27.03.2011. / 17:36

Autor: Hina

Radoš o izbornim jedinicama: Svaki je saborski mandat važan

Podpredsjednik HNS-a Jozo Radoš izjavio je danas u Karlovcu - komentirajući HDZ-ov prijedlog zakona o izbornim jedinicama za parlamentarne izbore - kako HDZ-ov "plan prekrajanja izbornih jedinica ne bi trebao za posljedicu imati više od dva tri mandata razlike u odnosu na sadašnji ustroj izbornih jedinica", ali da i taj broj mandata može biti važan za budućnost Hrvatske.

Jozo RadošJozo RadošPodpredsjednik HNS-a Jozo Radoš izjavio je danas u Karlovcu - komentirajući HDZ-ov prijedlog zakona o izbornim jedinicama za parlamentarne izbore - kako HDZ-ov "plan prekrajanja izbornih jedinica ne bi trebao za posljedicu imati više od dva tri mandata razlike u odnosu na sadašnji ustroj izbornih jedinica", ali da i taj broj mandata može biti važan za budućnost Hrvatske.

Predsjedništvo HDZ-a jučer se usuglasilo o prijedlogu zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, po kojem odstupanja u broju birača u svakoj izbornoj jedinici, koja po zakonu ne smiju biti veća od pet posto, iznose 2,78 posto. O tom se prijedlogu HDZ idući tjedan treba usuglasiti s koalicijskim partnerima.

Osvrčući se na taj prijedlog zakona o izbornim jedinicama, potpredsjednik HNS-a Radoš je uoči skupštine karlovačkog HNS-a novinarima izjavio kako je to i po Ustavu i po političkoj pristojnosti trebalo obaviti najmanje godinu dana prije održavanja izbora.

Iako treba postići da broj birača ni u jednoj izbornoj jedinici više ne bi u odnosu na druge, po broju, odstupao više od pet posto, ispod je razine jedne uređene države da se to radi u zadnji čas, te da još uvijek imamo više birača nego stanovnika, ustvrdio je Radoš.

Po njegovom mišljenju, utjecaj na budući sastav Hrvatskog sabora zbog izmjena izbornih jedinica ne bi trebao biti velik, ali - kako je kazao - mogao bi u nekoj novoj izbornoj jedinici donijeti nekome dva ili tri mandata u Saboru, što može biti važno, a što je inžinjering kakvog ne bi trebalo raditi u izbornoj godini.

"U Hrvatskoj imamo pozicioniranje stranaka po političkom spektru, od socijaldemokratske ljevice do desnice, ali ponekad je još biračima teško razlikovati taj spektar", rekao je Radoš dodajući kako će "biti važan svaki mandat da se ne bi morali raditi kompromisi u provedbi jasne reformske politike.

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 28.03.11. 09:23

E Radosu i ti si neko prodano govno,,,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika