Objavljeno u Nacionalu br. 370, 2002-12-18

Autor: Eduard Šoštarić

Nacional otkriva

Stipetića će vjerojatno naslijediti Marijan Mareković

Nakon što su se prošlog tjedna predsjednik Republike i premijer dogovorili da načelnik Glavnog stožera Petar Stipetić ipak ide u mirovinu, Nacional je iz izvora bliskih Pantovčaku i ministrici obrane doznao tko je glavni kandidat za njegova nasljednika

Petar StipetićPetar StipetićIdućih se dana očekuje konačni rasplet oko imenovanja načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske. Premda su u igri četiri kandidata, Nacional doznaje da se “mrtva trka” vodi između dosadašnjeg pomoćnika ministra obrane za personalne poslove general pukovnika Marijana Marekovića i zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta generala Darka Grdića.

Preostala dvojica kandidata za Načelnika Glavnog stožera, zapovjednik Zbornog područja Đakovo general Slavko Barić i zamjenik načelnika Glavnog stožera general Josip Lucić, ipak su u sjeni izbora između spomenute dvojice generala, doznaje Nacional.

Naime, Josip Lucić prema zapovijedi generala Stipetića od prije dva tjedna već je imenovan nositeljem preustroja Kopnene vojske pa se očekuje da će uskoro biti i imenovan zapovjednikom Kopnene vojske. Slavko Barić uskočio je u krug kandidata u zadnji čas po preporuci predsjednikova savjetnika za vojna pitanja generala Imre Agotića umjesto zapovjednika Zbornog područja Ston generala Milivoja Petkovića.

Na Slavka Barića ipak se ozbiljno ne računa, vjerojatno se našao na listi kandidata samo da popuni kvotu, no već i to što se na njoj našao uvelike povećava njegove izglede da preuzme važnu dužnost nakon preustroja oružanih snaga, potvrdio je za Nacional izvor blizak kabinetu ministrice obrane.

Sve donedavno umirovljenje generala Stipetića bilo je pravni i politički problem državnog vrha. Prošlog su ga tjedna predsjednik Republike Stipe Mesić i premijer Ivica Račan ipak okončali odlukom o umirovljenju sadašnjeg načelnika Glavnog stožera. Borba za Stipetićeva nasljednika počela je najavom o njegovu umirovljenju koju je prije mjesec dana u javnost plasirala ministrica obrane Željka Antunović. Spekuliralo se o četvorici kandidata: generalima Josipu Luciću, Darku Grdiću, Marijanu Marekoviću i Milivoju Petkoviću. Prošlog je tjedna Petković ipak eliminiran kao ozbiljan kandidat, a na njegovo je mjesto neočekivano uskočio Slavko Barić. Naime, Hrvatsku iduće godine očekuju nova traumatična iskustva s haaškim tužiteljstvom, ovaj put zbog istraga koje se vode o aktivnostima Hrvatske vojske u hrvatsko-muslimanskom ratu 1993.

Hrvatski državni vrh zbog toga je procijenio da dosadašnji zapovjednik Zbornog područja Ston general Milivoj Petković ne može biti kandidat za načelnika Glavnog stožera. Petković je aktivno sudjelovao u ratu u BiH, prisustvovao svim važnijim sastancima na kojima su Tuđman i Šušak razgovarali sa zapovjednicima Hrvatske vojske o stanju u BiH, izdavali ratne zadaće hrvatskoj vojsci u susjednoj državi i planirali vojne operacije regularnih hrvatskih snaga u ratu protiv Bošnjaka 1993., o čemu govore i brojni transkripti dostavljeni Haagu. Vrlo je vjerojatno da će Petković iduće godine postati predmet interesa Haaškog suda pa je državni vrh uvidio da bi njegovog imenovanja za načelnika Glavnog stožera bilo besmisleno.

Nedavno je i načelnik Glavnog stožera general Petar Stipetić priznao medijima da je državnom vrhu predložio kandidata za svog nasljednika, no više od toga nije htio reći. Poznato je samo da je njegov kandidat jedan od četvorice spomenutih generala. Nacional doznaje iz izvora bliskih Glavnom stožeru da se radi o generalu Marijanu Marekoviću s kojim je Stipetić u posljednjih godinu dana intenzivno surađivao na pripremi preustroja oružanih snaga. Premda su Marekovića hrvatski mediji nastojali obilježiti kao kadrovski izdanak HDZ-a, takva konstatacija je apsolutno netočna. Mareković nikad nije bio član HDZ-a ni bilo koje druge stranke. U nedostatku skandala i afera vezanih uz njegovo ime pokušali su ga diskvalificirati i lošom naobrazbom, što je još jedna netočnost. Mareković je završio Fakultet kriminalističkih znanosti, Zapovjedno-stožernu i Ratnu školu. Ono što mu se može eventualno zamjeriti u kvalifikaciji za imenovanje na mjesto načelnika Glavnog stožera jest nedostatak vojne izobrazbe u inozemstvu, što svakako nije presudan faktor za imenovanje.

Bliski suradnici Marijana Marekovića, i bivši i sadašnji, slažu se da je Mareković pomalo usporena osoba, ali je zato iznimno stabilan i pouzdan u kriznim situacijama, što je dokazao dok je obnašao niz vojnih dužnosti od početka Domovinskog rata kao zapovjednik specijalnih policijskih postrojbi, zapovjednik 1. brigade “Tigrovi”, zapovjednik 1. Zbornog područja Karlovac.

Za razliku od mnogih generala koji su dobro naplatili svoje usluge u Domovinskom ratu i potpuno se izgubili u civilnom načinu života, Mareković se sa zahtjevnih vojnih dužnosti unutar oružanih snaga odmah nakon rata uspješno preobrazio u mirnodopskog dužnosnika na mjestu pomoćnika ministra. Zanimljivo je da je na tom mjestu ostao u vrijeme mandata troje ministara obrane: Pavla Miljavca, Joze Radoša i Željke Antunović, što svjedoči da su se na njega kao profesionalca mogli osloniti ljudi različitih karakternih osobina. Mareković ima veliko vojno znanje, autoritet i podršku u svim vojnim i političkim strukturama.

Njegov protukandidat, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general Darko Grdić, malo je poznat široj javnosti. U nekim krugovima slovi kao general blizak SDP-u. Vjerojatno je najobrazovaniji od sve četvorice kandidata, ali nedostaju mu ratničko iskustvo i vojna karizma. Magistar društvenih znanosti Darko Grdić bio je zapovjednik obrane grada Zagreba, zamjenik zapovjednika Zbornog područja Osijek te pročelnik vojnog kabineta predsjednika Tuđmana do 1999. Završio je i američku ratnu školu kopnenih snaga. Na sadašnjoj je dužnosti zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta od listopada 2000.

Vjerojatno najintenzivnije lobiranje od svih kandidata za mjesto načelnika Glavnog stožera vodio je zamjenik generala Stipetića Josip Lucić, za kojeg i bivši visoki vojni dužnosnici tvrde da je poprilično ambiciozan kad je u pitanju karijera. S druge strane, to ga čini i vrlo nervoznom i nestabilnom osobom, što su primijetili i brojni visoki časnici koji su s njim kontaktirali ili bili na sastancima na kojima je vodio glavnu riječ. Za Lucićevo lobiranje zaduženi su general Mladen Kruljac, sadašnji zapovjednik Zbornog područja Varaždin i vjerojatno budući zamjenik zapovjednika Kopnene vojske, te general Jozo Miličević, pomoćnik načelnika Glavnog stožera za kopnenu vojsku. Lucić nije završio vojnu akademiju i nema odgovarajuće vojničko znanje. Osim toga, neko je vrijeme bio i HDZ-ov saborski zastupnik, što mu dodatno otežava kandidaturu. Prije rata završio je Fakultet tjelesne kulture a od 1990. sudjeluje u osnivanju Zbora narodne garde. Zapovijedao je policijskim postrojbama u akciji na Plitvicama 1991. a potom i 1. gardijskom brigadom. Bio je na čelu Personalne uprave MORH-a i neko vrijeme glavni inspektor Hrvatske vojske.

I dok je general Lucić bio saborski zastupnik HDZ-a, ništa manje važnu funkciju od njega u sklopu HDZ-a nije imao i general Slavko Barić, sadašnji zapovjednik Zbornog područja Đakovo. Taj magistar političkih znanosti neko je vrijeme kao aktivni član HDZ-a bio i osječko-baranjski dožupan. Kao kandidat prošlog se tjedna u medijima pojavio ne svojom voljom nego uz pomoć predsjednikova savjetnika za vojna pitanja generala Imre Agotića. Barić je bio zapovjednik 136. i 132. brigade Hrvatske vojske, zamjenik zapovjednika Zbornog područja Osijek, šef vojnog kabineta predsjednika Tuđmana i zapovjednik Ratne škole. Neko vrijeme bio je na čelu Hrvatskog centra za razminiranje.

Vezane vijesti

169 milijuna odvjetnicima generala

169 milijuna odvjetnicima generala

Za zastupanje hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine od 2006. do kraja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika