Objavljeno u Nacionalu br. 372, 2002-12-29

Autor: Jasna Babić

Rat bivših tajnih ortaka

Kutle traži da mu Pavić isplati njegov udio u EPH

Od četvorice tajnih ortaka, Pavića, Kutle, Grubišića i Pašalića, kažnjen je jedino Miroslav Kutle: bio je u zatvoru, društveno je degradiran i bankrotirao je, a sad mu njegovi ortaci ne žele isplatiti njegov dio dobiti

VINKO GRUBIŠIĆ, jedan od četiri tajna ortaka iz 'afere Grupo', i
danas funkcionira kao paravan pravog vlasnika OTV-a Miroslava Kutle
VINKO GRUBIŠIĆ, jedan od četiri tajna ortaka iz 'afere Grupo', i danas funkcionira kao paravan pravog vlasnika OTV-a Miroslava Kutle Prema Nacionalovim informacijama iz SDP-a, Milan Bandić, bivši gradonačelnik Zagreba, već više od dva tjedna intenzivno pregovara o kupnji OTV-a za račun nekoliko privatnih tvrtki koje kontrolira SDP-ova zagrebačka organizacija. Kupoprodajne pregovore inicirao je Vinko Grubišić kao emisar Miroslava Kutle, najpoznatijeg tajkuna HDZ-ova režima i stvarnog vlasnika televizijske kuće. Žurba kojom se Kutle nastoji riješiti OTV-a djelomice je posljedica financijskog kolapsa pred kojim se televizija našla, no mnogo više njegovih sve dramatičnijih odnosa s Ninoslavom Pavićem, nominalnim suvlasnikom EPH.

Kutle prodaje OTV Bandiću Budući da su se dugovi OTV-a popeli na1,5 milijuna eura, Kutle ga želi što hitnije prodati: već nekoliko tjedana o tome pregovara s Bandićem koji OTV pokušava kupiti preko nekoliko privatnih tvrtki koje kontrolira SDP S druge strane, Bandiću se žuri da postane gospodar utjecajnog medija za osvajanje pobjede na sljedećim gradskim izborima. Koliko je Nacionalu poznato, nekolicina poduzetnika kojima je OTV ponuđen po početnoj cijeni od 5, pa potom 1,5 milijuna eura, odbila je ponudu, ustvrdivši da je riječ o odveć rizičnoj investiciji s vrlo mutnom vlasničkom strukturom. Procijenili su ovako: Kutli će isplatiti tražene milijune, a onda će se vjerojatno pojaviti neki njihov nepoznati ortak ili krupni vjerovnik koji će zahtijevati dodatne iznose za svoje suvlasničke dijelove. Tako je SDP-ov prvak, poprilično neuk u medijskim pitanjima, nakon niza odbijenica ostao posljednja Kutlina šansa da se riješi televizije koja je pod Grubišićevim vodstvom prokockala i političke i financijske potencijale hadezeovskog bastiona na medijskom prostoru Zagrebačke županije. Uostalom, nakon uhićenja u režiji HDZ-ova režima, Kutle je izgubio posljednju iluziju o svojim nekadašnjim političkim uzorima i saveznicima.

Dugovi OTV-a, naime, popeli su se na 1,5 milijuna eura. Ime OTV-a toliko je profesionalno obezvrijeđeno i tržišno marginalizirano da je sve manje tvrtki zainteresirano za marketinški prostor koji ta televizija nudi. I najvažnije, Kutlinu televizijsku kuću dokrajčila je konkurentska Nova TV, koju je, da paradoks bude veći, utemeljio isti ortački lobby koji je projektirao OTV. Rascjep na dvije uprave i dvije vlasničke frakcije na Novoj TV također je dobrim dijelom refleks razračunavanja unutar istog ortačkog sistema koji su, kako je odavno poznato, Kutle i Grubišić gradili zajedno s Ninoslavom Pavićem, tada još samo vlasnikom Globusa, Arene i Glorije, te Ivićem Pašalićem, bivšim savjetnikom predsjednika Republike za unutarnju politiku. Zahvaljujući ortakluku koji se razvijao do 1999. Pašalić je promoviran u potencijalnog nasljednika Franje Tuđmana, Pavić je izgradio najveću novinsko-izdavačku kuću u Hrvatskoj, Grubišić je postao član financijsko-političke elite, dok je Kutle osvojio status propulzivnog biznismena i bogataša koji ima vrlo malo veze s njegovim realnim poslovnim talentima.

Kad se HDZ-ov režim približio svome kraju, jedino je Kutlu donekle stigla pravda za medijsko-financijsko mešetarenje. U zatvoru je proveo 16 mjeseci, optužen za pljačku “Tiska”, bitne karike u zajedničkom lancu ortačkog kvarteta. Premda je najveće hrvatsko poduzeće za distribuciju novina, izvan svake sumnje, isisavano njihovim udruženim snagama, Kutle je već za HDZ-ova režima pretvoren u osamljenog žrtvenog jarca. Štoviše, iskoristivši njegovu zatvorsku izolaciju, ostali su ortaci preprodali i obilno unovčili dobar dio zajedničke imovine, pa Kutle danas smatra da je temeljito pokraden i prevaren. Njegov je problem da svoja potraživanja ne može javno dokazati, jer bi u tom slučaju morao priznati elementarnu činjenicu koju je dosad poricao: da stvarnu sliku vlasničkih odnosa u najutjecajnijim medijima u Republici Hrvatskoj nije moguće rekonstruirati iz knjiga dioničara u Trgovačkom sudu, nego kroz mrežu podzemnih ortačkih ugovora što ih je potpisao s Pavićem, Pašalićem i Grubišićem između 1995. i 1999.

Prema spomenutim ortačkim ugovorima, kojima je skrojen plan o apsolutnoj medijskoj prevlasti u Hrvatskoj, bivši HDZ-ov tajkun jedini je dao financijski doprinos. Bankovnim kreditima što ih je dobivao kao povlašteni HDZ-ov kapitalist, financirao je najmanje četiri kapitalna projekta: privatizaciju OTV-a, pokretanje Jutarnjeg lista, kupnju Jadran film i Novu TV, prvu komercijalnu televiziju u Hrvatskoj s nacionalnom koncesijom. Za javnost oni su prikazani kao pojedinačno vlasništvo: OTV i Jadran-film uknjiženi su na ime Vinka Grubišića i nekolicine njegovih kumova, prijatelja i dvogodišnjeg sina Jagora, Jutarnji list predstavljen je kao izdanje Pavićeva EPH, Nova TV dobila je nacionalnu koncesiju kao tvrtka-kći niza Grubišićevih i Pavićevih poduzeća. Tajnim ortačkim ugovorima, otkrivenim u prosincu 2000., sve te tvrtke bile su udružene u jedinstveno “krovno” poduzeće Grupo iza kojeg su četvorica ortaka u potaji definirali svoje uzajamne partnerske obveze. Prema udjelima u Grupu, Kutli su priznata najveća vlasnička prava nad svim poduzećima iz ortačkog konglomerata, uključujući i sam EPH, tobože neovisnu novinsko-izdavačku kuću Ninoslava Pavića. Naime, Kutle je još sredinom 1995. kupio većinski paket dionica tjednika Globus i ostalih izdanja EPH, zahvaljujući Pavićevu tadašnjem uvjerenju da će HDZ još dugo vladati Hrvatskom i da će Tuđman poživjeti. No sedam godina nakon te prve transakcije, zbog HDZ-ovih frakcijskih ratova Kutle se našao u vrlo teškom položaju.

Pašalić i Grubišić odavno su isplaćeni primjerno starim ortačkim dogovorima. Pavić je postao ne samo suvlasnik Tiska koji je Kutli oduzet, nego je 50 posto dionica EPH prodao njemačkom WAZ-u za 40 milijuna DEM, dok se njegovo osobno bogatstvo, bez dionica same tvrtke, procjenjuje na otprilike 15 milijuna eura. Dok je Kutle, kao simbol hadezeovske privatizacijske pljačke, čamio u Remetincu, Pavić je, u novim političkim okolnostima, sklopio savezništvo s esdepeovcem Ivicom Račanom, dijeleći s njim Murtićeve slike za doprinos demokratizaciji i rušenju HDZ-ova režima. Pašalić se pojavio kao osnivač i predvodnik Hrvatskog bloka koji juriša na vlast, Grubišić i danas živi na Pantovčaku, u luksuznom stanu kupljenom Kutlinim novcem. Jedino je Kutle bankrotirao, društveno degradiran, isključen iz podjele ortačkih profita i tegleći u svom vlasničkom portfelju sve veće financijske minuse, poput OTV-a. Od svih njih jedino Kutle okajava grijehe HDZ-ova poslovnog, ortačkog i političkog podzemlja. Ipak, ostalim ortacima ni to nije dovoljno, jer bi se rado za uvijek riješili najneugodnijeg svjedoka svoje ne tako davne prošlosti.

Zato ortačko razdruživanje, što se Kutle tiče, još ni približno nije završeno. Kako Nacional doznaje iz kruga dobro obaviještenih Pavićevih prijatelja, Kutle od njega zahtjeva ili isplatu 10 milijuna eura ili legalizaciju svojih vlasničkih prava nad mnogobrojnim EPH-ovim izdanjima. Pavić nudi navodno mnogo manje: 5 milijuna eura. Po svemu sudeći, ni takva ponuda nije previše ozbiljna. Služi tek kao mamac za njihova beskonačna sastančenja u hotelima “Esplanade” i “Palace” kojima Pavić kupuje vrijeme, iščekujući završetak sudskog procesa u “slučaju Tisak” kojim bi Kutle, kao neugodan vjerovnik, opet mogao završiti u zatvoru.

Isprva je Pavić odbijao izravne susrete sa svojim bivšim strateškim ortakom, uvjeren da je pitanje tajnih ortačkih ugovora skinuto s dnevnog reda čim je finalizirana “afera Grupo”. Podsjećamo, i sam Pavić bio je zajedno s Grubišićem nakratko pritvoren kad je MUP u prosincu 2000. stekao uvid u pomno skrivanu dokumentaciju i podnio kaznenu prijavu zbog stvaranja zločinačke medijsko-ortačke organizacije. No, iste ortačke šifrirane ugovore Državno odvjetništvo proglasilo je legalnim institutom kojim je eventualno kreiran nedopušten medijski monopol, pa je kaznena prijava maksimalno ublažena a Pavić je pušten na slobodu.

Kutlina sudbina krenula je, međutim, drugim smjerom. Čim je izišao iz zatvora, netko je u njegov automobil ispalio metak, šaljući mu jasnu prijeteću poruku o mogućim posljedicama njegova inzistiranja na ortačkim potraživanjima. Nedugo zatim, Branka Bolković, jedan od krunskih svjedoka tajnog ortačkog komplota Pavića, Pašalića, Grubišića i Kutle, isprebijana je gotovo do smrti. A dvojica neidentificiranih batinaša – regrutiranih iz redova sljedbenika Vjeke Sliška, pokojnog “kralja poker-automata” – žrtvi su, između udaraca, uputili tek kratku napomenu: tek da znaš kako se čovjek osjeća u zatvoru. Uzgred rečeno, spomenuti Sliško sve donedavno bio je medijska zvijezda EPH-ovih izdanja, dok je Grubišić od njega tražio 200.000 DEM za povećanje svog tajnog ortačkog udjela u Jadran-filmu.

Preokret Pavićeve strategije – od ignoriranja Kutlinih financijskih zahtjeva do pristanka na ortačku sukcesiju – dogodio se kad je lažni novinski magnat postao svjestan da bi Kutle mogao postati pokajnik spreman na javnu ispovijed o najmračnijim stranama njihova bivšeg partnerstava koje se ni na koji način ne daju amnestirati. Sam Kutle dovoljno je već ozloglašen da mu ortačka istina ne može dodatno naškoditi, ali bi Pavića mogla koštati i reputacije neovisnog izdavača i bogatstva koje je zgrnuo u prelijevanju Kutlinih kredita u svoje džepove.

Kao prvi simptomi Pavićevih poraza zabilježene su dvije značajne zgode. Kao prvo, Pavića je u jednom trenutku počeo “pritiskati” Ivić Pašalić, nezadovoljan tretmanom svoga lika i djela u reprezentativnim izdanjima EPH. Dok je bio, naime, savjetnik predsjednika Republike, Pašalić je u zajednički ortakluk investirao radijske i televizijske koncesije što ih je priskrbio svojim političkim utjecajem. Uz četvrtinu medijsko-marketinškog profita, zauzvrat je očekivao logističku potporu ortačkih medija, osobito nakon svog protjerivanja iz HDZ-a. No u izmijenjenim političkim okolnostima Pavić svoj EPH nije mogao staviti u Pašalićevu službu da ne ugrozi imidž Račanova prijatelja. Recidiv starog ortakluka pokušao je najprije otkloniti Pašalićevom kompromitacijom. U rano proljeće 2002. Globus je u pripremi imao tekst u kojem se tvrdilo da je Pašalić od njemačkog duhanskog koncerna Remsma primio 12 milijuna DEM koje su uplaćene na njegove tajne račune u jednoj austrijskoj banci.

Kad se pokazalo da su računi proizvod falsifikata u radionici izvjesnog Zdravka Folnegovića kojeg je Radovan Ortynski, tadašnji glavni državni odvjetnik, koristio kao jednog od krunskih svjedoka svojih spektakularnih koliko i promašenih istraga, Pavić je morao ustuknuti. Tako je Pašalić u posljednje vrijeme dobio nešto više EPH-ovih stranica za promociju svog Hrvatskog bloka.

Smjena Ortynskog s dužnosti glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske bila je pak drugi Pavićev poraz koji je odredio promjenu njegova ponašanja prema Kutli. Dok na jednoj strani ovisi o Kutlinoj milostivoj šutnji, više ne postoji moćna pravosudna instanca koja će ga moći i htjeti zaštititi ako Kutle progovori. Dakle, ortačko razračunavanje i dalje traje. Pavić taktizira, oteže, eskivira, daje lažna obećanja, a Kutle, sve umorniji od čekanja, gubi živce i ostatke svog nekadašnjeg rasprčkanog imperija. Zato najnoviji insert poznate ortačke priče završava paradoksom: Kutlin OTV stvoren je da blokira medijsku i političku ekspanziju HDZ-ovih protivnika i javnih kritičara, uključujući SDP. Danas bi njegovi tvorci bili sretni da se isti oponenti pojave kao kupci iste televizijske kuće. Jer je, devastiranu i obezvrijeđenu ortačkim sukobima i skandalima, nitko drugi i ne želi kupiti.

Vezane vijesti

Bjegunac u biznisu: Kutle bi u Sarajevu proizvodio zdravu hranu

Bjegunac u biznisu: Kutle bi u Sarajevu proizvodio zdravu hranu

Kontroverzni hrvatski poduzetnik Miroslav Kutle, koji se u bijegu pred hrvatskim pravosuđem skriva u Bosni i Hercegovini, osnovao je novu tvrtku sa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika