobetko završi u bolnicu, manje zbog zdravlja, a više zbog toga da Vlada napokon može zatražiti od Haaškog suda da postupi u skladu s člankom 59., koji predviđa medicinsko vještačenje optuženikove sposobnosti za primanje optužnice i pokretanje postupka. Dok je Bobetko bio u kući, bilo je besmisleno zatražiti od Haaškog suda pokretanje postupka. Teško je povjerovati u priču da je netko teško bolestan, a nije na liječničkoj njezi u bolnici. Naravno, premijer Račan želio je generala Bobetka osloboditi i neprestane kontrole njegovih političkih sponzora kojima generalov odlazak u bolnicu nije bio u interesu. Nekoliko Račanovih dogovora s generalom Bobetkom propalo je upravo zbog pogubna utjecaja Bobetkovih savjetnika. Uostalom, general Bobetko nije otišao u bolnicu zbog Račanove pregovaračke vještine nego zbog toga što se generalovo okružje uplašilo da bi on mogao umrijeti kod kuće i da bi oni za to mogli snositi odgovornost.

Tek što je za Vladu okončan slučaj Bobetko, pred njom su novi, iznimno teški izazovi. Haški istražitelji ovih su dana isporučili zahtjeve za obavijesnim razgovorima s admiralom Davorinom Domazetom i generalima Mladenom Markačem i Ivanom Koradeom, a sličan poziv ovih dana treba biti uručen i generalu Damiru Krstičeviću. Premijer Račan i potpredsjednik Vlade Goran Granić, koji je zadužen za odnose s Haaškim tribunalom, pokušavaju odgonetnuti jesu li ti pozivi najava podizanja optužnica ili su pak generali pozvani na razgovore jer protiv njih nema dovoljno elemenata za podizanje optužnica. Nakon što im je oboreno nekoliko tužbi, haaško tužiteljstvo poslušalo je savjet sutkinje Wade da prije podizanja optužnica razgovora s osumnjičenicima. To će, ustvrdila je sutkinja Wade, pomoći tužiteljstvu, da se upozna s argumentima obrane, i osumnjičenicima da se upoznaju s optužbenim materijalom. Zabrinjavajuća je činjenica da je general Mladen Markač već više puta razgovarao s istražiteljima pa su mnogi vjerovali da je on sa sebe već skinuo svaku sumnju. Činjenica da generali Korade i Markač te admiral Domazet nemaju ni izdaleka takav ugled i značaj kakav je imao general Bobetko ohrabrila je premijera Račana da najavi da će se u njihovu slučaju ponašati čvršće i odlučnije. Tako je upozorio da više neće tolerirati ponašanje i prijetnje kakve su izrečene nakon što je stigla optužnica protiv generala Bobetka. Sve su to improvizacije i premijer Račan opet će se ponašati u skladu s prilikama: bude li na njega vršen snažan pritisak, njegova će odlučnosti vrlo brzo splasnuti.

Uostalom njegovi pregovori s potpredsjednikom HDZ-a Andrijom Hebrangom i članovima obitelji generala Bobetka još su jedan primjer nedosljednosti. Mnogi su se iznenadili saznavši da je premijer Račan osobno vodio pregovore s izaslanicima generala Bobetka, koji su, uzgred rečeno, više puta grubo izigrali njihove međusobne dogovore. Ako se već odlučio na pregovore, što je također krajnje upitno, onda je politički bilo mnogo uputnije da su se pregovori, s Vladine strane, najprije vodili na nižoj razini te da se na kraju u njih eventualno uključio potpredsjednik Vlade Goran Granić, a ne premijer Račan. To je, naime, jedini način da sačuva svoj i Vladin autoritet i vjerodostojnost. Premijer Račan, međutim, nije želio propustiti priliku da na svoj konto upiše bodove za uspješno dovršenje pregovora. Premda često nema vremena i za ozbiljnije sastanke i razgovore, premijer Račan uložio je mnogo truda da riješi problem generala Bobetka, što je jasan znak da je počela predizborna kampanja, ali i da premijer Račan nastavlja iskorištavati svaku priliku za svoju osobnu promociju. No upravo zbog njegova soliranja, Vlada i SDP doživjeli su nekoliko nepotrebnih neuspjeha i poraza. Slučaj Bobetko, a da se o zakonima o manjinama i HRT-u uopće i ne govori, sasvim bi se drukčije razvijali da je premijer imao više vremena za razgovore s koalicijskim partnerima, ali i za konzultacije s vođama oporbenih stranka. Za to su najbolji primjer njegovi pregovori sa slovenskim premijerom Janezom Drnovšekom. Premijer Račan čak je i od svojih najbližih suradnika i koalicijskih partnera do posljednjeg trenutka krio detalje sporazuma, želeći isključivo sebi pripisati zasluge za uspješno dovršenje dogovora. Međutim, upravo zbog toga doživio je svoj najteži politički poraz. Iako je taj sporazum bio u korist Hrvatske, stranke vladajuće koalicije i opozicije odbile su ga samo zato da pokažu premijeru Račanu da se ne može ponašati samovoljno, kao da je država njegovo vlasništvo. Štetne posljedice njegova postupka nemjerljive su: dogovor sa Slovenijom nije uspio, a Skupština NATO pakta ovih je dana za propast sporazuma optužila “nacionalističke pritiske koji utječu na odnos Vlade prema regionalnoj suradnji sa susjedima i koji su omeli rješavanje graničnog spora sa Slovenijom”. No nije to jedini gaf premijera Račana: on, primjerice, uopće nije obavijestio svoje koalicijske partnere da će se graditi autocesta Zagreb – Split. Koalicijskim partnerima mala je utjeha to što o toj ideji premijer Račan nije čak konzultirao ni svoje bliske suradnike iz SDP-a.

Nastojanja premijera Račana da se pozicionira izvan institucija sustava i iznad Vlade i vlastite stranke, nailaze na sve veće otpore i negodovanja koalicijskih partnera i stranačkih kolega. Posljednja ispitivanja javnog mijenja potvrđuju da takvo ponašanje šteti SDP-u i vladajućoj koaliciji. Najnovija redovita mjesečna istraživanja “Markotela” koja su na uzorku od 2800 ispitanika provedena 14. i 15. studenoga, pokazuju da slučaj Bobetko nije ojačao ni premijera Račana ni SDP. Više stranačkih lidera potvrdilo je rezultate tog istraživanja, prema kojima su SDP i premijer Račan ostali na istim pozicijama kao i prije mjesec dana: SDP je dobio 16,1 posto glasova, HDZ 16, HNS 5,4, HSLS 3,4 i DC 3,1 posto glasova. Što se tiče političara, Ivica Račan je i dalje prvi sa 14,01 posto, Vesna Pusić druga s 13,1 posto, a Mate Granić treći sa 7,5 posto glasova.

Vezane vijesti

Smrt partizana i ustaše

Smrt partizana i ustaše

Smrt je Janka Bobetka spasila od Carle Del Ponte. Na bolji svijet otputovao je u statusu haaškoga slobodnjaka koji se ne smije maknuti iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika