23.03.2011. / 16:20

Autor: Nacional.hr

Ministarstva: Kontroliramo sve, ali nema uvoza hrane iz Japana

Napominju da su granični prijelazi opremljeni uređajima za očitavanje povećane razine radijacije u slučaju da se pojavi bilo koja pošiljka koja podliježe pregledu te se stoga radijacija može provjeriti već na samim graničnim prijelazima gdje provjeru obavlja Carinska uprava

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaMinistarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Carinska uprava poslali su priopćenje u kojem obavještavaju javnost da i dalje prate razvoj situacije u Japanu te su stoga statistički obradili podatke o uvozu za posljednje 2 godine i pojačali ionako prisutne mjere nadzora na graničnim prijelazima u odnosu na pošiljke koje bi eventualno mogle doći iz Japana.

Prema važećim propisima Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja (koji su na snazi u Republici Hrvatskoj od 2008. godine), iz Japana nije dozvoljen uvoz mesa, proizvoda od mesa, mlijeka i proizvoda od mlijeka, te također nije dozvoljen uvoz živih životinja osim laboratorijskih miševa i kućnih ljubimaca. Dozvoljen je uvoz ribe, prerađenih crijeva te nekih nusproizvoda koji nisu za prehranu ljudi: hrane za kućne ljubimce i žvakalica za pse, te nusproizvoda životinjskog podrijetla i proizvoda od krvi (osim proizvoda od krvi podrijetlom od kopitara) namijenjenih za tehničke i farmaceutske svrhe.

Ističu kako granične veterinarske inspekcije pokazuju da je iz Japana uvezena samo jedna pošiljka laboratorijskih miševa u 2009. godini te osim te nije bilo uvoza niti jedne druge pošiljke koja podliježe nadzoru granične veterinarske inspekcije.

Granične fitosanitarne inspekcije pokazuju da od vremena nuklearne nesreće u Japanu nije bilo uvoza pošiljaka bilja podrijetlom iz Japana, a granične sanitarne inspekcije pokazuju da je uvoz pošiljaka ne-životinjske hrane u posljednjih šest mjeseci porijeklom iz Japana vrlo mali. Uglavnom se radi o hrani namijenjenoj japanskim restoranima koja se ne uvozi u Republiku Hrvatsku direktno iz Japana već iz zemalja Europske unije.

Napominju da su granični prijelazi opremljeni uređajima za očitavanje povećane razine radijacije u slučaju da se pojavi bilo koja pošiljka koja podliježe pregledu te se stoga radijacija može provjeriti već na samim graničnim prijelazima gdje provjeru obavlja Carinska uprava. Jedna od primarnih zadaća Carinske uprave, kao moderne carinske službe je, između ostalog, zaštita cjelovitosti državne granice, zdravlja i sigurnosti ljudi.

S tim u vezi Carinska uprava provodi aktivnosti na cjelokupnom carinskom području Republike Hrvatske u području zaštite od ionizirajućeg zračenja, posebice u provedbi nadzora na granici, kao i u unutrašnjosti carinskog područja Republike Hrvatske prilikom uvoza ili izvoza svih roba za koje postoji osnovana sumnja da sadrži radioaktivne tvari.

Carinska uprava raspolaže sa dva kombi vozila s ugrađenom opremom za detekciju radioaktivnosti dok se carinski službenici u svom svakodnevnom radu koriste uređajima za detekciju radioaktivnosti, tzv. pagerima. Osim toga Carinska uprava raspolaže sa 17 portal monitora za detekciju radioaktivnosti čime carinska služba dobiva značajnu ulogu u provođenju mjera nadzora materijala za koje postoji osnovana sumnja da sadrži radioaktivne tvari. Isti su instalirani u zračnoj luci Pleso, na željezničkom prijelazu Volinja i Slavonski Šamac, Luci Rijeka i graničnom prijelazu Bajakovo.

Carinska uprava u suradnji sa Državnim zavodom za radiološku i nuklearnu sigurnost provodi kontinuiranu obuku ovlaštenih carinskih službenika, u cilju stvaranja pretpostavki za kvalitetno obavljanje nadzora.

Vezane vijesti

Nema pregovora dok prosvjedujete

Nema pregovora dok prosvjedujete

Seljaci koji već danima blokiraju mljekare tražeći veću otkupnu cijenu mlijeka morati će prestati prosvjedovati ako žele da se pregovori nastave.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika