Objavljeno u Nacionalu br. 367, 2002-11-27

Autor: Nacionalova redakcija

Preustroj HV-a doveo do novih sukoba u koaliciji

Račan i Mesić: Rat oko Stipetića

Ministrica obrane Željka Antunović i njezin pomoćnik Zlatko Gareljić posljednjih su dana javno iznijeli svoj zahtjev da načelnik Glavnog stožera Petar Stipetić do kraja godine mora otići u mirovinu, no tome se protivi HNS koji smatra da je to prerizična odluka

Stipe Mesić i Petar StipetićStipe Mesić i Petar StipetićIako još nisu zacijelile političke rane zbog sukoba oko haaške optužnice protiv generala Janka Bobetka, Hrvatska se već našla pred novom eksplozijom teških političkih obračuna i svađa. Samo je pitanje vremena kada će ponovno buknuti rat između predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ivice Račana, ali i među strankama vladajuće koalicije. Povod za nove sukobe zahtjev je ministrice obrane Željke Antunović da načelnik Glavnog stožera HV-a Petar Stipetić, zajedno s još 40-ak visokih časnika HV-a, do kraja godine mora otići u mirovinu. Ministrica Antunović, inače potpredsjednica SDP-a, objasnila je da je svoju odluku donijela na temelju zakonskih akata te da je odlazak generala Stipetića u mirovinu isključivo pravno, a ne političko pitanje. Njezin zamjenik Zlatko Gareljić, također visoki dužnosnik SDP-a, upozorio je pak ovih dana da svatko tko je ostvario uvjete za starosnu mirovinu mora temeljem važećih zakona biti umirovljen.

U trenutku kad umirovljeni generali otvoreno prijete pobunom, Mesić smatra da je Stipetić jedino čvrsto jamstvo da se vojska neće uplitati u političke sukobeNacional je, međutim, doznao da se predsjednik Mesić, vodstva HNS-a i LS-a, ali i dio vodećih političara SDP-a ne slažu s takvim objašnjenjima i da ne prihvaćaju argumentaciju najviših dužnosnika HV-a i SDP-a. Oni smatraju da je zahtjev za umirovljenjem generala Stipetića ponajprije politički, a tek potom pravni problem, odnosno da pravni argumenti trebaju pomoći da se izvrši politička zadaća smjenjivanja generala Stipetića. Predsjednik Mesić, predsjednica HNS-a Vesna Pusić i predsjednik LS-a Zlatko Kramarić, saznaje Nacional, založit će se za ostanak generala Stipetića na mjestu načelnika Glavnog stožera HV-a iz najmanje tri razloga.

Tvrde da je nedopustivo da general Stipetić bude umirovljen prije nego se završi preustroj HV-a koji se odvija pod njegovom komandnom palicom. General Stipetić je, naime, smatraju protivnici njegova umirovljenja, najveće jamstvo da će taj krajnje politički i stručno osjetljiv posao biti odrađen maksimalno profesionalno i korektno. Osim što je general Stipetić iznimno zaslužan za stabilizaciju prilika u HV-u, ne smije se smetnuti s uma, upozoravaju Nacionalovi sugovornici, da u Hrvatskoj demokracija još nije pustila toliko snažne korijene da ne bi mogla biti destabilizirana pa i ozbiljnije ugrožena. U Hrvatskoj još uvijek ima previše utjecajnih skupina i pojedinaca, ponajprije onih koji su proizašli iz redova HV-a i policije, koji se ne libe otvoreno ugrožavati demokratske stečevine i pokazuju otvoren prezir prema poštivanju načela pravne države. Ponašanje umirovljenih generala i visokih časnika u slučaju Bobetko, ali i u situacijama kada je u Hrvatsku stigao zahtjev iz Haaga za izručenje osumnjičenih za ratne zločine, jasno je upozorenje da se neki neće libiti čak ni uporabe sile samo da izazovu nasilno svrgavanje demokratski izabrane vlasti. Upravo zbog toga, smatraju predsjednik Mesić, vodstva HNS-a i LS-a, ali i više visokih dužnosnika SDP-a, nužan je ostanak generala Stipetića na najvišoj vojnoj dužnosti: on se, naime, pokazao kao čvrsto jamstvo da se vojska neće uplitati u rješavanje društvenih problema. Osim toga, kao deklarirani pobornik depolitizacije vojske, general Stipetić presudno će utjecati na to da Hrvatska vojska zauvijek bude uklonjena iz političke sfere u koju su je gurnuli HDZ, predsjednik Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak. General Stipetić je, kažu, najzaslužniji što se aktivni časnici i vojnici više ne upliću u razrješavanje političkih problema u državi, niti se javno svrstavaju u aktualnim političkim podjelama. I na kraju, očekuje se da će general Stipetić do kraja mandata definitivno završiti s časničkim podjelama u HV-u na one koji su se školovali u JNA i one koji su činove dobili u Domovinskom ratu. General Stipetić svojim ponašanjem i primjerom, istakao je predsjednik Mesić, na najbolji način briše te podjele. Predsjednik je zaključio kako je velika sreća da su u HV-u bili časnici poput generala Stipetića koji su imali takva stručna i teoretska znanja da su mogli bitno pridonijeti, uz, dakako, neizmjernu hrabrost ostalih pripadnika HV-a, da se porazi srpski agresor.

Oni koji se zalažu da general Stipetić ode u mirovinu tvrde pak da se predsjednik Mesić protivi njegovu odlasku isključivo zbog toga jer preko njega želi zadržati kontrolu nad vojskom. Ode li, naime, general Stipetić s te funkcije, predsjednik Mesić ostati će, tvrde njegovi oponenti, bez posljednje ozbiljnije poluge vlasti. Nije tajna da je general Stipetić čovjek od najvećeg povjerenja predsjednika Mesića i da je zbog toga često bio na meti glavnih koalicijskih partnera SDP-a i HSLS-a. Njegov odlazak u mirovinu doista može oslabiti poziciju predsjednika Mesića, a premijeru Račanu dati mogućnost da na to mjesto postavi časnika koji će mnogo više ovisiti o njemu nego o predsjedniku Mesiću. Nedvojbeno je da na sljedećeg načelnika Glavnog stožera, premda će sudjelovati u njegovu imenovanju, predsjednik Mesić neće imati utjecaja. Unatoč tomu, dio visokih dužnosnika SDP-a zalaže se za to da general Stipetić ostane na funkciji, smatrajući da je potpuno nevažno tko na njega ima veći utjecaj jer on profesionalno radi svoj posao. Oni upozoravaju da je, zbog još uvijek nestabilnih političkih prilika, prerano da se za načelnika Glavnog stožera imenuje časnik koji je rastao pod hadezeovskom političkom palicom. Bio bi to prevelik eksperiment, a s takvom odlukom potrebno je pričekati još najmanje godinu dana. U tim političkim krugovima postoji, naime, bojazan da taj časnik ne bi mogao nesmetano djelovati bez utjecaja svojih nekadašnjih političkih sponzora. Među kandidatima za nasljednika generala Stipetića doista su časnici koji su se politički i vojnički formirali pod palicom predsjednika Franje Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška. Doduše, dio se već politički opekao i opametio, uvjerivši se da je za njihovu karijeru i samostalnost nabolje biti što dalje od politike. Stoga ne čudi što dio kandidata, u privatnim razgovorima, ne iskazuje želju da naslijedi generala Stipetića. Budući da očekuju promjenu vlasti, dio njih ne krije bojazan da će im HDZ-ovci, nakon povratka na vlast, zamjeriti da su se prodali sadašnjoj koaliciji i da su SDP-ov kadar.

Budući da je bitka za generala Stipetića političko, ali i pravno pitanje, može se očekivati da će se u sukobu koristiti svi argumenti. U prvoj fazi najviše će se mahati pravnim i zakonskim normama. Ministrica Antunović smatra da general Stipetić mora u mirovinu po sili zakona jer je navršio 65 godina. Pri tom se poziva na Zakon o službi u oružanim snagama RH članak 189. alineja 3., koji kaže da djelatnoj vojnoj osobi prestaje vojna služba po sili zakona kada ostvari uvjete za stjecanje prava na starosnu mirovinu po propisima iz mirovinskog osiguranja. Zakon o mirovinskom osiguranju članak 30 predviđa pak da se pravo na starosnu imovinu ostvaruje s navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža. Pristalice umirovljenja generala Stipetića ističu još da je general Zvonimir Červenko za vladavine HDZ-a napustio mjesto zapovjednika Glavnog stožera HV-a kada je napunio 65 godina i da kod njega nije pravljena iznimka.

Protivnici umirovljenja generala Stipetića pozivaju se pak na članak 103. Zakona o radu na koji se naslanja Zakon o mirovinskom osiguranju. U njemu, naime, stoji da ugovor o radu prestaje kada radnik navrši 65 godina života i 20 godina staža osiguranja, “ako se poslodavac i radnik ne dogovore drugačije”. Dakle, ako se vrh države i general Stipetić dogovore, nema zakonskih prepreka da on nastavi obnašati dužnost načelnika Glavnog stožera. No najsnažniji argument naši sugovornici pronalaze u odredbi članka 94. Zakona o obrani, koji je, kao lex speciali, u slučaju generala Stipetića, u prednosti nad svim ostalim zakonima. Taj članak, naime, propisuje da se načelnik Glavnog stožera HV-a imenuje na pet godina, a u njemu nisu predviđena starosna ograničenja niti se traži da mandat može ili mora biti prekinut zbog odlaska u mirovinu. Također ističu da je funkcija načelnika Glavnog stožera izuzeta izvan ostalih dužnosti u HV-u te da za nju vrijede drugi kriteriji. Između ostalog, načelnik Glavnog stožera jedina je dužnost u HV-u na koju se osoba imenuje na točno određeno vrijeme, pet godina s napomenom da se na tu funkciju može imenovati samo dva puta. Protivnici umirovljenja generala Stipetića tvrde da je po Zakonu o obrani načelnik Glavnog stožera iznimka u sustavu te da ne podliježe istim kriterijima kao i ostali časnici HV-a.

Sva ta argumentacija najavljuje žestoku bitku za i protiv generala Stipetića. U kontekstu neprestanih nastojanja premijera Račana da umanji moć predsjednika Mesića i eliminira ga kao političkog konkurenta, sasvim je jasno da on neće propusti priliku da umirovi generala Stipetića kako bi dodatno oslabio poziciju predsjednika države. Međutim i predsjednik Mesić ima snažne argumente kako bi se slučaj riješio kompromisom i nagodbom. Da, primjerice, premijer Račan dopusti da general Stipetić ostane načelnik Glavnog stožera, a da predsjednik Mesić odustane od zahtjeva da šefovi tajnih službi Franjo Turek i Damir Lončarić ostanu na svojim funkcijama. Ili obrnuto, dakako.

Vezane vijesti

100 sela odsječeno od svijeta

100 sela odsječeno od svijeta

Na području Splitsko-dalmatinske županije zbog snježnih padalina je odsječeno više od 100 sela od glavnih županijskih i državnih prometnica, pa je od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika