23.03.2011. / 14:50

Autor: Nacional.hr

Otkrivena nova bakterija otporna na antibiotike

a bakterija je imala gen koji Walsh nikada do tada nije vidio i koji je bakteriju, koja je već bila otporna na mnoge antibiotike, promijenio tako da bude otporna i na karbapenem.

Otkriveno je i da je za bakteriju učinkovit lijek kolistin koji se više  ne upotrebljava često jer ima toksični učinak na bubregeOtkriveno je i da je za bakteriju učinkovit lijek kolistin koji se više ne upotrebljava često jer ima toksični učinak na bubregePronađen je novi obrazac otpornosti na antibiotike koji se širi zbog kojeg bi mogli ostati bespomoćni prema opasnim bakterijskim infekcijama, prenosi Scientific American.

U ljeto 2008. Timothy Walsh sa Sveučilišta Cardiff u Walesu dobio je e-mail od Christiana Giske, poznanika, liječnika na švedskom Institutu Karolinska, koji je liječio 59-godišnjaka koji je godinama živio sa dijabetesom, imao nekoliko moždanih udara i rane od ležanja. No, Giske nije bio zabrinut zbog navedenoga nego zbog bakterije koja je pronađena u pacijentovom urinu.

Walsh je analizirao bakteriju i otkriveno je da je to Klebsiella pneumoniae koja je najčešći uzročnik upale pluća i infekcije krvnog toka. No, ova bakterija je imala gen koji Walsh nikada do tada nije vidio i koji je bakteriju, koja je već bila otporna na mnoge antibiotike, promijenio tako da bude otporna i na karbapenem, tzv lijek posljednjeg izbora. Otkriveno je i da je za bakteriju učinkovit lijek kolistin koji se više ne upotrebljava često jer ima toksični učinak na bubrege. Walsh je enzim koji je proizveo ovaj gen nazvao New delhi metallo-beta-lactamaste ili NDM1 po gradu gdje je pacijent dobio infekciju.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika